Comença el curs de postgrau sobre vulcanologia amb referents mundials a Olot

Vint-i-tres alumnes d'arreu del món parlaran de l'erupció del Cumbre Vieja o dels volcans de la Garrotxa

Aquest dilluns la FES Olot ha iniciat a Can Monsà el novè postrgrau en vulcanologia.
Aquest dilluns la FES Olot ha iniciat a Can Monsà el novè postrgrau en vulcanologia. | @olotuit.
19 d'octubre del 2021
Actualitzat a les 9:21h
L’actual erupció de La Palma, a les Illes Canàries, ha posat en evidència la importància de conèixer els volcans i la tasca que desenvolupen els professionals de la vulcanologia. L’impacte que els volcans generen en la societat no es produeix només durant l’erupció sinó que perdura en el temps. Segons el director de Geociències Barcelona-CSIC, Joan Martí, la relació entre el paisatge garrotxí i la societat és el que fan especials els volcans de la comarca

Enmig d’aquest context, des d'aquest dilluns i fins al 31 d’octubre del 2021, es fa Olot la 9a edició del Curs de Postgrau Internacional de Vulcanologia, que organitzen la Fundació d’Estudis Superiors d’Olot i la Fundació Universitat de Girona, amb la col·laboració de Geociències Barcelona-CSIC, la International Association of Volcanology and Chemistry of the Earth's Interior (IAVCEI), el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, la Diputació de Girona, la Càtedra de Geografia i Pensament Territorial de la UdG i l’Ajuntament d’Olot.

Dirigida acadèmicament per Joan Martí i Adelina Geyer, professors d’investigació del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), la formació explicarà el funcionament dels volcans, els riscs associats que comporten i també els seus beneficis. Més d’una vintena de persones de diverses procedències combinaran les sessions teòriques amb la visita als afloraments, i analitzaran amb detall la integració dels volcans en la societat. 

Coincidint amb el curs de postgrau, i com a novetat, la residència Faberllull convida enguany sis especialistes en vulcanologia en una estada temàtica del 15 al 22 d’octubre. Els experts (António Brum Da Silveira, Ármann Höskuldsson, Joan Andújar, Gerardo Aguirre, Thor Thordarson i Bruno Scaillet) provenen d’Islàndia, Portugal, Mèxic i França, i participaran en la Setmana de la Vulcanologia a Olot, un conjunt d’activitats obertes al públic, coordinades per l’Espai Cràter amb l’objectiu de posar en valor el paisatge volcànic de la Garrotxa i fomentar la divulgació científica. 

El curs explica el funcionament dels volcans, els riscos associats que comporten i també els seus beneficis. També, es repassarà en detall les últimes recerques científiques en el coneixement de les dinàmiques eruptives i els seus efectes, en la predicció i prevenció de les erupcions, en la vigilància dels volcans i en l’aprofitament econòmic.

Per aquesta edició es compta amb la participació de 23 alumnes d’arreu del món provinents de Mèxic, Argentina, Colòmbia, Xile i Espanya. Aquests alumnes combinaran les sessions teòriques a la seu de la Fundació d’Estudis Superiors d’Olot amb la visita a diferents afloraments del camp volcànic gironí, situats a la zona volcànica de la Garrotxa i la zona de la Crosa de Sant Dalmai i Canet d’Adri.
 
Dijous 21 d’octubre la sala El Torín acollirà la xerrada “Les darreres erupcions volcàniques a Islàndia i el seu impacte”, a càrrec d’Ármann Höskuldsson i Thor Thordarson (Universitat d’Islàndia), seguida d’una taula rodona sobre el paper dels volcans en la societat moderna, en la qual també participaran Bruno Scaillet i Joan Andújar (Centre Nacional de la Recerca Científica, França) i Xavier de Bolós. El debat serà moderat per Joan Martí i comptarà amb traducció simultània. L’acte començarà a 2/4 de 7 de la tarda i cal reserva prèvia enviant un correu a l’adreça espaicrater@olot.cat. També, es podrà seguir en directe al canal de YouTube de l’Espai Cràter.

A més d’aquestes propostes per al públic general també s’han programat una desena de xerrades en centres educatius de la comarca, que aniran a càrrec de Joan Martí, Xavier de Bolós i els vulcanòlegs internacionals. Es parlarà del vulcanisme de la Macaronèsia, dels diferents tipus de magmes o dels efectes en la societat de l’erupció de Laki, a Islàndia, entre d’altres. Totes les xerrades es complementaran amb una sortida de camp.
 
Les activitats de la Setmana de la Vulcanologia a Olot són organitzades per l’Ajuntament d’Olot, Geociències Barcelona – CSIC, l’Espai Cràter i Faberllull, amb el suport de la Fundació d’Estudis Superiors d’Olot, Olot Cultura, SIGMA, PEHOC, Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa i Tosca, Serveis ambientals, d’educació i turisme.



 
Arxivat a