1 de 10
Emergència climàtica

Riudaura engrandeix les instal·lacions d'autoconsum d'energia fotovoltaica

S'ha ampliat la que es va muntar al 2013 a l’edifici del CEIP Lluís Castells i s'ha muntat una nova bateria d'emmagatzematge a l’edifici de l’Ajuntament

Els nous moduls fotovoltaics instal·lats a l'escola de Riudaura. | @RiudauraCat.
per NacióGarrotxa, Riudaura, Catalunya | 23 de setembre de 2021 a les 09:53 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 23 de setembre de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L’Ajuntament de Riudaura ha ampliat recentment les instal·lacions solars fotovoltaiques d’autoconsum de dos equipaments municipals. Una actuació ha consistit en l’ampliació de l’autoconsum que es va muntar al 2013 a l’edifici de l’escola CEIP Lluís Castells i l’altra ha estat la instal·lació d’una bateria d'emmagatzematge a l’autoconsum de l’edifici de l’Ajuntament, que es va posar en marxa al 2019.

Actuació al CEIP Lluís Castells[/h3]

En el cas de l’escola, s’han incorporat 20 mòduls de 405 Wp
amb una potència de 8.100 Wp, que juntament amb els 26 mòduls de 135 Wp (watts pic) existents, es disposarà d’un camp de generació de 11.610 Wp. Per a poder assumir aquesta ampliació s’ha substituït l’inversor monofàsic existent de 3,8kW per un de 10 kW trifàsic amb dues entrades MPP, una per a cada grup de mòduls, atès que a part de les característiques elèctriques diferents, també ho és l’orientació i inclinació dels mòduls.

Els mòduls existents estan col·locat sobre la marquesina de l’entrada, amb una orientació sud i 30º, mentre que els nous s’han instal·lat a la coberta oest de l’edifici, que té una orientació est i inclinació de 15º. Aquesta particularitat també ajuda a optimitzar l’energia al llarg del dia, on els nous cobreixen més les necessitats del matí i els altres la resta del dia, així coincideix més la generació amb el consum, podent arribar a una quota d’autoconsum major.


La instal·lació inicial es va configurar amb les limitacions que fixava l’anterior normativa, la d’injecció zero, mentre que ara funcionarà amb la modalitat de compensació d’excedents. Per tant es passarà de generar uns 2.500 kWh a 14.500 kWh, amb la particularitat que els que no es consumeixen en el mateix moment, es compensin mensualment amb la factura, contra els consum que puguem tenir de nit.

A l'edifici consistorial


Pel que fa a la instal·lació de l’Ajuntament, quan es va fer fa dos anys, ja es va escollir un inversor híbrid per poder treballar amb bateries en un futur. Pel que a la configuració inicial de 14 mòduls de 280 Wp i un inversor híbrid de 5 kW s’ha ampliat amb un conjunt de control de bateries i un mòdul de 3,84kWh, que es podrà ampliar més endavant. D’aquesta manera es guanya autonomia i s’augmenta el percentatge d’energia autoconsumida.

Aquesta instal·lació també funcionarà amb els nous sistemes que permet el RD 244/2019, que és el mode d’autoconsum amb compensació d’energia, on l’energia generada que no s’autoconsumeix en el mateix moment a l’edifici és injectada a la xarxa elèctrica per tal que la consumeixin els veïns més pròxims a aquesta instal·lació.


Estalvi energètic


Amb aquestes ampliacions es podrà generar 15.700 kWh/any d’energia 100% renovable, en el propi punt de consum i amb un estalvi anual de 7,55 tn de CO2.

Aquestes instal·lacions estan telegestionades, pel que es pot seguir el funcionament i evolució del percentatge d’autoconsum i altres paràmetres.

El cost d’aquestes instal·lacions ha estat de 15.457,75 € que ha s’ha finançat amb 6.514,43 € del Programa del Pla a l’Acció (línia 5) de la Diputació de Girona, per a efectuar accions per a lluitar contra el canvi climàtic, la implantació de les energia renovables i eficiència energètica, incloses en el Pla d’acció per a l’energia sostenible, que té com a objectiu reduir les emissions dels gasos d’efecte hivernacle i que forma part d’un seguit d’actuacions que porta a terme l’Ajuntament de Riudaura per millorar l’eficiència energètica dels seus equipaments.

 

Participació