«Mothers» tanca l’any del Documental del Mes a Can Trona

Tracta sobre les dones al Marroc, que poden ser condemnades a presó si es queden embarassades sense estar casades

Una escena de «Mothers», sobre els drets de les dones embarassades al Marroc.
Una escena de «Mothers», sobre els drets de les dones embarassades al Marroc. | @DocsBarcelona.
NacióGarrotxa
29 de novembre del 2021
Actualitzat a les 10:06h
Can Trona, el Centre de Cultura i Natura de la Vall d'en Bas, tancarà l'any aquest divendres, 3 de desembre, a dos quarts de vuit del vespre, del Documental del Mes amb Mothers, un documental de Myriam Bakir, on retrata la complicada situació que viuen les donesal Marroc, tot posant el focus en la lluita pels seus drets amb l’embaràs com a eix principal.

La legislació del Marroc tipifica com a delicte les relacions sexuals fora del matrimoni i una dona pot ser condemnada a presó si es queda embarassada sense estar casada. L’avortament també és il·legal, només està permès quan l’embaràs posa en risc la salut de la mare i l’home n'ha de donar el consentiment.

Moltes dones joves es troben en una situació de vulnerabilitat i, sovint, no s’atreveixen a explicar l’embaràs a les seves famílies per por al rebuig. L’associació Oum El Banine, liderada per la carismàtica Mahjouba Edbouche, lluita contra una realitat injusta que és silenciada pels altaveus mediàtics del regne marroquí.
 
El grup de suport d’Edbouche ofereix una llar, cures emocionals i assistència legal fins al moment del part. El periple és ple d’obstacles i demana altes dosis de coratge i tendresa. La directora Myriam Bakir captura escenes d’impacte en què els pares de les noies embarassades neguen la realitat, tot i la persistència d’Edbouche a oferir solucions. Una mostra de com l’amor i la fraternitat planten cara a l’opressió d’un sistema que vulnera els drets bàsics de les dones.  
 

La situació d’aquestes futures mares passa per una exclusió a molts nivells, algunes d’elles arriben a suïcidar-se, abandonar els seus fills o avorten l’embaràs de forma clandestina. Son rebutjades per les seves famílies, però també pateixen la persecució de la llei i l’estigma social.

Es calcula que al Marroc hi ha més de 50.000 nens i nenes que neixen cada any fora del context de les relacions matrimonials, i es creu que hi ha una mitjana de 25 abandonaments d’infants al dia. Moltes d’aquestes dones son víctimes de violacions o abandonades per les seves parelles quan es queden embarassades, porten els seus embarassos d’amagat durant nou mesos, donen a llum soles i abandonen els nens després del part. Una situació que les poques associacions que hi ha no poden assumir.
 
Mothers va formar part de la secció Panorama a la 24ª edició del Festival DocsBarcelona i a partir del mes de desembre es podrà gaudir a més de 70 sales de tot l’estat. El mateix dia 3 es podrà veure, també, a Filmin.

Per assistir a l'estrena a Can Trona, cal una inscripcióprèvia, de franc, en aquest formulari.
 

El cartell del Documental del Mes que es podrà veure a Can Trona aquest divendres. Foto: @DocsBarcelona.




 
Arxivat a