Nou sistema de suport a dones amb càncer de mama durant les sessions de quimioteràpia

El projecte, en fase de proves a l'Hospital d'Olot, empra la intel·ligència artificial per oferir la informació més idònia per a la pacient

El 19 d'octubre se celebra el Dia Mundial del Càncer de Mama.
El 19 d'octubre se celebra el Dia Mundial del Càncer de Mama. | @hospiolot.
NacióGarrotxa
19 d'octubre del 2021
Actualitzat a les 9:57h
El projecte CLOSE 2U és un nou sistema que ha entrat en fase de proves aquesta mateixa setmana a l’Hospital de Dia Oncològic de l’Hospital d’Olot, amb l’objectiu d’acompanyar les pacients amb càncer de mama que estan fent quimioteràpia al centre

La iniciativa consta de 10 dispositius intel·ligents de veu d’Amazon que, mitjançant la intel·ligència artificial, detecten les inquietuds i necessitats de les persones que estan passant per aquest procés durant les sessions de quimioteràpia. Aquest mes d’octubre s’estan fent les proves d’usabilitat i, tot seguit, es col·locaran en els boxs individuals on es fan els tractaments. Una vegada fetes les proves, cada pacient podrà disposar voluntàriament d’aquest servei

Per tal d’oferir l’assessorament o els consells més adients, el dispositiu utilitza una sèrie de variables: l’edat, l’estat d’avanç de les sessions, l’estat físic i anímic actual, els canvis físics i alimentaris o el descans, a banda de també tenir en compte el seu propi historial. Així, de manera intel·ligent i automàtica i mitjançant un algoritme, dels més de 50 vídeos interactius s’escull el vídeo més adequat i personalitzat per a cada ocasió.


El projecte s’ha tirat endavant conjuntament amb l’empresa catalana Yasyt Robotics, la mateixa amb qui es va treballar el novembre de 2020 la implantació d’assistents de veu per a les persones ingressades i, recentment, la utilització en entorn domiciliari a dos municipis de les nostres ABS. 

El contingut d’aquests vídeos consta de diferents temàtiques com ara: la malaltia, el tractament, els canvis físics i emocionals o els efectes del tractament, i hi han participat tots els professionals amb qui el pacient pot tenir contacte en el transcurs de la malaltia. 

Els tractaments de quimioteràpia a l’Hospital d’Olot
L’Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa va començar a fer els primers tractaments de quimioteràpia el 2015, amb l’arribada al nou centre. Juntament amb l’equip d’oncòlegs de l’Institut Català d’Oncologia (ICO) actualment les pacients amb càncer de mama poden fer el tractament a Olot.

En aquests darrers anys l’Hospital d’Olot s’ha anat consolidant com a centre de referència en aquesta disciplina, coordinada per la Unitat de Patologia Mamària. El 2017 es van fer 116 tractaments de quimioteràpia d’aquest tipus, el 2018 en van ser 206, 273 el 2019 i l’any passat 336. Precisament el 2020 van ser 70 dones les diagnosticades amb aquesta patologia a l’Hospital. De mitjana, cada pacient fa de 12 a 15 sessions al llarg del procés.  

19 d'octubre: Dia Mundial del Càncer de Mama
L’objectiu d’aquesta celebració és conscienciar la població de la importància del diagnòstic precoç del càncer de mama per a guanyar la lluita contra aquesta malaltia, que esdevé el tumor més freqüent en dones arreu del món. De fet, segons dades de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), l’any 2020 se’n van registrar més de 2,2 milions de casos i prop d’una de cada 12 dones el patirà al llarg de la seva vida. 

La detecció precoç permet detectar el càncer de mama en una etapa molt inicial, quan encara no produeix molèsties, i la possibilitat de curació és més alta. Per això el Departament de Salut, d’acord amb les recomanacions de diversos organismes internacionals, convida les dones d’entre 50 i 69 anys a fer-se una mamografia cada 2 anys. 
 
 
Arxivat a