La Fageda engegarà l’any vinent el projecte de reducció de l'empremta de carboni

Un dels fronts vinculats a la sostenibilitat alimentària en els quals ha desenvolupat accions decidides és la lluita contra el malbaratament alimentari

Sílvia Domènech, de La Fageda, durant el col·loqui «Food&Sustainability» del Barcelona New Economy Week.
Sílvia Domènech, de La Fageda, durant el col·loqui «Food&Sustainability» del Barcelona New Economy Week. | BNEW.
NacióGarrotxa
11 d'octubre del 2021
Actualitzat a les 10:19h
Després de quatre dècades treballant per a la implementació de bones pràctiques en matèria de sostenibilitat, tant en l'àmbit social, econòmic com mediambiental, La Fagedaposarà en marxa el projecte de reducció de la seva empremta de carboni, un índex del qual la fundació té previst disposar entre 2022 i 2023.

Així ho ha anunciat la directora general adjunta de La Fageda Fundació, Sílvia Domènech, en el transcurs del col·loqui "Food&Sustainability" que s'ha desenvolupat aquest passat divendres en el marc de la segona edició del Barcelona New Economy Week (BNEW).

Des d'una perspectiva global, Domènech ha assegurat que La Fagedaés un projecte sostenible en essència: a nivell econòmic, els beneficis de l'activitat es reinverteixen íntegrament en nous projectes; a nivell mediambiental, sent pioners en la posada en marxa de pràctiques situades en un Parc Natural d'alt valor patrimonial i amb uns paràmetres de protecció i conservació molt exigents.

"Estem preocupats i ocupats generant nous projectes i accions que ens permetin continuar avançant en matèria de sostenibilitat", ha assegurat Sílvia Domènech, bo i  posant com a exemples el model integral de gestió dels residus generats per l'activitat, la certificació de benestar animal de la granja o projectes incipients en matèria de reducció d'envasos, com ara els envasos de cartó de gran format o la venda a granel.

Juntament amb Jordi Barri (Teresa Carles Heatlhy Food), Mar Güell (Danone), Alina Puig (Mercadona) i Josep Maria Bonmatí (AECOC), Sílvia Domènech ha situat la sostenibilitat com a eix central de la fundació. De fet, el model de sostenibilitat de La Fageda ha estat objecte concret d'estudi en relació amb la seva contribució a l'Agenda 2030 i al compliment dels objectius de desenvolupament dostenible (ODS) promogut per part de la Secretaria General Iberoamericana i la Universitat Politècnica de Madrid. Tots dos organismes destaquen l'alt grau de compliment i l'impacte dels ODS, "tant en termes d'extensió (88% de ODS aconseguits) com en termes de profunditat (importància de l'impacte)".

La Fageda, projecte responsable i sostenible
La Fageda neix per contribuir a crear un món més sostenible des de l'àmbit social i, en aquest sentit, els eixos de la seva política de sostenibilitat posen el focus, entre altres aspectes, a aportar valor a la societat, amb bons productes i serveis, així com estar al dia de les innovacions que permetin una millora dels seus processos.

Un dels fronts vinculats a la sostenibilitat alimentària en els quals La Fageda ha desenvolupat accions decidides és la lluita contra el malbaratament alimentari, ja que és pionera en aspectes com l'etiquetatge dels iogurts amb data de consum preferent, i no de caducitat, que es realitza ja des de l'any 2013. D’altra banda, La Fageda també comercialitza iogurt a granel des del 2020 i és proactiva en la venda de productes a empreses de distribució especialitzada en la gestió d’aliments amb data curta de consum, a més de mantenir una línia de donacions amb el Banc dels Aliments.

En aquest àmbit, la directora general adjunta de La Fageda Fundació, ha apostat per abordar fórmules que permetin escurçar l'entrada dels aliments a les plataformes de distribució amb la finalitat de contribuir a l’ampliació del temps de consum, més enllà de la data de caducitat.

Durant el col·loqui, tots els participants han coincidit en la necessitat d'impulsar un canvi de paradigma alimentari: "Estem d'acord amb aquest objectiu, tenint en compte que primer cal garantir l'accés a una alimentació digna i assequible a aquelles persones que avui no poden fer-ho", ha assegurat Sílvia Domènech.

La Fageda és un projecte social amb estructura empresarial, situat al cor del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa. Ofereix un treball real i digne a persones en situació de vulnerabilitat a través de diverses activitats productives (làctics, gelats i melmelades) i prestació de serveis com la jardineria. L'organització, sense ànim de lucre, creada pel psicòleg Cristóbal Colón, complirà quaranta anys l'any vinent.