Noel posa en marxa la nova planta a Olot per a impulsar la divisió de productes frescos

Amb una inversió que assoleix els 35 milions d'euros, la fàbrica compta amb una superfície de més de 16.345 m²

La nova fàbrica de Noel a Olot incorporarà uns 200 nous llocs de treball.
La nova fàbrica de Noel a Olot incorporarà uns 200 nous llocs de treball. | Noel.
20 d'octubre del 2021
Actualitzat a les 8:57h
A principis d’aquest mes d'octubre ja s'ha iniciat l'activitat de la nova planta de 16.345 m² que el grup d'alimentació Noel Alimentària ha construït a Olot, al polígon industrial del Pla de Baix. La posta en marxa s'efectuarà de manera progressiva i s'allargarà fins a principis de 2022, quan s'ha previst que les instal·lacions operin a ple rendiment, fet que comporta un gran impuls per a la divisió de productes frescos de la companyia.

La nova fàbrica, que ha comptat amb una inversió de 35 milions d'euros, acull exclusivament l'activitat d'especejament, envasament i congelació de carn i derivats de porcí. Al seu torn, la producció de productes filetejats i elaborats frescos es mantindrà en les actuals instal·lacions que Noel té en el mateix municipi dedicades a aquesta tipologia de productes, i que també se'n veuran beneficiades ja que disposaran de més espai efectiu.

Gràcies a aquest nou equipament, l'empresa potenciarà la fabricació de referències d'alt valor afegit, amb què aconseguirà una major integració vertical en el sector i un major control de la cadena de subministrament.

“Amb l'entrada en funcionament d'aquesta nova planta a Olot podrem continuar reforçant la nostra presència a Espanya, consolidar-nos en els més de 66 països on ja som presents i valorar l'entrada a nous territoris. És un pas endavant que ens permetrà optimitzar la producció i ser més competitius en un mercat cada vegada més exigent a nivell global. A més, sumat al nostre projecte de granges pròpies, disposarem d'un control absolut de la traçabilitat de la matèria primera que es destina no sols a la producció d'elaborats frescos, sinó també a altres divisions del grup com la unitat de negoci de xarcuteria”, afirma el director general de Noel, Joan Boix.

La nova planta, una de les més avançades d'Europa en el sector, distribueix la superfície en dos nivells: la planta baixa acull, principalment, la zona de producció, amb sala d'especejament, cambres de canals i pernils, i molls d'expedició per a productes frescos; obrador, cambra i magatzem, per a l'envasament; i, 5 túnels de congelació, cambres de congelació amb capacitat per a 4.000 pallets, i molls d'expedició, per a productes congelats. A la primera planta és on se situen les oficines i la resta dels espais repartits entre els dos nivells alberguen el menjador per a empleats, vestuaris i zones de manteniment, entre altres instal·lacions.

Per a la construcció, que es va iniciar el juliol de 2020, s'ha potenciat i prioritzat la col·laboració amb proveïdors locals, fet que ha suposat destinar de manera directa mésd'un 50% de la inversió total a empreses del territori. Això, juntament amb la creació d'uns 200 nous llocs de treball que s'aniran incorporant també progressivament en els pròxims quatre mesos, suposa un pas més en la ferma aposta de Noel per la ciutat d'Olot i per la comarca de la Garrotxa.

Tecnologia, seguretat alimentària i compromís amb les persones
Les noves instal·lacions estan equipades amb tecnologia industrial 4.0 i compten amb totes les mesures i protocols necessaris per a garantir la màxima qualitat i seguretat alimentària dels productes. Precisament, la qualitat i la seguretat alimentària són pilars estratègics de Noel en totes les seves àrees d'activitat, i pels quals l'empresa ha estat reconeguda amb l'obtenció dels certificats més exigents tant a nivell nacional, com a internacional.

Un altre dels pilars estratègics de la companyia és la salut i el benestar de les persones que formen part de la seva plantilla. En aquest sentit, la nova planta, igual que els altres centres de producció del grup, s'ha projectat tenint en compte el benestar dels empleats. Concretament, en les línies de producció de la sala d'especejament els llocs de treball són més espaiosos, ergonòmics i confortables, ja que disposen de plataformes regulables per a adaptar la posició a l'altura de les persones, cintes frontals de transport de caixes per a evitar rotacions repetitives del tors i unitats de tractament d'aire (UTA) que renoven l'aire i distribueixen el fred de manera homogènia mitjançant mànigues. Altres exemples, són que el cent per cent de les carretes de transport són pilotades i amb crestalleres de protecció, o l'habilitació de zones comunes com a vestuaris i menjadors, espaioses, lluminoses i equipades també amb UTA.

En total, s'han destinat prop de 2 milions d'euros a equipament i mesures per a afavorir el benestar de les persones.

Una planta amb esperit sostenible
Finalment, el disseny i la construcció de Noel Olot, així com la planificació de l'activitat, també s'han dut a terme amb la voluntat de minimitzar l'impacte en l'entorn. La companyia desenvolupa tota l'activitat en el marc d'un Pla estratègic de sostenibilitat, alineat amb els objectius de desenvolupament sostenible (ODS) que marca l'Agenda 2030 de les Nacions Unides.

En aquest sentit, des de l'inici del projecte, el nou edifici s'ha plantejat des de l'òptica de la sostenibilitat. En termes d'eficiència energètica, s'han instal·lat 4.974 mde plaques fotovoltaiques que generaran 983.446 kWh a l'any destinats a autoconsum, detectors de presència, sistemes de ventilació mecànica, s'ha incrementat la capacitat dels bescanviadors de calor per a reduir el salt tèrmic, s'han instal·lat recuperadors de calor a la descàrrega dels compressors i, en la refrigeració de l'oli amb un dipòsit d'acumulació de calor, les UTA compten amb recuperadors d'energia de l'aire renovat, s'han habilitat sistemes d'assecat de caixes per centrifugació, il·luminació de baix consum i equips de màxim rendiment energètic.

Igualment, s'aplica un estricte control sobre el desaprofitament de l'aigua mitjançant sistemes generals de reducció del consum, sistemes de descalcificació i estrictes protocols interns d'ús responsable; s'ha dissenyat un pla de gestió de residus específic i, a més, la planta disposa de carregadors de vehicles elèctrics i places d'aparcament per a bicicletes, per als empleats que es desplacin al treball en aquest mitjà de transport.

Per a la construcció de la fàbrica s'han prioritzat materials amb etiqueta verda, reciclats i de proximitat. A nivell estètic i operatiu, els exteriors de l'edifici s'han dissenyat per a aconseguir la màxima integració en l'entorn i el mínim impacte visual, amb un disseny basat en una composició de diferents volumetries i degradats cromàtics en la mínima escala possible, cercant amabilitat constructiva, i integrant el conjunt en coherència amb la imatge unitària de la marca i dels seus altres centres productius.
 
Arxivat a