L'artista garrotxina Duaita Prats confronta els advocats amb l'empresonament

Amb el recull fotogràfic "Desconstruint la Model", que tanca el cercle començat en un costat de les reixes, i el porta als ulls i a la reflexió dels qui actuen des de l’altra banda

Duaita Prats, d'esquena, durant la inauguració de l'exposició a la biblioteca de l'ICAB.
Duaita Prats, d'esquena, durant la inauguració de l'exposició a la biblioteca de l'ICAB. | Comunicart.
NacióGarrotxa
02 de desembre del 2021
Actualitzat el 03 de desembre a les 12:24h
Per primera vegada en la seva història, roman instal·lada a la biblioteca del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (ICAB), una exposiciófotogràfica que intervé l’espai amb l’objectiu d’interpel·lar els qui l’observen. Aquesta particularitat cobra dimensió si es té en compte que es tracta del recull fotogràfic Desconstruint la Model, i que els observadors principals als quals va adreçat són els advocats.

La proposta la signa l’artista garrotxina Duaita Prats, i va ser inaugurada aquest passat dimarts al vespre. Conté prop d’un centenar de fotografies repartides entre el vestíbul i el magnífic espai de lectura, en la balustrada del qual l’autora situa un seguit d’imatges i missatges en disposició circular, un reflex del panòptic que tant caracteritza el Centre Penitenciari d’Homes de Barcelona. El material reunit en les vitrines interiors, una d’elles dedicada a Salvador Puig Antich, amb material gràfic de l’època, completa la intervenció d’aquest espai.

A l’antesala es troba el contingut fotogràfic amb els panells dedicats a l’arquitectura i a la vida quotidiana de la presó Model, més l’àmbit “El temps aturat”, amb inscripcions que els interns van anar esgrafiant els darrers anys als murs de les cel·les. El curtmetratgeL’atzar ajuda l’espectador a posar-los en context.

Desconstruint la Model es va estrenar fa tres anys al Museu d’Història de Catalunya i, des de llavors, ha recorregut diverses seus. La que ara es posa en joc és sens dubte una de les més significatives, per la singularitatde l’escenari, i perquè, en paraules de Prats, “tanca el cercle d’un treball començat en un costat de les reixes, portant-lo als ulls i a la reflexió dels professionals que actuen des de l’altre costat”.

De fet, la biblioteca de l'ICAB, fundada el 1833, és una de les biblioteques jurídiques privada més importants del món, amb 11 km de prestatgeries que guarden 350.000 volums, més de 90.000 anteriors al segle XX.

L'exposició resatà a l’ICAB fins al 25 de març, amb entrada lliure.
 
Arxivat a