ERC Olot presentarà al·legacions contra les ordenances fiscals

El grup municipal és molt crític amb l’augment de la taxa de recollida domèstica del 8’54% i ho atribueix a "la manca de planificació de l’equip de govern de Junts"

La regidora d'ERC Olot, Iolanda, Suescun durant la seva intervenció.
La regidora d'ERC Olot, Iolanda, Suescun durant la seva intervenció. | Martí Albesa.
05 de novembre del 2021
Actualitzat a les 14:52h
Compareixença de premsa aquest migdia a la plaça Balmes de la capital de la Garrotxa, seu d'ERC Olot, dels regidors a l'Ajuntament Iolanda Suescun i Josep Granados per a blasmar les ordenancesfiscals i els pressupostos de l'any 2022, que just es van aprovar dijous passat amb els únics vots de la majoria absoluta de l'equip de govern Junts i el vot contrari dels republicans, que presentaran al·legacions a les taxes i impostos proposats.

Tal com ha recordat Iolanda Suescun, el grup municipal d'ERC va demanar en la sessió plenària que es bonifiqui l’IBI dels habitatges llogats per sota el preu de referència de mercat (vinculant-ho a l’índex de preus de lloguer de la Generalitat) i "bonificar l’IBI de les famílies monoparentals on es cobreixi el percentatge de la quota en un 50%".

D’altra banda, ERC Olot aposta per la transició ecològica, i per aquest motiu vol fer "un reglament d’ajuts als ciutadans per cobrir reformes per fomentar l’ús eficient de l’aigua, fer aparcaments de bicicletes o instal·lar contenidors de reciclatge", segons la regidora republicana. També, es vol bonificar fins al 50% les empreses de nova creació que acreditin que separen les deixalles de manera selectiva.

Així mateix, el grup demana introduir mesures a les ordenances fiscals que permetin fomentar un consum d’aigua responsable. Suescun ha recordat que l’Ajuntament té la competència del servei d’aigua i per tant "hauria de tenir capacitat per incidir en la tarifa, tant amb els consums excessius com amb els responsables". ERC Olot igualment recorda que la taxa de clavegueram ha de romandre subjecta al model de bonificacions de l’aigua, i alerta que el manteniment del tram de l’IBI no significa que el rebut no pateixi un increment -d’un 3’7%-, perquè s’aplica la pujada de la inflació als ciutadans.

Augment intolerable de la taxa d'escombraries
Un dels punts més crítics per a ERC Olot és l’augment de la taxa de recollida domèstica del 8’54%. Per al grup republicà la manca de planificació de l’equip de govern ha motivat aquest augment. Exposa que tots els municipis de la comarca saben que el preu anirà a més si no es prenen mesures per millorar el reciclatge. Des d’ERC Olot es considera que "la ciutat va tard", en mots de Suescun, sobretot tenint en compte que els altres pobles garrotxins ja estan invertint en nous contenidors per a garantir una recollida selectiva més eficient.
 

El regidor d'ERC Olot, Josep Granados, ha dit que els pressupostos de 2022 són continuïstes. Foto: Martí Albesa.


Pel que fa als pressupostos municipals de 2022, Josep Granados els ha qualificat de “continuïstes”. El regidor republicà ha manifestat que "la gestió respon només a les necessitats immediates, i no dibuixa cap on ha d’anar la ciutat i com afrontar els reptes actuals".

Per als republicans olotins, no hi ha cap planificació sobre com ha de ser l’Olot del 2030. Granados troba a faltar algun projecte realment transformador per millorar la vida dels olotins: ha posat l'exemple de l’augment de la partida de l’aula d’alfabetització -aprovada de forma unànime per tots els grups a l’agost mitjançant una moció, tenint en compte que l’alcalde Pep Berga s’havia expressat públicament favorable a donar resposta als joves que requereixen d’un suport educatiu, tal com havia detectat el SOCIALAB– que no té cap apartat als pressupostos.

També, pel que fa a una inversió d’un milió d’euros (MEUR) –procedent de la venda de terrenys a  LIDL–, el grup republicà creu que aquesta venda de patrimoni obliga a invertir, justament, en el patrimoni de la ciutat i, a hores d’ara, es desconeix què es vol fer al costat de Can Jombi. Per a ERC Olot, en aquest indret s’hauria d’invertir en habitatge públic, així com fer-ne més habitatge públic al barri vell.
 
Arxivat a