Les germanes Vila Campderrich donen el Fons Àngel Vila Aulí a la ciutat d'Olot

Va ser un pioner del cinema olotí de creació, amb films com "Bellvespre", i, com a fotògraf, va configurar una imatge arquetípica de la ciutat

Un moment de la signatura del contracte de donació a la Sala Gussinyé de l'Ajuntament d'Olot.
Un moment de la signatura del contracte de donació a la Sala Gussinyé de l'Ajuntament d'Olot. | @olotuit.
NacióGarrotxa
12 de novembre del 2021
Actualitzat a les 9:42h
El 1r d’octubre de l'any 2002 es va signar un conveni entre l’Ajuntament d’Olot i M. Dolors Campderrich Hostench per a la cessió en règim de comodat del fons cinematogràfic d’Àngel Vila Aulí, el seu espòs. Aquest conveni va caducar l’any 2012 i, posteriorment, l’any 2019 Carme, Rosa M. i Montserrat Vila Campderrich, filles d’Àngel Vila, van ingressar a l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa la producció fotogràfica del seu pare.

Ara, aquest dijous 11 de novembre de 2021 es fa un pas més amb la signatura del contracte de donació del Fons Àngel Vila Aulí entre l’Ajuntament d’Olot i les germanes Vila Campderrich. Tal com s’estipula a l’acord, el fons es custodiarà a l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa.

Àngel Vila Aulí (Olot, 1911-1954), va ser un artista polifacètic que es va formar a l’Escola de Belles Arts d’Olot, a la Sant Jordi de Barcelona i a la Superior de Paisatge de la Generalitat. Les principals persones que el van conèixer i que van escriure sobre ell –com Carles de Bolòs Vayreda, Joan Casulà o Jordi Pujiula– el recorden com un home dinàmic, cordial i assequible; d’una curiositat il·limitada i d’una gran sensibilitat. Tal com detallen, es tractava d’un home inquiet i coneixedor del seu temps, que va fer viatges d’estudi a l’estranger alhora que es va interessar per tot allò que l’envoltava.

Les expressions artístiques d’Àngel Vila van ser múltiples: aquarel·lista, escultor, dibuixant, gravador, cineasta, fotògraf, col·leccionista i bibliòfil. Va ser un pioner del cinema olotí de creació, sobretot per la pel·lícula Bellvespre (1949-1950), i, com a fotògraf, es pot dir que ha configurat una imatge arquetípica de l’Olot dels anys trenta i quaranta del segle passat. Va fer exposicions de pintura i de fotografia, va ser premiat i reconegut i, sobretot, va participar intensament en la vida col·lectiva de la ciutat.

En conjunt, la donació comprèn 3.993 fotografies, 32 pel·lícules, 24 discos i material divers relacionat amb la fotografia i el cinema.

S’ha treballat en la digitalització i la descripció de la documentació cinematogràfica d’Àngel Vila i és el primer fons d’aquestes característiques que ben aviat es podrà consultar al Cercador d’Imatges, a la pàgina web del Servei d’Imatges de l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa.
 
Arxivat a