La ruralitat centrarà el Festival MOT 2022 a Olot i a Girona del 17 al 26 de març

Comissariat per Roser Vernet i Maria Bohigas, ja s'hi ha confirmat la presència, entre d'altres, de Raül Garrigasait, Mercè Ibarz, Xoan Bello, Anna Ballbona, Toni Sala o Selva Almada

Tothom qui ha participat aquest matí en la presentació del MOT 2022 a l'Ajuntament d'Olot.
Tothom qui ha participat aquest matí en la presentació del MOT 2022 a l'Ajuntament d'Olot. | Xavier Borràs.
22 de novembre del 2021
Actualitzat a les 12:47h
"La ruralitat és un mirall polièdric i l'obra dels autors triats la reflecteix", ha afirmat aquest matí la filòloga del Priorat, Roser Vernet, comissària del Festival MOT 2022, que se celebrarà a la Sala El Torín d'Olot (17-19 de març) i a la Biblioteca Carles Rahola de Girona (24-26 de març) de l'any vinent, amb un gruix d'autors de qualitat ja confirmats d'entre la quarantena que es repartiran entre ambdues ciutats.

Així, els primers noms confirmats en l’àmbit internacional són Selva Almada (Argentina) i Fernanda Melchor (Mèxic); de l'Estat espanyol, María Sánchez (Còrdova) i Xuan Bello (Astúries); i, en l'àmbit nacional, Anna Ballbona, Raül Garrigasait, Mercè Ibarz i Toni Sala, com ha detallat l'altra comissaria del Festival de Literatura Olot-Girona, Maria Bohigas, durant la presentació que s'ha fet a primera hora del matí a la Sala Gussinyé de l'Ajuntament d'Olot.

També, hi han participat Judit Badia, directora del MOT 2022; Joaquim Ayats, regidor de Cultura de l'Ajuntament de Girona; Eduard Llorà, delegat de la Diputació de Girona; Josep Calatayud, delegat de Cultura de la Generalitat de Catalunya a Girona –que ha excusat l'absència d'Izaskun Arretxe, directora de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC)–; i, finalment, Pep Berga, batlle i regidor de Cultura de l'Ajuntament d'Olot.
 

La filòloga i activista Roser Vernet és una de les comissàries del MOT 2022. Foto: Xavier Borràs.


Mentre Vernet –directora des de 2006 del Centre Quim Soler– ha remarcat el món rural com a perifèria, de vegades un no-lloc per als autors que hi escriuen o n'escriuen, Maria Bohigas –editora del Club Editor– ha afirmat que "la ruralitat és una certa relació entre el territori més estreta i més directa" si ho comparem amb la "urbanitat".

La directora del festival, Judit Badia, ha desgranat tots els detalls que conformaran aquest MOT 2022, entre els quals –a més de la permanència de les sessions en línia (que van conformar el format híbrid de la darrera edició)–, hi haurà Les Veus del MOT, el Pròleg del MOT o els clubs de lectura de les biblioteques públiques, una de les raons, segons Pep Berga, perquè el festival es presenti tant d'hora, és a dir, "poder donar temps" als clubs de lectura i a tothom atret per les lectures recomanades perquè puguin llegir-les i compartir amb els autors llur experiència.
 

Judit Badia és la directora del Festival MOT. Foto: Xavier Borràs.


Des dels MOT 2022, es vol emfasitzar de quina manera i des d’on es fa literatura sobre el món rural, ha assenyalat Badia: “Al camp, en la interacció entre natura, persones i comunitats, es construeix dia a dia aquesta ruralitat multiforme, canviant.”  De tot això vol parlar el MOT 2022 per fer-ne diàleg i debat. Maria Bohigas i Roser Vernet proposen, doncs, “un festival que contraposi diversitats i cerqui ponts. Especialment, entre aquelles obres literàries que donen veu a la complexitat d’una ruralitat viva i a la dialèctica entre permanència i canvi, entre allò local i global, entre identitat i disgregació”. I tot plegat amb mirades ben diverses, des de dins i des de fora del món rural, tant si aquestes són arrelades com si són forasteres o exiliades, es tracta de mostrar com, també a través de la literatura, la ruralitat reclama una presència i esdevé necessària en un món que ens cal reaprendre a habitar.

El festival també s’adreça al públic jove amb el MOT INS, unes experiències literàries per a alumnes de secundària i batxillerat. Finalment, completaran el MOT les activitats que s’apleguen sota el paraigua del +MOT, organitzades per entitats i associacions en relació amb el tema d’enguany a cada una de les dues ciutats.

Com ja és costum, les converses entre autors i especialistes constituiran el nucli de la programació del MOT, el qual s’estendrà de dijous a dissabte en dues setmanes consecutives. A més, els dissabtes al matí tindrà lloc el Ver-MOT, una trobada més distesa entre tres o quatre autors al voltant d’un vermut. A Olot es farà a la plaça de Braus i a Girona, al barri de Santa Eugènia.
 

La imatge gràfica del MOT 2022. Foto: @senyorestudi.


Imatge gràfica
La imatge gràfica del MOT 2022 ha anat a càrrec de l’estudi de disseny gràfic Senyor Estudi. Des dels afores del poble de Ventalló, al veïnat d’Els Masos, presenta un camp ple de bales de palla que és mostra a través del més efímer: la llum i les ombres. La seva finalitat és qüestionar-se la diferència entre veure i mirar, sentir i escoltar, i llegir i viure.

Vuitena edició
El MOT, arribarà aquest 2022 a la vuitena edició amb un públic més que consolidat, i continua tenint com a voluntat principal fomentar la lectura i la divulgació literària tot apropant escriptors de primer nivell des de la proximitat.
 
Aquest festival va començar a avançar el 2014 i, comissariat per David Roas, es va dedicar a la literatura fantàstica. El 2015 va ser Mita Casacuberta qui va fer de comissària i va pensar un MOT al voltant d’“Escriure ciutats”. L’any següent, el 2016, Casacuberta es va centrar en les vides escrites i el 2017 va voler que la literatura que escrivia el passat en fos la protagonista. El 2018 el comissariat va anar a càrrec de Josep Ramoneda i llavors el fil conductor va ser la literatura de compromís i de l’experiència. El 2019, les quatre ribes de la Mediterrània, amb Manuel Forcano com a comissari, van ser el leitmotiv del festival.
 

Pep Berga, batlle i regidor de Cultura de l'Ajutament d'Olot. Foto: Xavier Borràs.


Finalment, l’edició del 2020 es va ajornar per causa de les restriccions imposades arran de la pandèmia, i es va reprendre el 2021, amb Glòria Bosch com a comissària i tractant el procés de creació artística sota el lema de “Crear. Un collage que creix amb les paraules”.
 
El MOT és organitzat per l’Ajuntament de Girona i per l’Ajuntament d’Olot, i té el suport de la Diputació de Girona i del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. A més, estableix vincles amb altres institucions públiques i privades relacionades amb la cultura.

 
Arxivat a