El Consorci d'Acció Social de la Garrotxa combat la violència envers les dones

Al llarg de 2021 s’han dut a terme 140 atencions psicològiques, 77 atencions jurídiques i 111 dones han participat als tallers de bon tracte

La plaça Major d'Olot amb les 1.073 cadires buides en una acció reivindicativa de 2020.
La plaça Major d'Olot amb les 1.073 cadires buides en una acció reivindicativa de 2020. | Martí Albesa.
NacióGarrotxa
25 de novembre del 2021
Actualitzat a les 11:54h
El 25 de novembre es commemora el Dia internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones. Treballar per a combatre aquest tipus de violències és un dels eixos d’acció del Consorci d’Acció Social de la Garrotxa, des d’on es coordinen accions de prevenció, sensibilització i atenció de les violències masclistes pensades i executades en clau comarcal. 
 
Les violències masclistes tenen l’arrel en l’estructura social de la violència, el poder heteropatriarcal i l’abús de poder basats en les desigualtats de gènere. Per a combatre aquestes violències, a la comarca de la Garrotxa fa catorze anys que es va crear una Taula comarcal d’atenció a la violència masclista. Aquesta Taula reuneix periòdicament els serveis públics i entitats socials que estan dins el circuït d’atenció de les violències masclistes, amb l’objectiu de coordinar-se, revisar i adaptar el protocol d’atenció a les dones i fer el corresponent seguiment dels casos de violència masclista que es detecten al territori.

Posar el focus en la detecció de situacions d’alt risc, una constant millora en la coordinació de serveis i oferir atenció adaptada a les necessitats individuals de cada persona són alguns dels reptes en els que treballa la Taula comarcal. 

Més enllà de la Taula, el Consorci d’Acció Social de la Garrotxa posa a l’abast de la ciutadania en general el Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD), que ofereix atenció psicològica i assessorament jurídic. En l’àmbit de la prevenció, periòdicament s’organitzen tallers de bons tractes per a dones, per proporcionar a aquelles persones que ho necessitin un espai de relació i autocura. Al llarg del 2021, des del SIAD s’han dut a terme 140 atencions psicològiques, 77 atencions jurídiques i 111 dones han participat als tallers de bon tracte
 
A més del SIAD, el Servei d’Atenció Integral (SAI) ofereix informació, orientació i atenció a aquelles persones que hagin patit, pateixin o siguin susceptibles de patir qualsevol situació de discriminació per LGTBIfòbia. Durant l’any 2021 s’ha atès 19 persones en aquest servei. Recordem que aquest any també es va presentar la Diagnosi de les realitats LGTB+ a la Garrotxa, disponible al web del CASG.
 
La crisi sanitària arran de la pandèmia
La cirisi generada amb els confinamets i les restriccions imposats arran de la pandèmia, ha tingut també una clara incidència en la prestació dels serveis descrits. Durant l’any 2020, any amb més incidència de la crisi sanitària, aquesta va arraconar encara més les persones més vulnerables i la violència masclista va créixer durant el confinament. Segons dades de la Generalitat, s’han detectat un total de 913 casos nous de dones que han estat víctimes d’aquest tipus de violència i les trucades al telèfon d’atenció a les víctimes ha crescut un 88 % en l’àmbit català.

El confinament va agreujar encara més la situació de vulnerabilitat de les dones en situació de violència masclista i la dels seus fills i filles, i les ha exposat a un major risc de patir-la degut a l’aïllament social i a la convivència continua amb l’agressor. Pel que fa a la comarca, les xifres d’atenció varen ser de 219 dones i 31 assessoraments jurídics des del SIAD.
 
Pel que fa al SAI, es va atendre a 17 persones. Arran de la pandèmia i el confinament es van destapar temes relacionats amb la diversitat sexual i de gènere i el treball sexual, i es va fer visible una realitat que requereix més atenció i coordinació amb altres serveis i en la seva globalitat (salut, aspectes socioeconòmics…).
 
Violència transversal i estructural
La violència masclista és transversal i estructural. Des del CASG, el plantejament ha estat fer un treball integral dels dos serveis que atenen situacions de gènere i violències (SAI i SIAD) per a ampliar la mirada cap a aquestes violències i potenciar les accions de sensibilització i prevenció. Alguns exemples són el disseny de campanyes i accions preventives de forma conjunta o la prestació d’una atenció especialitzada. 
 
Des d’aquesta visió es va engegar la campanya comarcal de prevenció de violències, “Retalla les violències, enganxa les cures”  de la qual ja s’han realitzat dues edicions. Destaca, en aquest treball de prevenció, el compromís i la implicació dels vint-i-un ajuntaments de la Garrotxa, del Consell Comarcal i del CASG. 
 
Per a posar de manifest el rebuig i total compromís enfront qualsevol tipus de violència envers les dones, aquest 25 de novembre, a migdia (12 h), al davant de l’Ajuntament d’Olot i, també, davant del Consorci d’Acció Social de la Garrotxa, es convoca la ciutadania a la lectura del manifest conjunt elaborat per la Generalitat de Catalunya, l’Associació Catalana de Municipis, la Federació Catalana de Municipis, la Diputació de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona, l’Ajuntament de Barcelona i la Delegació de Catalunya del Govern espanyol.

 
Arxivat a