La jornada central del Gran Recapte serà el 19 i el 20 de novembre a la Garrotxa

La novetat d'enguany és una aplicació mòbil per al petit comerç, en què , per segon any, es demanen donacions monetàries i no productes ni aliments

La campanya del Gran Recapte s'ha presentat aquest matí a la seu del Consell Comarcal.
La campanya del Gran Recapte s'ha presentat aquest matí a la seu del Consell Comarcal. | Martí Albesa.
12 de novembre del 2021
Actualitzat a les 12:28h
Aquest matí s'ha presentat a la seu del Consell Comarcal de la Garrotxa, a Olot, la campanya del Gran Recapte d'Aliments d'enguany –que tindrà lloc arreu del país del 19 al 27 de novembre–, en què han intervingut la consellera d'Acció Social, Fina Surina; la regidora d'Acció Social i Participació de l'Ajuntament d'Olot, Imma Muñoz; i, el director de CàritasGarrotxa, Carles Oller, amb l'objectiu que la jornada central a la comarca es porti a terme, especialment, el pròxim cap de setmana del 19 i del 20 de novembre, tot coincidint, en part, amb la Fira Orígens.

Per tretzè any consecutiu, el Consorci d’Acció Social de la Garrotxa, la Fundació Banc dels Aliments i Càritas Garrotxa, així com els ajuntaments de la comarca, organitzen el Gran Recapte d’Aliments, la iniciativa solidària destinada a oferir aliments i productes bàsics a persones que es troben en situació de precarietat econòmica i social.
 
L’any passat, com a conseqüència les restriccions imposades durant la crisi ocasionada arran de la pandèmia, el Gran Recapte va canviar el format i es va passar de la recollida física d’aliments i productes a una campanya virtual de donacions monetàries. Malgrat aquest canvi de format, l’any passat a la Garrotxa es van recollir aproximadament –només amb la donació en tiquets al petit comerç– 8.000 euros corresponents a 2.659 tiquets. Això a banda de les aportacions fetes a les grans superfícies, que va centralitzar directament el Banc d’Aliments. Un èxit de participació que va demostrar, un cop més, la generositat de la ciutadania de la Garrotxa.
 

Carles Oller, director de Càritas Garrotxa, durant la presentació del Gran Recapte d'enguany. Foto: Martí Albesa.


Segons les dades ofertes per la Fundació Banc d’Aliments, a Catalunya, al Gran Recapte de l’any 2020, es van recollir gairebé 8 milions d’euros, que es correspon amb més de 5 milions de quilos recollits. En el cas de les comarques gironines, les aportacions fetes al Gran Recapte van augmentar un 45% respecte de l’any 2019.

En aquesta edició, Banc d’Aliments ha volgut fer un pas endavant per a millorar la recollida virtual i ampliar i millorar la participació en la campanya del petit comerç. En anteriors ocasions ja s’hi havien incorporat els mercats municipals i alguns petits comerços d’alimentació. Aleshores, la col·laboració es feia a través de l’adquisició d’uns vals de donació de 3 euros que al final de la campanya es bescanviaven per productes a les parades o botigues i els aliments es lliuraven al Centre de Distribució d’Aliments de la Garrotxa.

En aquesta edició de 2021 es va un pas més enllà i des dels Banc dels Aliments de Catalunya s’ha creat una aplicació (app) que permet digitalitzar tot el procés de donació en el cas del petit comerç. Aquesta app permet de manera molt senzilla i en només tres clics fer una donació a través del dispositiu mòbil del personal de la botiga.


A la Garrotxa, les donacions romanen registrades i es vinculen al Centre de Distribució d’Aliments que, amb la col·laboració del Consorci d’Acció Social de la Garrotxa, adquiriran els productes d’alimentació més necessaris en cada moment i època de l’any amb el saldo disponible en cada establiment, amb què es poden cobrir les necessitats d’unes 920 famílies de la Garrotxa.
 
A més del petit comerç garrotxí, com en les edicions anteriors, les grans superfícies d’Olot i comarca també se sumen al Gran Recapte, ja que la seva implicació és fonamental per a fer arribar als clients la informació per a poder col·laborar-hi (a través de cartells –que portaran un codi QR enllaçat directament amb el web de donacions–, la megafonia i la informació que pugui oferir el personal de caixa).

Els usuaris que vulguin fer les seves aportacions a les grans superfícies, doncs, ho indicaran al personal de caixa en el moment de fer el pagament. Durant la jornada central del Gran Recapte, a algunes de les grans superfícies d’Olot i les Preses, hi haurà voluntaris al llarg de la jornada als establiments per a oferir informació sobre el funcionament de la campanya. 

Més enllà de l’aplicació mòbil per al petit comerç i les donacions a les grans superfícies, es poden fer donacions al Banc d’Aliments a través de transferència bancària, per codi QR o per bizum, entre l’11 de novembre i l’11 de desembre, data en què es tancarà el Gran Recapte.

Actualment, segons els responsables de la campanya, el Banc dels Aliments atén 267.000 persones. Destaca que la taxa de pobresa a Catalunya, segons  l’IDESCAT, se situa en un 26,3% de la població i la de pobresa severa, en un 6,2 %. Des del mes de gener i fins al setembre del 2021 els quatre bancs d’aliments de Catalunya han distribuït més de 23 milions de quilos d’aliments i l’any 2020 en van distribuir un 22% més que abans de la pandèmia

Trobareu tota la informació al web del Gran Recapte.
 

Un dels cartells de la campanya del Gran Recapte per al petit comerç. Foto: @GranRecapte.


 
Arxivat a