1 de 10
Literatura

Francesc Serés, artífex de la residència Faber d'Olot, plega de les institucions

Pere Almeda serà el nou director de l'Institut Ramon Llull per la renúncia de l'autor de la novel·la "La casa de foc", centrada a la Garrotxa

Francesc Serés, en la darrera visita institucional a Olot aquest octubre. | Martí Albesa.
per Xavier Borràs, Barcelona, Catalunya | 11 de novembre de 2021 a les 11:56 |
Aquest article es va publicar originalment el 11 de novembre de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La junta rectora de l'Institut Ramon Llull (IRL) ha nomenat aquest divendres Pere Almeda i Samaranch com a nou director de la institució en substitució de l'escriptor Francesc Serés, que ha renunciat al càrrec al qual va accedir al juny "per voluntat pròpia i motius personals", tal com ell mateix anunciava en un tweet: Almeda ha estat fins fa poc director del Centre d'Estudis de Temes Contemporanis de la Generalitat i de la revista Idees. Jurista de professió, té un diploma d'Estudis Avançats en Ciència Política i un postgrau en Relacions Internacionals i Cultura de la Pau, a més de ser professor associat de Ciència Política a la Universitat de Barcelona (UB).

 

Pere Almeda, en una imatge d'arxiu Foto: Institut Ramon Llull


Ha estat col·laborador en institucions com ara el Parlament, diversos departaments de la Generalitat i el Parlament Europeu, i va ser coordinador del projecte internacional del recinte històric de Sant Pau i de la Fundació Catalunya Europa.


Ha estat vinculat a projectes culturals i va ser director de la Fundació Palau, on va impulsar iniciatives com el Festival Poesia i+, és membre del consell assessor de l'Escola Guillem Agulló d'Òmnium Cultural i aquest any ha impulsat com a coordinador i editor el llibre col·lectiu Catalunya-Espanya: del conflicte al diàleg polític?.

Serés, l'artífex de les residències FaberLlull


Pel que fa al director sortint, Francesc Serés, va ser, junt amb el batlle d'Olot, Pep Berga, l'artífex de la residència Faber d'Olot, després reconvertida amb la FaberLlull. L'autor de Saidí (Baix Cinca), molt lligat a la Garrotxa, en va deixar constància escrita amb el premi Proa, La casa de foc, que ha estat un èxit esclatant de la literatura catalana recent.

Serés va ser nomenat director de l'Institut Ramon Llull el juny d'enguany i per bé que no han transcendit els motius de la renúncia a tots els càrrecs, des de diversos sectors culturals es pregunten què no acaba de rutllar prou bé a l'IRL, ja que en poc menys de mig any ja hi han plegat dos directors: Iolanda Batallé, que va ser cessada, i el mateix Serés.
 

 

Participació