Raül Romeva: «La gestió de les urgències energètiques o de transport justifica la independència»

El vicesecretari general de Prospectiva i Agenda 2030 d'Esquerra visita la Garrotxa per a fer una diagnosi de les deficiències estructurals de la comarca

Raül Romeva a la seu d'ERC Olot aquest mati.
Raül Romeva a la seu d'ERC Olot aquest mati. | Martí Albesa.
05 d'octubre del 2021
Actualitzat a les 17:20h
Raül Romeva ha fet tard a la cita amb els mitjans de comunicació aquest mig matí a la seu d'ERC, a la plaça Balmes d'Olot, perquè el caos a la sortida de Barcelona amb cotxe –per causa, principalment, de la vaga a Renfeha retardat tota l'agenda que el vicesecretari general de Prospectiva i Agenda 2030 d'Esquerra té prevista al llarg d'aquest dimarts a la Garrotxa, amb què ha reblat la seva tesi que hi ha una manca d'infraestructures quant al transport públic, entre d'altres, certament greu i important.

Per això, "cada dia que passa tenim més raons per resoldre el que demanem: la independència". Segons Romeva, "la gestió qotidiana de les urgències –transport, infraestructures, innnovació industrial– jusitifical'embat democràtic de la independència". Per a Raül Romeva aquesta urgència social, democràtica i ciutadana s'ha d'afrontar lluny de la violència judicial i policial de l'Estat, "perquè no hi ha alternativa".

Romeva –que ha estat acompanyat en la compareixença mediàtica per Bartomeu Compte, diputat de la federació gironina d'ERC al Parlament de Catalunya, i d'Aprinderjot Singh, secretari de Finances d'ERC Olot–, sota l'eix conductor de l'any 2030 –precisament l'any en què deixarà d'estar inhabilitat per la sentència del Suprem, que el va tenir empresonat 4 anys– ha dit que era a la Garrotxa, com ha estat i serà en diverses comarques del país, per a conèixer-ne les deficiències estructurals, i fer "una diagnosi de les necessitats, especialment en relació amb els objectius de desenvolupament sostenible" (els ODS 9), és a dir, "construir infraestructures resilients, promoure la industrialització inclusiva i sostenible i fomentar la innovació".
 

Bartomeu Compte, Raül Romeva i Aprinderjot Singh a la compareixença d'aquest matí. Foto: Martí Albesa.


En aquest sentit, el conseller d'Afers Exteriors del govern del president Carles Puigdemont ha denunciat "l'encariment insultant" dels preus de l'energia que fa inviable l'aposta d'una gran part del teixit empresarial que opta per dotar-se d'energies renovables, si més no per a cobrir, amb formes d'autoconsum com són les plaques fotovoltaiques, part de la despesa energètica. Com que, actualment, no es pot cobrir tota la necessitat de producció energètica (en alguns casos es tracta d'inversions molt costoses), que s'hagin quasi quintuplicat els preus "no hi ajuda".

"Les prioritats de l'Estat haurien d'estar en aquestes qüestions", segons Romeva, que veu lògic que cal una descentralització màxima i amb visió de futur transgeneracional, també pel que fa a "com es gestionen els fons europeus Next Generation", on l'ex diputat constata que "la priorització [d'aquests fons] es fa a partir d'interessos econòmics i van a parar als grans lobbies com l'Ibex 35".

Pel que fa a les dificultats que hi ha a diverses comarques, com la Garrotxa, per arribar amb transport públic (amb pocs horaris diaris, menys encara els caps de setmana) o amb vehicle privat (quan hiha una necessitat imperiosa) a Barcelona, Romeva creu que és un problema que d'una banda es vulgui buidar la ciutat de vehicles contaminants, però, de l'altra, no s'hagi "facilitat aparcaments" a l'entrada, ja que pràcticament no n'hi ha.

Durant tot aquest dimarts, a més de trobar-se amb la militància garrotxina d'ERC, Raül Romeva es trobarà amb empresaris i entitats per a poder fer l'anàlisi de les necessitats i les possibles solucions, que "han de ser a 10 o 15 anys vista".

 
Arxivat a