«Mirar Amèrica» fita l'esguard en aquest continent amb les arts escèniques

Olot Cultura enceta un cicle anticolonial la mateixa setmana del 12 d'octubre, on n'hi ha que celebren una conquesta i un genocidi

Divendres 15 d’octubre, a les 19.30 h al Teatre Principal d’Olot, s'hi veurà «Teatro Amazonas».
Divendres 15 d’octubre, a les 19.30 h al Teatre Principal d’Olot, s'hi veurà «Teatro Amazonas». | @OlotCultura.
NacióGarrotxa
13 d'octubre del 2021
Actualitzat a les 10:45h
Aquesta setmana del 12 d’octubre,Olot Cultura enceta el cicle Mirar Amèrica. Aquesta data és per a alguns és la celebració d’una conquesta i, per a d'altres, un autèntic genocidi. Mitjançant una proposta d’arts escèniques, es vol aportar elements de coneixement i de context, i estirar un fil que el públic anirà trobant al llarg de tota la programació. 

Divendres 15 d’octubre, a les 19.30 h al Teatre Principal d’Olot, s'hi veurà Teatro Amazonas. L’Amazònia sempre ha estat descrita per Occident com una enorme zona deserta, deshabitada i salvatge, malgrat que milions d’indígenes han viscut a les seves ribes i selves durant segles. És un lloc impenetrable, exòtic i exuberant. Caòtic, delirant i sense llei. Un paradís de somni per a exploradors, conqueridors i aventurers, ple de tresors per descobrir i de recursos per explotar. Una gegantina extensió verda travessada per una enorme ranura en forma d’anaconda. 

L’endemà, dissabte 16 d’octubre, a migdia (12 h), sortirà des del Parc Nou l’itinerari audioguiat de Tierras del Sud. En aquesta ocasió, la companyia se centra a la Patagònia argentina i en les relacions entre l’industrial tèxtil italià Luciano Benetton amb l’expresident de l’Argentina Mauricio Macri, i aquest últim amb els famosos vaquers nord-americans com Sundance Kid i Butch Cassidy. També s’explica què tenen en comú Ted Turner, propietari de la CNN, amb el petit clan maputxe del Curiñanco. Durant aquest itinerari audioguiat, sentirem les seves històries mentre caminem per la plaça d’Amèrica i pels carrers de Cuba, de Veneçuela, de l’Argentina, etc.

Aquestes dues propostes són els dos darrers volums de la trilogia Pacífico, a través de la qual la companyia Azkona-Toloza s’endinsa en les noves formes de colonialisme, la barbàrie sobre el territori i els pobles indígenes de l’Amèrica del Sud i la seva estreta relació amb el desenvolupament de la cultura contemporània. El primer espectacle d’aquesta trilogia, Extraños mares arden, ja es va poder veure a Olot la temporada 2018-2019.

L’última de les propostes de Mirar Amèrica d’aquesta tardor serà l’espectacle La melancolía del turista, d’Oligor y Microscopía, que es podrà veure els dies 24, 25, 26 i 27 de novembre al Teatre Principal d’Olot.

La melancolía del turista posa el focus en Cuba i Mèxic, i en dues maneres de fer turisme que en un moment es van fer molt populars i actualment han quedat desfasades. És una descomposició d’instants i d’objectes pels quals la idea d’un paradís es fixa en la imaginació.

L’espectacle és un qüestionament de les imatges que es produeixen en la nostra idea de descans. Un viatge íntim per a molt pocs espectadors. Un petit escenari a escala on les coses apareixen i desapareixen. 
 
Arxivat a