«Utopia Iogurt», el documentari sobre La Fageda, premiat a l'Evolution Mallorca Film Festival

El film d’Anna Thomson i David Baksh narra la lluita del psicòleg Cristóbal Colón per a integrar els discapacitats en un projecte exemplar

«Utopia Iogurt» es va estrenar als Cines Olot el juliol de 2018.
«Utopia Iogurt» es va estrenar als Cines Olot el juliol de 2018. | Martí Albesa.
05 de novembre del 2021
Actualitzat a les 11:09h

L'Evolution Mallorca Film Festival, que s'ha celebrat a la ciutat de Palma (Mallorca), del 27 d'octubre al 2 de novembre, ha premiat amb una Menció Especial el documentari Utopia Iogurt, d’Anna Thomson i David Baksh, que narra la lluita del psicòleg Cristóbal Colón per a integrar els discapacitats en el projecte exemplar que esdevindria la cooperativa La Fageda, a Santa Pau (Garrotxa).

Estrenada l’any 2018, aquesta coproducció de Massa d’Or Produccions i TV3, recull la història de la lluita decidida del psicòleg i fundador de La Fageda, Cristóbal Colón, per fer realitat la seva visió radical de com cal tractar les persones amb discapacitat intel·lectual i les qui pateixen un trastorn mental sever mitjançant la integració en un negoci d’èxit.

El film segueix durant més d’un any la vida de diverses persones que formen part de La Fageda i acaba retratant com una feina amb sentit pot millorar la seva vida.

En paraules de la directora i fundadora de l'EMIFF, Sandra Seeling Lipski: "El documental encaixa en la missió i el lema del festival d'unir cultures i unir persones. Els cineastes/directors d'aquest documental són d'Anglaterra i el film està en català. Amb aquest fet ja es veu clarament una mescla de cultures”.

Tanmateix, la directora del certamen posa el focus en el tema que tracta “una història que convida a mirar cap al futur i reflecteix com junts podem aconseguir més, podem anar més enllà. És la mateixa filosofia de l'Evolution: fem un viatge per diferents cultures, idiomes i històries amb l'objectiu d'aprendre a comunicar-nos, entendre'ns i construir una societat millor."

El projecte, que forma part d’una selecció especial en l’apartat de documentaris, s'ha pogut veure en exclusiva a la plataforma Filmin durant els dies de desenvolupament del festival.