NATURA

Vigilància volcànica permanent a la Garrotxa

Els vulcanòlegs recorden que la zona està activa i amplien el nombre d'estacions de control sísmic per tenir controlades possibles erupcions

per Irene Montagut, Barcelona, Catalunya | 31 d'octubre de 2021 a les 18:03 |
El volcà de Montolivet amb bona part d'Olot als seus peus | Martí Albesa
La xarxa estatal de control sísmic i volcànic vigila permanentment la zona volcànica de la Garrotxa, i més ara, després que el volcà Cumbre Vieja entrés en erupció fa sis setmanes. I és que els vulcanòlegs consideren que la Garrotxa és una zona volcànica activa.


És per aquest motiu que recentment han decidit ampliar el nombre d'estacions de vigilància sísmica per tenir controlades possibles erupcions a la zona. A principis d'estiu va entrar en funcionament una nova estació sísmica que, per ara, no ha registrat cap moviment rellevant, però els investigadors planegen ampliar els punts de control per detectar anomalies.

Carmen López, directora de vigilància volcànica de l'Institut Geogràfic Nacional espanyol, ho recorda a Catalunya Ràdio: "És molt infreqüent l'activitat, però hi ha datacions que situen les últimes erupcions en el període de l'Holocé i, per tant, cal considerar la zona amb aquest potencial". 


La xarxa de vigilància disposa d'una nova estació sísmica a la fageda d'en Jordà, prop de la falla d'Amer. López ha explicat que la intenció és "seguir ampliant la xarxa", però primer han de veure en quines zones hi ha més activitat. 

Altres notícies que et poden interessar

 

Participació