Alimentació

Olot torna als Orígens amb els sabors de sempre el 20 i 21 de novembre

La 9a Fira Agroalimentària de Productes de Qualitat de Catalunya se celebrarà al recinte firal amb més de 60 productors, reconeguts cuiners i Menorca de convidada

per Xavier Borràs, Olot, Catalunya | 4 de novembre de 2021 a les 09:12 |
Orígens 2021 se celebrarà al recinte FIral d'Olot el 20 i 21 de novembre. | Martí Albesa.
Orígens torna a Olot els dies 20 i 21 de novembre, cap de setmana en què la novena edició de la Fira Agroalimentària de Productes de Qualitat de Catalunya reunirà més de 60 productors d’arreu del territori i reconeguts cuiners al recinte Firal d’Olot. Tots ells oferiran diverses propostes amb un protagonista destacat: els productes de qualitat, després que l'any passat, per les restriccions imposades arran de la pandèmia, no es va poder celebrar la fira.
 

El programa d’Orígens 2021 s’ha fet a conèixer aquest dimecres a la tarda al Saló de Sessions de l'Ajuntament d'Olot. La presentació ha anat a càrrec del regidor de Promoció de la Ciutat, Estanis Vayreda, i Pep Palau, director de l’empresa Pep Palau, Von Arend & Associats –empresa organitzadora de la fira.
 

Cuina i Tast amb cuiners i productors de renom


L’Aula de Cuina comptarà un any més amb reconeguts professionals que tindran com a eix central de les seves ponències, el mar i muntanya. Enguany, el dissabte hi oferiran sessions de cuina en directe Jordi Garrido (Soca-Rel, Llofriu); Fina Puigdevall i Martina Puigvert (Les Cols**, Olot); Susana Aragón (Cèntric Gastro, El Prat de Llobregat); Ferran Pont (Quinze Ous, les Preses) i Adrià Bou (Terram, Girona).

 

La presentació de la Fira Orígens s'ha fet als Saló de Sessions de l'Ajuntament d'Olot. Foto: @olotuit.


Diumenge serà el torn d’Albert Boronat (L’Ambassade, Llívia); David de Coca (Sa Llagosta, Fornells de Menorca, que enguany és el territori convidat); Giulia Gabriele i Riccardo Radice (Fishology, Barcelona); Marc Ribas (La Taverna del Ciri, Terrassa); Toni Izquierdo (Mas dels Arcs, Palamós) i tancaran Isabel i Jordi Juncà (Ca l’Enric*, Vall de Bianya).

 

Igualment, en aquest mateix espai, el diumenge a la tarda es farà la presentació de la plataforma digital Delit que impulsa DinàmiG (Agència d’Innovació i Desenvolupament de la Garrotxa) conjuntament amb Turisme Garrotxa, Associació d’Hostalatge de la Garrotxa, Associació de Comerciants d’Olot, Adrinoc, la plaça Mercat d’Olot i el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, en el marc del Pla per a la reactivació econòmica d’Olot i la Garrotxa.
 
L’Aula de Tast acollirà tastos de diversos productors presents a la fira: en total n’hi prendran part més d’una trentena. Es tastaran productes de la Garrotxa, del Pirineu o de Menorca, entre d’altres territoris. També hi haurà un tast d’embotits: un de botifarres cuites, un de formatges i kombutxes o un tast a cegues amb productes de Girona Excel·lent.
 

La fira. 54 estands i més de 60 productors


En total, a l’espai firal hi haurà 54 estands que acolliran més de 60 productors que oferiran tastos del seus productes als visitants d’Orígens a través de l’intercanvi de tiquets. El visitant també podrà comprar directament al productor. 
 
Dels productors d’Orígens, un 40% hi participaran per primera vegada, cosa que confirma l’interès creixent que desperta una fira especialitzada com Orígens. L’edició d’enguany manté el format i enforteix l’aposta iniciada el 2018 amb una notable presència de productes ecològics que representen el 43% dels productors presents a la fira.
 
Pel que fa a la procedència dels expositors un 44% provenen de les comarques de Girona, un 19% de les de Barcelona, un 13% de les de Lleida, un 13% de les de Tarragona i un 6% de Menorca.
 
En referència als sectors, Orígens aporta propostes molt diverses que van des de carns i embotits, làctics, pastisseria i fleca, melmelades, salses, cremes, patés, olis o fruits secs, fins a fruita, verdures, ous, infusions, cervesa, vins, licors i caves. Tampoc hi faltaran fermentats com el kombutxa, el xucrut o el kimtxi, bolets o espècies com el safrà, entre d’altres.
 

Menorca, territori convidat


Diversos productors de Menorca participaran a la Fira Orígens com a territori convidat: la fira comptarà amb la presència de sis productors destacats de l’illa que portaran des de formatges i embotits fins a ginebra, croquetes o dolços. També hi serà present el xef David de Coca, especialitzat en fer caldereta de llagosta, que oferirà una sessió a l’Aula de Cuina.
 

4t Concurs de coques de forner de Catalunya


Un any més, forners d’arreu presentaran les seves coques i un jurat especialitzat s’encarregarà de determinar quina és la millor coca dolça i quina la millor coca salada. Serà el dissabte 21 de novembre a la tarda. El premi a la millor coca dolça o salada consistirà en un lot de 300 quilos d’És Farina de Girona per al guanyador de cada categoria.
 
Entre els premis no hi faltarà una nova edició del Premi al Millor Producte i al Millor Estand d’Orígens 2021.
 

Els embotits de la Garrotxa i els formatges de Menorca seran protagonistes de la fira per primer cop. Foto: Martí Albesa


Exposició d’embotits


Enguany, i com a novetat, cal destacar l’exposició d’embotits tradicionals i singulars de la Garrotxa que es fa amb la col·laboració del Gremi de Carnissers i Xarcuters Artesans de les comarques de Girona, la Confraria del Gras i el Magre i la Fundació Oficis de la Carn. Es podrà visitar durant tot el cap de setmana. També es farà una visita guiada a la mostra i un tast guiat d’embotits.

El preu de l’entrada a la fira és de 5 euros i inclou 5 tiquets de tast. A més de tastar, el visitant també podrà comprar directament al productor. L’Aula de Tast té un cost d’1 euro. Les inscripcions per a aquest espai es realitzaran a l’entrada de la fira.
 
L’horari serà el dissabte 20 de novembre, des de les 10 del matí a les 9 del vespre, i el diumenge 21, des de les 10 del matí a les 8 del vespre. 
 
Orígens compta, entre d’altres, amb el suport de la Diputació de Girona, Girona Excel·lent i amb la col·laboració del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i Prodeca.
 
Més informació al web de la Fira Orígens
 

 

Participació