+Besalú ERC proposa rebaixar un 9% l’impost de béns immobles al ple de les ordenances fiscals

També, demanen que la sessió se celebri en una altra hora, ja que s'ha convocat aquest divendres en horari laboral i els tres regidors no hi poden assistir

Alfred Cairó, durant la presentació de les al·legacions a les ordenances fiscal de Besalú.
Alfred Cairó, durant la presentació de les al·legacions a les ordenances fiscal de Besalú. | @ERCGarrotxa.
NacióGarrotxa
04 de novembre del 2021
Actualitzat a les 8:57h
Besalú afronta el ple de les ordenances fiscals i els pressupostos municipals aquest divendres, una cita que per a +Besalú ERC és la "més important de l’any perquè es marquen les línies d’actuació de la vila comtal". Per aquest motiu, el grup municipal fa diverses aportacions per a garantir la viabilitateconòmica del Consistori combinada amb l’ajut a l’economia dels veïns de Besalú, tal com va assenyalar ahir en roda de premsa al local d'ERC Olot el portaveu besaluenc Alfred Cairó.

En l’àmbit de les ordenances fiscals, +Besalú ERC presentarà diverses al·legacions a la proposta feta per l’equip de govern de Junts per Catalunya. El grup vol bonificar l’impost de béns immobles (IBI) en base a la renda familiar -i no segons el valor cadastral-, a aquelles famílies nombroses que ingressin menys de 2’5 vegades el salari mínim interprofessional anual o bé aquelles monoparentals que ingressin menys d’una vegada l’SMI anual.

En el mateix àmbit demana baixar el tipus de l’IBI de l’1’1 a l’1, fet que suposarà una baixada del 9% de l’impost. En residus, +Besalú ERC demana eximir proporcionalment els negocis o empreses que per causes de força major o estat d’alarma han hagut de tancar temporalment l'activitat. El grup polític, però, veu vies d’ingressos amb els atractius de la vila: per una banda, proposa implementar una tarifa d’aparcament en espais regulats als autocars (10 €/dia), les autocaravanes (8 €/dia), i els turismes (5€/dia); per l’altra, vol incrementar la taxa de rodatges cinematogràfics dels 350 € per dia actuals fins als 980 euros. I per a afavorir que s’activin els habitatges de primera residència, +Besalú ERC demana introduir una taxa mínima d’aigua en habitatges desocupats de 60 €, que serien 30 € en aquells que s’usin com a segona residència.

Per als pressupostos de 2022, +Besalú ERC proposa destinar partides al suport i ajuda social a persones vulnerables i famílies en situació econòmica crítica. També, considera que cal contractar 2 agents cívics més per poder donar suport els set dies de la setmana. En l’àmbit urbanístic, el grup municipal demana fer promoció d’habitatges de protecció oficial als terrenys de la Marginera, per aconseguir l’arrelament dels joves a Besalú, i també vol refer l’asfaltatge deteriorat i el paviment dels carrers del casc antic, especialment a la plaça del Prat de Sant Pere, per a evitar caigudes per relliscades a l’hivern. Així mateix, +Besalú ERC pretén millorar la qualitat de l’aigua destinant una partida a reparar els pous actuals.

Més enllà de les propostes, +Besalú ERC aplaudeix que el batlle, Lluís Guinó, hagi escoltat i apliqui la reducció al 50% de l’IBI en els habitatges que instal·lin sistemes d’energia renovable, així com l’exempció de la taxa de residus als negocis que demostrin la gestió de les escombraries a través d’empreses autoritzades.

El grup presentarà les seves propostes i farà les seves al·legacions més enllà del ple municipal, convocat de forma extraordinària aquest divendres a les 13:30 h amb poc més de 48 hores d’antelació. Cap dels tres representants podrà assistir-hi per les seves obligacions laborals i, per aquest motiu, +Besalú ERC ha demanat per instància fer-lo en una hora on es pugui assistir. Els plens ordinaris de la vila comtal se celebren habitualment els dilluns a les set del vespre. El grup considera que el batlle atendrà les seves peticions i entenen que posarà facilitats perquè tots els regidors puguin assistir a la sessió plenària.