El Tribunal de Comptes esbrina si l'Ajuntament de Besalú ha comès irregularitats en la recaptació d'impostos

A instàncies de la fiscalia i arran d'un report de la Sindicatura de Comptes sobre irregularitats de 2018

27 de setembre del 2021
Actualitzat a les 12:35h
El Tribunal de Comptes espanyol investiga l'Ajuntament de Besalú per suposades irregularitats en la recaptació d'impostos. Ho fa després que la fiscalia presentés una denúncia arran d'un report de la Sindicatura de Comptes, que analitzava la situació financera del municipi al 2018, tal com va donar compte NacióGarrotxa el desembre de 2020.

Entre d'altres, el report va concloure que l'Ajuntament incomplia els acords i la normativa de gestió tributària, perquè un cop acabava el termini de pagament voluntari dels impostos l'Ajuntament "no feia cap actuació per iniciar la via executiva". Es van detectar 251.843 euros corresponents a tributs ja vençuts i pendents de cobrar.

Ara, el Tribunal de Comptes desestima arxivar el cas –com demanava l'Ajuntament– i ordena nomenar un instructor perquè ho investigui. El cas que ha anat a parar al Tribunal de Comptes derivat del report de la Sindicatura feia evident que l'Ajuntament havia presentat una situació més favorable de la que realment tenia (perquè va deixar de comptabilitzar mig milió d'euros en negatiu).

La denúncia de la fiscalia, que és el que ara el tribunal espanyol esbrina, fa referència a una altra part del report. En concret, la que se centrava en el cobrament d'impostos. Aquí, la Sindicatura va detectar que l'Ajuntament no va "aplicar rigorosament" la normativa establerta.

Al report s'hi explicava, per exemple, que s'havien deixat de traspassar expedients al Xaloc (l'organisme de la Diputació encarregat de la gestió dels tributs), o que quan acabava el termini de pagament voluntari, el consistori "no feia cap actuació per a iniciar la via executiva de recaptació".

La Sindicatura va detectar que hi havia 251.834 euros de tributs ja vençuts i pendents de cobrar "que es gestionaven com si fossin drets a cobrar en període voluntari". L'informe també deia que l'Ajuntament "tampoc va fer cap actuació encaminada a requerir el pagament dels deutes vençuts als obligats tributaris" i que si algun d'aquests tributs s'arribava a cobrar, "a la quota no s'afegia cap recàrrec, ni tampoc els interessos de demora, fet que va suposar menors ingressos per a l'Ajuntament".

Indicis de responsabilitat
La fiscalia, a la denúncia presentada davant el Tribunal de Comptes, deia que això "podria donar lloc a fets que es puguin perseguir judicialment i administrativa". Sosté que del report de la Sindicatura se'n pot derivar "la possible existència d'indicis de responsabilitat", i per això ho eleva al Tribunal de Comptes perquè resolgui.

Ara, en una interlocutòria, el Tribunal de Comptes ordena obrir una investigació a l'Ajuntament de Besalú. L'escrit rebutja les al·legacions presentades pel consistori, que demanaven arxivar la causa. Insisteix que ara, a l'inici de tot el procediment, no es produeix cap motiu per arxivar la denúncia i, per això, nomena un instructor perquè ordeni practicar les diligències que cregui necessàries.

El Tribunal de Comptes subratlla que l'objectiu és "procurar esclarir els fets, sense que això en absolut suposi prejutjar l'existència o no de responsabilitats comptables" per part de l'Ajuntament de Besalú.