El primer institut d’Olot i la Garrotxa ja té un documentari dels 50 anys d'història

Divendres s'estrena "Memòries de l’Institut Montsacopa", conegut popularment com "l'institut", que va obrir portes el curs 1969-1970 a l'actual edifici

L'Institut d'Ensenyament Secundari Montsacopa d'Olot.
L'Institut d'Ensenyament Secundari Montsacopa d'Olot. | Arxiu NG.
NacióGarrotxa
09 de novembre del 2021
Actualitzat el 11 de novembre a les 11:30h
El primerinstitut d’Olot i la Garrotxa es va crear en temps de la darrera república catalana. El 4 d’octubre de 1932, una vuitantena d’alumnes van començar a l’edifici del Carme les classes de batxillerat a l'aleshores anomenat Col·legi Municipal de Segona Ensenyança (un any més tard ja s’anomenaria Institut Elemental de Segona Ensenyança) que, l’any 1939, va ser dissolt per la dictadura franquista
 
Amb el pas dels anys, es van succeir diferents institucions d’ensenyament secundari. Tot i les denominacions que va adoptar, per a la població d’Olot sempre va ser conegut com “l’institut”. Durant el curs 1969-1970 va obrir portes l’actual edifici. Era el nou Instituto Nacional de Enseñanza Media que, a partir de 1977, es va poder anomenar “Montsacopa”.
 
El documentariMemòries de l’Institut Montsacopa repassa la història del centre a través de 25 testimonis. Un film –dirigit per Tània Ribas de Zeba Produccions– que recull les experiències i els records de professors i alumnes que han passat per les aules del centre, situat a l’avinguda Joan de Cabirol d’Olot, i que durant anys va ser l’únic institut de secundària de la ciutat i de tota la comarca.

La història del Montsacopa ha estat marcada per un edifici amb moltes problemàtiques, però, també, per un camí ple de canvis socials i educatius que han fet que cada etapa fos única i irrepetible: des de les revolucions que van marcar els anys setanta i l’esperit rebel dels vuitanta, passant pels canvis que va implicar l’arribada de l’ESO, fins a l’entrada dels Cicles Formatius i les noves tecnologies. Un centre que ha viscut molts canvis en pocs anys, i que ha sabut mantenir l’esperit cultural que sempre l’ha caracteritzat. 

L’estrena del Memòries de l’Institut Montsacopa serà aquest divendres, 12 de novembre, a les set de la tarda als Cines Olot. Ja es poden recollir de forma gratuïta les entrades a la pàgina web o bé presencialment a les taquilles dels cinemes. 
 
El documentari s’inclou dins la sèrie Memòries de..., que produeix l’Ajuntament d’Olot amb l’objectiu de recuperar la memòria històrica de la ciutat. El centenari de la Unió Esportiva Olot és l’últim dels treballs que han entrat a formar part de la col·lecció que ja ha fet memòria dels setanta anys de l’aiguat d’Olot, la Guerra Civil a la capital de la Garrotxa, Quan anàvem a Marina, Aquells meravellosos 60, la creació i evolució del barri de Sant Roc, els 60 anys de la Fira del Dibuix, els 125è aniversari de la Policia Municipal, la història de les Festes del Tura i el recorregut històric que ha tingut la tradició dels Reis Mags a la ciutat des de principis del segle XIX.
 

Cartell editat amb motiu del documentari sobre l'institut Montsacopa d'Olot. Foto: @olotuit.



 
Arxivat a