1 de 10
Consell Comarcal

Precarització, habitatge i salut mental: principals reptes dels joves a la Garrotxa

És el que analitza el Pla comarcal de la joventut 2020-2024 en les franges d'edat del 12 als 30 anys, el 19,88% de la població de la comarca

El Pla de joventut va ser aprovat pel plenari del Consell Comarcal el març passat. | Martí Albesa.
per Xavier Borràs, Olot, Catalunya | 6 d'octubre de 2021 a les 12:12 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 6 d'octubre de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Aquest matí s'ha presentat a la seu del Consell Comarcal de la Garrotxa el Pla comarcal de la joventut 2020-2024, un instrument d'anàlisi i diagnosi que va aprovar tirar endavant el plenari de l'ens supracormarcal el passat mes de març.

Aniol Sellabona, com a conseller delegat de Joventut del Consell Comarcal de la Garrotxa; Pep Compte, cap de l’Àrea de Joventut i Educació de l'entitat; i, Roser Soms, tècnica de Joventut, han estat els encarregats de presentar el Pla. Entre les conclusions extretes de la diagnosi del Pla destaquen aspectes com la precarització del mercat laboral per als joves, la manca d’habitatge o l’empitjorament de la salut mental, sobretot com a conseqüència de les mesures imposades, com els confinaments, arran de la pandèmia (en forma de trastorns d’ansietat o depressió). 


A la Garrotxa hi viuen 11.448 joves d’entre 12 i 30 anys –el 19,88 de la població total–, dels quals 7.549 viuen a Olot i 3.899 a la resta de la comarca. En aquesta etapa vital –crucial per al desenvolupament de la persona– les decisions i accions que es prenen des de les administracions públiques han de posar el focus en els joves, les seves necessitats i a facilitar el desenvolupament de la persona i els seus projectes.
 

Aniol Sellabona, conseller delegat de Joventut del Consell Comarcal. Foto: Martí Albesa.


Treball col·laboratiu i en xarxa


A la Garrotxa, aquest treball previ d’estudi encapçalat pel Servei de Joventut del Consell Comarcal, s’ha dut a terme de manera mancomunada, col·laborativa i teixint una xarxa de treball que ha anat més enllà de les pròpies administracions locals, unint en un mateix objectiu a institucions i entitats que treballen sobre el terreny amb els joves de la comarca. 

 
El resultat ha estat aquest Pla comarcal de joventut de la Garrotxa, que pretén donar resposta als dos objectius del Servei de Joventut del Consell Comarcal: enfortir i donar suport als ajuntaments del territori en les polítiques de joventut (tenint en compte, sempre, la singularitat i realitat de cada poble i ciutat), i facilitar el projecte de vida de tots els joves de la comarca. 
 
Per a fer el Pla s’han tingut en compte diferents dades i estudis i, sobretot, la veu dels propis joves, a través de diferents eines de participació. Cal destacar que la diagnosi del Pla s’ha realitzat durant l’any 2020 i, per tant, l’efecte de la pandèmia ha estat clau en les opinions, necessitats i anhels de molts participants. Malgrat que aquesta circumstància pugui semblar un inconvenient, l’enfoc del Servei de Joventut del Consell Comarcal de la Garrotxa l’ha transformat en un repte, ja que això ha permès conèixer com una pandèmia mundial inèdita ha impactat en la vida dels joves i quins efectes ha produït. 
 

Pep Compte, cap de l'àrea de Joventut i Educació del Consell Comarcal. Foto: Martí Albesa.


Un fet diferencial: l'alta participació dels joves garrotxins en el teixit associació


En la vessant més positiva, l’estudi ha permès constatar un tret diferencial a la comarca: l’alta participació de les persones joves en el teixit associatiu dels pobles, ja que un 63,4% de joves participa en alguna entitat o associació.

Paral·lelament, també, creix la sensibilització i coresponsabilitat per a eradicar qualsevol tipus de violència que els afecti directament (assetjament escolar, violència masclista, lgtbifòbia, xenofòbia, etc.).
 

Dades de població jove el 2020 a la Garrotxa en comparació amb el total de Catalunya. Foto: Idescat.


Destaca en aquest àmbit, el treball que el Consell Comarcal de la Garrotxa i tots els ajuntaments de la comarca, a través del Consorci d’Acció Social de la Garrotxa, fan mitjançant campanyes divulgatives com l’actualment vigent “Retalla les violències, enganxa les cures”, on una gran part de les activitats va dirigida al públic jove, per a aprendre a identificar i eradicar qualsevol tipus de violència masclista o de gènere. Aquest és només un exemple de treball en xarxa en aquest àmbit, però en destaquen altres d'orientats a aquest públic específic com són: Tarda Jove, Emotiespai, Espais joves als municipis, etc...
 
El Pla comarcal de joventut de la Garrotxa estableix molts altres reptes de futur per a millorar la vida de les persones joves, com pot ser la millora de la mobilitat en transport públic al territori, l’ocupabilitat d’aquest sector de la població, la generació de més espais de participació on els joves facin sentir la seva veu, l’accés dels joves de manera igualitària a serveis educatius, de lleure i temps lliure i, en definitiva, facilitar el futur dels joves a la comarca. 
 

Roser Soms, tècnica de Joventut del Consell Comarcal de la Garrotxa. Foto: Martí Albesa.


Aquests reptes passen per continuar enfortint les polítiques de joventut de la comarca, donant suport des del Consell Comarcal als ajuntaments; oferir un espai de reflexió, coneixements i bones pràctiques que serveixi per definir les actuacions municipals i ajustar-les a la realitat juvenil i plural de la Garrotxa, impulsar programes de treball de manera mancomunada que creïn sinergies positives al territori i buscar el suport i complicitats de tots els agents implicats en temes de joventut al territori. 
 
El Pla comarcal de joventut 2020 -2024 estableix les bases del treball dels propers tres anys, deixant pas a una nova fase que serà l’avaluació de l’impacte del treball que es vagin fent al llarg d’aquests mesos. 
 
Podeu consultar el Pla comarcal de joventut 2020-2024 en aquest vincle.


 

 

Participació