El PSC Olot vol transformar Can Jombi en un edifici de serveis municipals i comarcals

Al darrer ple de l'Ajuntament es va aprovar una moció en aquest sentit, per bé que la majoria de l'equip de govern de Junts s'hi va abstenir

Can Jombi, antiga fàbrica de gènere de punt a Olot.
Can Jombi, antiga fàbrica de gènere de punt a Olot. | Arxiu NG.
15 d'octubre del 2021
Actualitzat a les 11:43h
Un polític amb experiència –no en direm el nom per a no aixecar la llebre– va dir una vegada que "les mocions se les endú el vent". Devia tenir bastanta raó, perquè la majoria, a banda de ser resolucions de caràcter polític, no incideixen en la vida diària dels municipis, ja que no es tradueixen en resolucions que comportin partides pressupostàries per a tirar-les endavant.

Segurament, serà el cas de la moció que el PSC Olot va presentar al ple de setembre de l'Ajuntament, en què demanava transformar Can Jombi en un edifici de serveis municipals i comarcals. La votació va tirar endavant amb els vots a favor d'ERC i la CUP, però amb l'abstenció de l'equip de govern de Junts, que té majoria al Consistori.

De fet, els socialistes olotins creuen que seria una gran oportunitat per a Olot i per a la Garrotxa posar al servei de la ciutadania un equipament amb moltes possibilitats. Tenint en compte que el CAS (Consell d'Acció Social) necessita ampliar la seu i que s’ha paralitzat la reforma de la fàbrica dels Sants de Santa Magdalena per a ubicar-hi diferents serveis municipals, el PSC proposa que es traslladi el local de la brigada al polígon de Cuní –amb la construcció d'un local adequat– i així transformar Can Jombi en un edifici de serveis municipals i comarcals.
 
Pel què fa a l'edifici de Can Jombi, amb el trasllat de la brigada podria esdevenir un centre de serveis administratius municipals i comarcals que ara o estan en edificis de lloguer o s’han d’ampliar perquè no hi caben, com per exemple el CAS, DINAMIG, INNOVAC, etc.

Res no impedeix que les mocions puguin tenir caràcter resolutiu però, segons els juristes, és important que a l'hora de proposar-les es faci constar que es tracta de mocions a incloure en la part de control de l'ordre del dia de la sessió, a fi de diferenciar-les de determinades propostes de resolució que s'eleven al ple a instància dels membres electes respecte d’assumptes que formen part de la gestió ordinària municipal i que, per tant, s’haurien d'incorporar en la primera part o en la part resolutiva de la sessió.

A la pràctica, és habitual que en aquesta part de control els ens locals incorporin totes les mocions que en termes col·loquials s'anomenen com a mocions de caràcter polític, és a dir, que no obeeixen tant a la gestió ordinària dels assumptes corporatius com al posicionament de l'ens local en relació amb problemàtiques que, encara que tenen incidència local, excedeixen les pures competències locals i es realitzen, bé en l'exercici del dret de petició a altres administracions, bé en l'exercici del dret a la llibertat d'expressió, també predicable en el nostre ordenament jurídic de les persones juridicopúbliques, així com les derivades del control de la gestió dels altres òrgans locals.

Aquest magatzem de l'Ajuntament, Can Jombi, al carrer de Sant Cristòfol, és la seu de la brigada municipal i havia estat una fàbrica de gènere de punt. Sembla que el nom prové del fet que un dels primers propietaris va comprar una botiga-edifici adossada a la fàbrica per ampliar-la, que en deien Can Joan Vi, perquè hi devien vendre vi.

 
Arxivat a