La Fira de Sant Nicolau del Mallol retorna amb aires de bruixeria el 6 de desembre

L'olotina Clàudia Pujol, directora de "Sàpiens", farà el pregó de la festa, que enguany vol ser encara més "sostenible, diversa i rural"

Una cinquantena d'artesans ompliran el Mallol durant la Fira de Sant Nicolau.
Una cinquantena d'artesans ompliran el Mallol durant la Fira de Sant Nicolau. | Martí Albesa.
11 de novembre del 2021
Actualitzat el 12 de novembre a les 11:00h
Can Trona ha acollit aquest dimecres la presentació de la popular Fira de Sant Nicolau del Mallol, a la Vall d'en Bas, que hi tindrà lloc el dilluns 6 de desembre, festiu a tot l'Estat, i que pretén ser "més sostenible, diversa i rural", en paraules del batlle, Lluís Amat, que va estar acompanyat de Laura Canalias, directora del Centre de Cultura i Natura; Isabel Morera, de l'Associació de Turisme, Comerç i Activitats de la Vall d'en Bas; i, d'Anna Masó, autora del cartell d'enguany.

De la fira d'enguany destaquen, entre d'altres, dos fets. D'una banda, hi haurà un gruix de parades d’artesans noves, entre les quals ous ecològics “La Vila”, de la Vall d’en Bas; compreses de tela Ninssa i complements de la modista basenca Laura Serrano (guardonada amb el premi 100% emprenedors de la Garrotxa d’aquest 2021); les bosses de cotó de la Serva Orgànica; cosmètica natural Òria; bolets de soca Fungi Girona, entre altres parades de roba, joieria, macramé i complements artesans. També, s’estrena aquest 2021 com a paradista l’artesà del vidre de la Vall d’en Bas, Jordi Traveria, que vol donar a conèixer el seu nou projecte de tallers “Traveria Workshops”.
 

Anna Masó, Lluís Amat i Laura Canalias durant la presentació de la fira. Foto: Martí Albesa.


Clàudia Pujol farà el pregó
L'altre dels fets més destacables és que en aquesta ocasió el pregó de la Fira de Sant Nicolau anirà a càrrec de l'olotina Clàudia Pujol, directora de la revista Sàpiens, publicació que és a punt de celebrar 20 anys d'història i que recentment ha estat guardonada amb el Premi Nacional de Cultura per la seva rigorositat i treball incansables. Motius de sobres per a justificar la seva presència, però n'hi ha un de més prou important: la campanya que van endegar aquest passat mes de març, “No eren bruixes, eren dones”, i que lliga amb l’imaginari del poble del Mallol i la seva geganta, la bruixa Estruga Maigarda.

En aquesta campanya es va voler compilar tot el que se sap  de la cacera de bruixes a Catalunya, com van ser les seves vides i els seus judicis i entre les novetats historiogràfiques d’aquesta investigació en destaca la publicació de la llista més completa de dones acusades per bruixeria que s’ha fet mai al nostre país, un exhaustiu llistat amb més de 700 noms i breus biografies. A més es va obrir un portal web amb un mapa, un vídeo i un manifest, al qual l’Ajuntament de la Vall d’en Bas entre molts altres, va poder adherir-se.

Sobre aquesta mateixa temàtica, i dins el programa de la fira,  també es podrà gaudir de la conferència dels historiadors que Sàpiens va tenir en compte per a ordir la campanya esmentada.  Per això a les 12.30 h, a l’església de Sant Bartomeu, s'hi podrà escoltar el professor de la Universitat de Barcelona –i especialista en història medieval–, Pau Castell Granados, que farà una introducció sobre la història de la cacera de bruixes a Catalunya centrada en el cas de la Garrotxa.

A la Fira de Sant Nicolau els artesans de tota la vida no hi faltaran. Hi trobareu, com sempre, els de l’embotit de la Vall d’en Bas (Gori, Gaburra i Vilanova); les mítiques garrapinyades i castanyes que no poden faltar a tota fira de tardor; així com creps, oli, vi, coques de Perafita, dolços i pa artesans, farinetes de fajol i farro; els imprescindibles torrons d’Amer; tions i flors de Nadal; joguines de fusta; productes d’àloe vera i herbolari…, i una àmplia gamma de parades de formatges, a destacar les de la Xiquella i Can Vigatà entre d’altres. En definitiva, una fira molt complerta que comptarà amb una cinquantena de parades artesanes.
 

El cartell de la Fira de Sant Nicolau 2021. Foto: Anna Masó.


Cartell i activitats
El cartell i el programa d’enguany han estat dissenyats per la jove artista Anna Masó Juvanteny (@amasonica), natural de Joanetes, una il·lustradora amb una gran sensibilitat que treballa sota l’eslògan “La natura és art” i que ha sabut captar molt bé l’essència d’aquesta fira que vol ser cada any més rural, sostenible i respectuosa amb el seu entorn.
 
En el desplegable que cada any edita l'Ajuntament s'hi pot veure que la Fira de Sant Nicolau comptarà amb la mostra d’oficis, la mostra d’animals, el concurs de dibuix infantil, el taller de les àvies remeieres –que en aquesta ocasió tractarà de les propietats de les arrels i els bulbs–; l’activitat “Un dia a Pagès”, dinamitzada per Arriant i destinada a les famílies que durant tot el dia podran anar passant per l’era d’una masia imaginària; el “Ball a la Plaça” a càrrec del grup de música local Brunzit; la cercavila i ball de la bruixa del Mallol acompanyada pels Xot’s i la presència, durant tota la jornada, dels “Jocs Gegants de Quiràlia” perquè la mainada en pugui gaudir.
 

Anna Masó, la jove artista de Joanetes que ha fet el cartell de la Fira de Sant Nicolau d'enguany. Foto: Martí Albesa.


A més a més, com cada any comptem amb el càtering de la Tieta Rosa per qui es vulgui quedar a dinar a l’aire lliure. Ara bé els qui preferiu anar de restaurant no patiu, perquè els restauradors de l’Associació de Turisme i Comerç de la Vall d’en Bas han preparat uns menús especials per a llepar-se’n els dits, que també podreu consultar en el programa.

Com a novetats d’aquest 2021,  al matí hi haurà l’espectacle d’animació infantil “Contes de Gotes i Núvols” de la companyia local Alma i la Mar de contes. I, a la tarda, hi haurà un taller de cultiu de bolets de soca a càrrec de Fungi Girona i l’espectacle de cloenda que servirà per tancar la fira juntament amb el repartiment del caldo per no passar fred. L’espectacle d’aquest any seran les Danses de Muntanya, a càrrec de l’Esbart Marboleny, que substituirà el mapping que ja feia tres anys que tancava la fira.

La celebració de Sant Nicolau es clourà a la Vall el dimarts 7 de desembre al prat de Can Gronxa, a Puigpardines, per a celebrar els 50 anys de la creació de la Cooperativa Verntallat.
 

El programa de la Fira de Sant Nicolau resumit. Cliqueu-hi al damunt per a veure'l més gros. Foto: @ajuntamentbas.



 
Arxivat a