Festa popular

La Gala de les Preses celebra els 10 anys de l'escola La Bòbila i els 25 dels Gegants

Les festes, molt concorregudes i amb múltiples activitats, s'han allargat de dissabte a dimarts

per NacióGarrotxa, Les Preses, Catalunya | 13 d'octubre de 2021 a les 11:22 |
El Ball dels Calabotins durant la Gala de les Preses. | @preses_cat.
Aquest passat cap de setmana i fins ahir dimarts s’ha celebrat la Gala de les Preses, en aquest municipi garrotxí a tocar d'Olot i de la Vall d'en Bas. Després de la cercavila dels Gegants, la Granota i els Calabotins pels principals carrers del poble el divendres, es va fer el pregó de festes, que enguany ha anat a càrrec dels primers alumnes de l'escola La Bòbila que han fet tots els cursos seguits. Aquest 2021 l’escola ha celebrat els seus primers 10 anys. Els alumnes van estar acompanyats de les dues directores que ha tingut l’escola fins ara, la Marta Cros i l’Anna Hidalgo.

A la nit es va celebrar el tradicional Sopar Popular que enguany, el dissetè que es fa. Al llarg de l’àpat, es va escollir com a nou hereu de les Preses en Genís Comerma, i com a nova pubilla na Carla Cabanach


Dissabte al matí, l’associació de jubilats i pensionistes va organitzar el campionat de petanca. Enguany hi va haver vint-i-quatre participants. Els guanyadors del campionat de petanca d’aquesta gala han estat: 1r Salvador Balaguer, 2n Joan Bassachs i en 3r lloc Francesc Torres.

Al vespre, tal com estava previst, es va poder gaudir de teatre amb la companyia Tequatre i amb l’obra No hi ha lladre que per bé no vingui, i a la nit es va fer el primer gran concert de la Gala, amb Pol Farrés i Miki Núñez, que van fer vibrar el públic assistent a l’envelat.


Diumenge de matí, la companyia Boia Teatre va oferir un espectacle de titelles per a qüestionar els estereotips de gènere amb l’obra La veritat de les princeses. Tot seguit, es va fer la missa a l’església parroquial de sant Pere i a continuació es va fer la cercavila dels Gegants, la Granota i els Calabotins acompanyats dels grallers i timbalers de les Preses. Una vegada arribats a la plaça Major es va oferir el Ball dels Gegants, el Ball de la Granota i el Ball dels Calabotins.

Vint-i-cinc anys dels Gegants de les Preses


Aquest 2021 s'ha fet un acte commemoratiu dels 25 anys dels Gegants de les Preses. El batlle, Pere Vila, va adreçar unes paraules els assistents i va voler felicitar els geganters de les Preses i els timbalers i grallers per la seva feina i suport a la faràndula i els gegants del poble.

Es va voler aprofitar l’acte per a homenatjar Pep Batlle, el primer geganter que ha tingut les Preses i que després de vint-i-cinc anys duent els gegants ha volgut donar pas a altres membres dels geganters. El batlle el va obsequiar amb les figures dels gegants i la comparsa de bronze. En aquest acte commemoratiu es va poder escoltar un nou Ball dels Gegants i es va donar a cada infant assistent una piruleta de xocolata amb la imatges dels gegants de les Preses.

A la tarda es van fer sardanes a la plaça Major a càrrec de la cobla Osona i a la mitja part l’Esbart Marboleny va oferir una actuació dels nans i dels cavallets. Aquest acte era adherit a la commemoració de l’any Manuel Cubeles.

A les 7, el centre cultural es va omplir de gom a gom per a veure l’espectacle de màgia de l’il·lusionista Oper, que va ser molt aplaudit. 
 

El Ball de les Cintes, el ball típic de les Preses durant la gala d'aquest 2021. Foto: @preses_cat.


El dilluns a la tarda a la plaça Major es va seguir el ritme d'Ani Totfitness amb la seva classe magistral. A les set, a l’envelat es van poder cantar les cançons d'El Pot Petit.

Dimarts, últim dia de la Gala, les mainades van omplir tot el carrer Major per a jugar a comprar i vendre les seves manualitats amb la fireta. A migdia, a la plaça Major, es va oferir un primer tast de concert de l'orquestra Maravella i a la tarda, es va fer una nova audició de sardanes amb la cobla Osona, a la qual va seguir una nova cercavila dels Gegants, la Granota i els Calabotins i el Ball de les Cintes, el ball típic de les Preses.

La mateixa tarda, es va fer un partit de futbol entre els equips del CF les Preses i el CE Abadessenc i, al vespre, l’envelat es va omplir de nou per a veure i sentir el concert de Festa Major de l'orquestra internacional Maravella. A les nou es va fer la cercavila nocturna dels dels Gegants, la Granota i els Calabotins i el ball  nocturn a la plaça Major, acompanyats pels grallers i timbalers de les Preses. El punt i final d'aquesta gala es va cloure amb uns focs d’artifici ben grossos.
 

 

Participació