Carles Llorens: «L'exposició del centenari de la UE Olot mostra que som el segon club de Catalunya»

“Olot. Cent anys d’un club de futbol” es pot visitar gratuïtament del 30 d’octubre al 9 de gener, a la Sala Oberta del Museu de la Garrotxa

Carles Llorens, presidnt de la Comissió del Centenari de la UE Olot.
Carles Llorens, presidnt de la Comissió del Centenari de la UE Olot. | Martí Albesa.
29 d'octubre del 2021
Actualitzat a la 13:40h
"Fem país", ha dit aquest matí el president de la Comissió del Centenari de la Unió Esportiva Olot (1921-2021), l'olotí Carles Llorens, durant la presentació de l'exposició “Olot. Cent anys d’un club de futbol”, que es pot visitar de franc des d'aquest dissabte, 30 d’octubre, fins al 9 de gener, a la Sala Oberta del Museu de la Garrotxa.

Llorens es referia amb el "fem país" al fet que, se sigui o no seguidor d'aquest esport, tot els olotins –i, per extensió, també, els forans– se sentiran representants pels valors del club de futbol de la Garrotxa, fins al punt de creure, com ell, que la Unió Esportiva Olot és "el segon club de Catalunya", no endebades el mateix Joan Gamper –fundador del Futbol Club Barcelona–, junt amb Peris de Vargas, van organitzar un precedent del club l'any 1912, per bé que, oficialment, amb el nom d'Olot Fubtol Club, que va néixer el 30 d'octubre de 1921 a dos quarts de quatre de la tarda en un matx amb una agrupació de joves futbolistes, també olotins.

A més de Llorens, la presentació ha comptat amb la participació d'Anna Bonfill, de l'Arxiu Comarcal de la Garrotxa; Jordi Reyes, directiu de la UE Olot; i, Pep Berga, batlle d'Olot.
 

La presentació ha tingut lloc en un dels espais de l'exposició. Foto: Martí Albesa.


Tal com ha explicat Anna Bonfill, l’exposició s’articula en dos espais:

• En el primer es presenta un resum de la història del club a través de plafons explicatius, fotografies, documents textuals i objectes. En aquest àmbit es posa un èmfasi especial en els camps de futbol, els presidents, els entrenadors, els grans jugadors i l’entorn de l’Olot.
• En el segon espai es recrea un camp de futbol en el qual se situen diversos elements de celebració de la trajectòria del club, com per exemple les cinc copes dels títols aconseguits. En aquest segon àmbit també s’hi pot veure el documental Memòries de la Unió Esportiva Olot, realitzat per Zeba Produccions, i un audiovisual que recull imatges dels cinc campionats guanyats pel club, a més d'un fotocool on els visitants es podran fer selfies amb marxandatge del club.

Sigui amb els noms oficials que ha tingut al llarg del temps –Olot Futbol Club, Unión Deportiva Olot (durant el franquisme) i Unió Esportiva Olot (un cop passat el fosc tràngol de la dictadura)–, l’Olot, el club de futbol que, amb aquesta denominació popular –prenent la part pel tot–, sintetitza els anys de persistència i el seu arrelament a la ciutat, tant des de la responsabilitat social, promovent els equips femenins o treballant amb discapacitats.

Com la de qualsevol entitat o institució, la història d’aquest clubcentenari és un reflex dels canvis en la societat. Més enllà d’evolucionar en la pràctica del futbol, l’Olot ha estat un club que ha maldat per encaixar en el seu entorn en cadascun d’aquests cent anys, com ha destacat Pep Berga.
 

Un aspecte de la magna exposició amb motiu del centenari de la Unió Esportiva Olot. Foto: Martí Albesa.


Les persones que ho han fet possible —directius, jugadors, entrenadors, preparadors físics, periodistes, i, sobretot, socis i aficionats— han aconseguit que l’Olot superés els alts i baixos de les temporades esportives i que sorgissin nous projectes capaços de remuntar les situacions més adverses així com adaptar-se als diversos escenaris polítics, econòmics i socials d’aquest segle. Això és, doncs, el que celebra aquesta retrospectiva fins l detall i gr`cies a una gran xarxa de col·laboradors, que han proporcionat fotografies, documents i objectes de gran vàlua històrica.

Altres activitats del centenari
VISITA GUIADA A L’EXPOSICIÓ. A càrrec de Carles Llorens Vila, autor del llibre Història de la Unió Esportiva Olot.
Dissabte 6 de novembre, 12 h.
Dissabte 18 de desembre, 12 h.
 
TAULA RODONA ‘Quan en Gamper i el FC Barcelona van venir a Olot’. A càrrec de Josep Bobé, Enric Calpena i Margarida Casacuberta
Dissabte 20 de novembre, 19 h, Sala El Torín. 
 
Per a assistir a les activitats cal descarregar-se una entrada gratuïta a olotcultura.cat.

 
Arxivat a