El balanç d’incendis a la Garrotxa tan sols n'aporta set de petits aquest estiu

A la comarca hi ha 13 agrupacions de defensa forestal sota el paraigua de la federació de les ADF de la comarca

A la Garrotxa hi ha 13 agrupacions de defensa forestal (ADF).
A la Garrotxa hi ha 13 agrupacions de defensa forestal (ADF). | @ccgarrotxa.
NacióGarrotxa
20 d'octubre del 2021
Actualitzat a les 9:59h
El balanç d’incendis a la comarca de la Garrotxa en què han intervingut efectius de les agrupacions de defensa forestal (ADF) del territori ha estat de tan sols 7 petits focs forestals, concretament: 1 a Maià de Montcal, 1 a Montagut i Oix, 2 a Besalú, 2 a Olot i 1 a la Vall d'en Bas. També, es van personar efectius en tres avisos que van resultar ser falses alarmes (2 a La Vall de Bianya i 1 a La Vall d'en Bas).

La campanya d'estiu de les ADF de la Garrotxa, que va finalitzar aquest passat mes de setembre, ha estat marcada, sobretot, per la sequera acumulada i per l’onada de calor, especialment, durant el mes de juliol, no pas després, els mesos d'agost i de setembre, en què es va recuperar en part la pluviometria anuals, amb uns 200 litres caiguts cada mes.

La campanya de prevenció de l’estiu 2021 es va iniciar amb les accions de supervisió i control amb motiu de la revetlla de Sant Joan, on van participar voluntarisde les ADF Argelaguer, Besalú i Sant Ferriol, l’ADF Maià de Montcal i l’ADF la Vall d'en Bas i Riudaura, que van dur a terme tasques de revisió de fogueres i extinció de restes. Després de Sant Joan, els voluntaris i les ADF han centrat l'activitat durant l’estiu en les guàrdies de vigilància forestal arreu del territori.

Les ADF de la Garrotxa
Les ADF de la Garrotxa no solament han desplegat llur activitat a la comarca, sinó que, també, al llarg de l’estiu han donat suport als incendis forestals de Llançà, Vilafant i Ventalló. El tancament de la campanya d’estiu l’ha posat el dispositiu preventiu per als focs artificials de les Festes del Tura (Olot), la Festa Major de Tortellà i la Festa Major de Besalú.
 

Al llarg de l'estiu de 2021 només s'han produït set petits incendis a la comarca. Foto: @ccgarrotxa.


A la Garrotxa hi ha 13 agrupacions de defensa forestal i totes elles es troben sota el paraiga de la federació de les ADF de la comarca. Són les ADF de: Sant Aniol de Finestres; les Planes d’Hostoles; Sant Feliu de Pallerols; les Preses; la Vall d’en Bas i Riudaura; Riu Fluvià (que engloba els municipis d’Olot, Sant Joan les Fonts, Castellfollit de la Roca i Sant Jaume de Llierca); Montagut i Bianya; Sales de Llierca i Tortellà; Santa Pau; Mieres; Beuda; Maià de Montcal; Argelaguer, Besalú i Sant Ferriol.

Per dur a terme la campanya d’estiu 2021, les ADF de la Garrotxa han pogut comptar amb:
  • 1 vehicle de transport;
  • 1 vehicle de suport i coordinació;
  • 1 vehicle kit extinció;
  • 2 remolcs d'extinció;
  • 3 tractors amb cuba; i,
  • un total de 15 voluntaris.
Un cop tancada la campanya d’estiu, les diferents ADF de la Garrotxa continuen treballant en la preparació de cursos de formació per a nous voluntaris i en l’estudi de l’estat de la comarca a nivell forestal i l’efecte del canvi climàtic (en especial, les onades de calor) sobre el territori.

Com es pot formar part d’una ADF?
Les ADF són agrupacions formades per propietaris forestals, persones voluntàries i els ajuntaments. La seva finalitat és fer tasques de prevenció, primera intervenció i suport en la lluita contra els incendis forestals, així com reforestar les zones afectades dins del seu territori. Poden agrupar un o més municipis. Una de les fortaleses d’aquestes associacions és la proximitat al territori i la coneixença del mateix per part dels associats i voluntaris.

Per a ser voluntari d’una ADF, en primer lloc cal fer el curs del carnet verd (curs de coneixements bàsics) i passat un any, pel cap baix, fer la formació per al carnet groc (curs d’extinció d’incendis forestal). Actualment, a la Garrotxa hi ha 20 voluntaris amb carnet verd (amb formació bàsica, poden fer vigilància logística i suport) i 35 amb carnet groc (poden fer tasques de primera intervenció).

Per una altra banda, per a formar part de la junta de l’ADF cal ser propietari forestal i/o formar part de l’ajuntament. Cal remarcar que no cal ser propietari forestal per a poder ser voluntari, sempre que se sigui major d’edat i no s'estigui jubilat.

Qualsevol persona interessada a ampliar informació sobre com formar part d’una ADF, pot, consultar l’apartat de formació de la web del Secretariat de les ADF o trucar al Consorci de Medi Ambient i Salut Pública de la Garrotxa (SIGMA9, al telèfon 972 274 871.

Les tasques que realitzen els serveis tècnics del SIGMA són de suport tècnic i administratiu a les diferents associacions de la comarca. El Consorci de Medi Ambient i Salut Pública de la Garrotxa compta amb una tècnica en emergències que fa tasques de coordinació amb el Secretariat de Federacions i Associacions de Defensa Forestal de Catalunya, l’entitat que coordina les actuacions de les ADF a nivell de tot Catalunya.