Les víctimes del masclisme i l’acusació de bruixeria conformen l’obra teatral «Sibil·la»

La companyia Les Fugitives la representarà diumenge 5 de desembre, a migdia, a Can Trona, també en homenatge a la bruixa local Estruga Maigarda

Laia Pujol, Maria Ten i Judith Corona són Les Fugitives.
Laia Pujol, Maria Ten i Judith Corona són Les Fugitives. | @cialesfugitives.
25 de novembre del 2021
Actualitzat a les 11:57h
El diumenge 5 de desembre, a migdia (12:00 h), a Can Trona, hi ha la proposta de gaudir de la representació de l’espectacle teatral Sibil·la, de la companyia Les Fugitives, amb les actrius Laia Pujol, Maria Ten i Judith Corona.

Sibil·la revisa el passat per a criticar el present. Cada fet o esdeveniment anterior condiciona directament el dia a dia actual. Durant l’edat mitjana nou milions de bruixes van ser assassinades a Europa. Les bruixes van ser les primeres guerreres, les primeres practicants del control de la natalitat i les primeres alquimistes. La seva mort va representar l’extinció del poder femení. Aquests assassinats van deixar petja.

Encara avui en dia el masclisme continua deixant moltes víctimes mortals. I si aquells judicis per bruixeria haguessin estat diferents? I si aquelles dones sàvies i guerreres no haguessin estat condemnades?

Aquest espectacle reviu la Sibil·la, una dona del Pirineu català que al segle XIV va ser condemnada per bruixeria. Aquest cop, però, els seus jutges seran molt diferents que els del seu primer judici. Tornar a viure el judici 669 anys més tard suposarà la seva salvació?

Aquesta peça, a més de reivindicar l’eliminació de les violències de gènere, també vol ser un homenatge a l’Estruga Maigada, amb motiu de la Fira de Sant Nicolau que està documentat que va existir, que va viure al Mallol i que va ser acusada de bruixeria.

El projecte artístic de Les Fugitives consisteix a reivindicar la posició de la dona mitjançant les arts escèniques. La dramatúrgia de la companyia sempre aposta per personatges femenins amb caràcter i personalitat i defensa la importància del paper de la dona tant en 
el món actual, com al llarg de la història.

Es diuen Les Fugitives, perquè fugen de la prepotència, de la hipocresia i del masclisme, però no fugen gaire lluny: fugen cap a l’escenari i des d’allà els planten cara.

El preu de l’entrada anticipada és de 6 euros. L’horari per a comprar les entrades presencialment a Can Trona és els divendres, dissabtes i diumenges de 10h a 14h i els dissabtes també de 16h a 18h. En cas de no poder venir presencialment a comprar l’entrada prèviament, envieu un missatge de correu a cantrona@vallbas.cat per fer la reserva i us les guardarem a taquilla.
 

El cartell de la representació de «Sibil·la» a la Vall d'en Bas. Foto: @ajuntamentbas.

Arxivat a