La mostra de cinema documental Olot.doc torna del 5 al 9 d'octubre

Pensada per a alumnes d’ESO, Batxillerat i Graus, presentarà als Cines Olot, entre d'altres, la història de l'activista climàtica Greta Thunberg, i quatre films més

Un fotograma de «I Am Greta», sobre l'activista climàtica Greta Thunberg.
Un fotograma de «I Am Greta», sobre l'activista climàtica Greta Thunberg. | Nathan Grossman.
01 d'octubre del 2021
Actualitzat el 04 d'octubre a les 8:45h

Del 5 al 9 d'octubre torna a la capital de la Garrotxa l'Olot.doc, la mostra de cinema documental que enguany ofereix 5 films als Cines Olot, unes jornades al voltant del cinema documental pensades per a alumnes d’ESO, Batxillerat i Graus.

Es tracta d'apropar el documental al públic més jove amb documentals que pel seu contingut i temàtica resulten d’especial interès per a noies i nois a partir dels dotze anys. S'hi parla de temes que els inquieten, els afecten, que coneixen i els interessen, i que tracten a la
vida quotidiana i als centres educatius.

Les projeccions s’acompanyen amb ponències i debats, amb persones i/o entitats de reconegut prestigi al voltant del tema proposat pel film. No és un festival competitiu i el que es pretén és que el documental i la temàtica que s'hi proposin cadascun sigui el
pretext per a provocar debats al voltant del que s'ha vist a la pantalla.

Enguany, s'ofereixen 5 documentals tot seguint el següent programa:

5 octubre 2021 / 09:00h a 12:25 h

Projecció del documental I Am Greta(Jo sóc Greta). La història de l’activista climàtica adolescent Greta Thunberg s’explica de manera convincent com mai abans s’havia vist en imatges en aquest documental íntim del director suec Nathan Grossman.

La ponència anirà càrrec del periodista olotí Santiago Vilanova i de Gisela Torrents. Dues mirades i experiències complementàries, amb gairebé cinquanta anys de diferència, d’activistes i professionals dedicats al medi ambient i l’ecologia debatran sobre el canvi climàtic, la cimera del clima, el fenomen Greta Thunberg i el futur del planeta.

6 octubre 2021 / 09:00h a 12:20 h

Projecció del documental Cartas mojadas. Seguint cartes escrites de mares a fills, la veu acompanya el vaixell de l’ONG Open Arms en la seva missió més dramàtica, lluitant per salvar a 550 persones d’un naufragi. Després trasllada l’espectador als carrers de París, on la violència policial contra els immigrants contrasta amb l’esforç invertit per arribar a Europa. Oblidant que es tracta d’una història real, la situació empitjora quan la pel·lícula ens porta a bord d’un vaixell de guardacostes Libi, el lloc més perillós del món, on es maltracta i s’esclavitza éssers humans.
 

El vaixell de l'ONG Open Arms és un dels protagonsites de «Cartas mojadas». Foto: Olot.doc.


La ponència anirà càrrec de Paula Palacios, directora del documental i que fa quinze anys que treballa com a documentalista des de Madrid i París. El seu treball ha estat vist i premiat en nombrosos festivals, sent els temes sobre dones i migració el seu principal interès.

7 octubre 2021 / 09:00h a 12:35 h, de franc per a escolars (per al públic general, de 19:30 a 22:15 h, 4 €)

Projecció del documental Welcome to Chechnya(Benvingut a Txetxènia). David France, el director nominat als premis Oscar per Cómo sobrevivir a una epidemia, ens acosta al dia a dia d’un grup d’activistes que lluiten contra la “neteja” governamental anti-LGBTQ+ que impera a la república russa de Txetxènia, i que té com a finalitat detenir, torturar i executar al col·lectiu. Els documentalistes arrisquen la vida conjuntament amb els activistes per donar a conèixer aquestes atrocitats tan poc denunciades mentre protegeixen la identitat de les víctimes canviant les seves cares mitjançant tècniques de “deepfake”. És un documental impactant, i una denúncia emotiva i vital de la persecució de masses.

Ponència a càrrec de Krzysztof Charamsa. Després d’un dur procés d’alliberament personal, el 3 d’octubre del 2015 declara la seva homosexualitat com a protesta i denúncia de l’homofòbia de l’Església catòlica. Trencar el silenci va ser el seu acte de desobediència al sistema del poder religiós. Com a resultat, va ser automàticament, i sense un procés just, expulsat del seu lloc de treball al Vaticà i a les universitats, i suspès com a sacerdot.
 

El protagonista de King Of The Cruise. Foto: Sophie Dros.


8 octubre 2021 / 09:00h a 12:35h h, de franc per a escolars (per al públic general, de 19:30 a 22:15 h, 4 €)

Projecció del documental King Of The Cruise(El Rei del Creuer). Un ric i extravagant baró escocès passa el seu temps  en creuers escandalosos entre parelles romàntiques, famílies benestants, personal treballador i gent gran jubilada. Una micro societat flotant atractiva per a alguns, estranya per a molts d’altres.
 
Ponència a càrrec de GasparHernàndez, escriptor i periodista, nat a la Vall d'en Bas. Dirigeix i presenta el programa "L'ofici de viure" a TV3, i a Catalunya Ràdio. Com a escriptor, és autor de la novel.la El silenci (Premi Josep Pla 2009), La Terapeuta, La dona que no sabia plorar, No sóc d’aquest món i L’art de viure. El seu darrer llibre és l'assaig La llibertat interior (Columna).

9 octubre 2021 / 09:00h a 12:35h h, de franc per a escolars (per al públic general, de 19:30 a 22:15 h, 4 €)

Projecció del documental The painter and the thief(La pintora i el lladre). Dos quadres desapareixen d’una galeria d’art el dia de la inauguració. Els lladres fugen i la pintora no para de cercar-los fins que en troba un. Una història tan real com increïble, que protagonitza un dels lladres a qui la mateixa artista demana retratar. Així comença aquesta commovedora història d’amistat, expiació i capacitat creadora. És un documental extremament impactant que retrata la fascinant, complexa i incondicional amistat entre la pintora txeca Barbora Kysilkova i Karl BertilNordland, un dels lladres que va robar un dels seus quadres més estimats.

Ponència a càrrec de Francesc Miralles, tot un referent en el camp del desenvolupament personal que ha escrit nombrosos llibres d’èxit internacional. Actualment fa conferències arreu del món i escriu a mitjans com El País Semanal, i CuerpoMente, a més de treballar a RNE. Entre molts d’altres, és coautor del llibre IKIGAI, traduït a 6 idiomes, que ha ocupat els primers llocs de best-seller a als EUA, Regne Unit, Holanda, Turquia i l’Índia, on fa dos anys que és numero 1 de no-ficció. Treballa el desenvolupament personal a través del propòsit vital, l’art i l’autodescobriment.
 
Arxivat a