patrimoni

Èxit de la setena edició de les Jornades Europees de Patrimoni a la Vall d’en Bas

Miquel Àngel Fumanal, president del PEHOC, i el campanòleg Xavier Pallàs van ser els guies de la visita a l'església de Sant Romà de Joanetes

per NacióGarrotxa, Vall d'en Bas, Catalunya | 19 d'octubre de 2021 a les 08:44 |
Un moment de la visita a l'església de Sant Romà de Joanetes. | @ajuntamentbas.
Aquest passat diumenge, la Vall d’en Bas va celebrar les Jornades Europees de Patrimoni organitzades des de Can Trona. Es tracta de la setena edició en la qual participa el municipi. En aquesta ocasió es va visitar el nucli històric de Joanetes.

La visita va començar de bon matí davant l’església de Sant Romà. El batlle, Lluís Amat, va donar la benvinguda al nombrós públic assistent i es va congratular de l’èxit obtingut en totes les jornades que s’han anat fent any rere any i que van començar per posar en valor el patrimoni cultural i històric del municipi, una iniciativa que la població sembla saber valorar.


Seguidament, Miquel Àngel Fumanal, president del Patronat d’Estudis Històrics d’Olot i Comarca (PEHOC), va iniciar la visita des d’un punt de vista històric. Va explicar l’origen del municipi de Joanetes i de l’església de Sant Romà.

El poble de Joanetes, situat a l’esquerra de la riera de Joanetes, és format per un grup de cases (la població és en gran part disseminada) al voltant de l’església parroquial de Sant Romà, que havia estat possessió del monestir de Sant Joan de les Abadesses. El lloc és esmentat ja al segle IX; formà part del vescomtat de Bas. L’antic terme comprenia, a més, el poble de Falgars d’en Bas, el veïnat de Can Trona i la masia i església de Pujolriu.


Tot seguit, Fumanal va parlar de les inscripcions de les llindes de les cases del voltant, la majoria construïdes a partir de 1700. També, es va parlar dels masos disgregats més importants, dels molins d’aigua, de les guerres carlines i dels fets històrics més destacats que han marcat el municipi i dels quals encara resten vestigis.

Per acabar, Xavier Pallàs, campanòleg, va descriure la història de les campanes de Sant Romà i els diferents tocs que es feien servir per avisar als ciutadans dels esdeveniments que tenien lloc. Moltes de les coses que va transmetre les va aprendre de l’antic campaner del poble, en Llorenç Llongarriu. També, va fer una demostració en directe de com sonaven les campanes i va acabar amb un toc de festa. La demostració va ser gravada i s’ha publicat al compte d’Instagram de Can Trona.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Can Trona (@cantronaccn)


Els assistents van valorar l’acte molt positivament i en demanaren la continuïtat per a l’any vinent, ja que és una data molt esperada per tothom.
 

 

Participació