«Volem la variant» neix a les Preses per a pressionar el Govern a actuar amb urgència

La nova associació, ja activa amb pancartes i banderoles, anuncia mobilitzacions durant els embussos per a informar els més de 15.000 conductors que travessen cada dia el municipi

La travessera de la C-152 a les Preses ben buida durant els confinaments imposats.
La travessera de la C-152 a les Preses ben buida durant els confinaments imposats. | Marti Albesa.
21 de setembre del 2021
Actualitzat el 23 de setembre a les 9:08h
Aquest migdia, en un local de l'Ajuntament –damunt del pati de Ca les Monges–, s'ha presentat la nova Associació No Volem la variant. Les Preses 2020-2030, nascuda arran de la presentació, el març passat, de l'alternativa presentada pel Departament de Territori de la Generalitat, per a resoldre l'endèmic, molest i contaminant problema del pas de més de 15.000 vehicles diaris pel municipi (2.500 del quals camions, majoritàriament plens de porcs, embotis o despulles).

Santi Morchon (president), Francesc Ventura (secretari) i Daniel Terradellas (vocal) han presentat la nova entitat. Terradellas, que va ser batlle del municipi garrotxí durant 19 anys (1987-2006) sota les sigles del PSC, ha dut la veu cantant en la compareixença per a manifestar que l'entitat, suara legalitzada, vol exercir pressió al Govern per a urgir la immediata resolució de la variant, que encara ha de resoldre totes les al·legacions que s'hi han presentat.

L'anomenada variant de les Preses-la Vall d'en Bas es bastirà, gairebé en la seva totalitat en el territori del municipi veí de la Vall d'en Bas, amb què molts veïns d'aquest territori consideren que l'operació és com "despullar un sant per a vestir-ne un altre". Tanmateix, des de la nova associació demanen comprensió als ciutadans de la Vall, perquè és majoritàriament "a les Preses que patim aquest problema", segons Terradellas, que recorda que l'augment del trànsit per a travessar el municipi cap a Olot (on també està pendent l'estudi final de l'altra variant) es va produir, sobretot, a partir de la posada en marxa dels túnels de Bracons.
 

Francesc Ventura, Santi Morchon i Daniel Terradellas durant la presentació de «Volem la variant». Foto: Marti Albesa.


Segons la nova Associació, en el pròxims dies, quan hi hagi un embús, diversos membres de l'entitat abillats amb una armilla feta exprés, repartiran fulls volants als conductors perquè també entenguin i es faci'n càrrec del problema que pateixen, a la manera que ja ho han fet a la capital de la Garrotxa des de fa ben bé quatre anys els membres de No és un vial, és un carrer!.

L'ex batlle socialista de les Preses no descarta altres tipus de mobilitzacions. "No és una amenaça, però esperem no haver de fer altres tipus de mobilitzacions", amb què no es descartaria que es poguessin produir talls de trànsit.
 

Daniel Terradellas va ser batlle socialista de les Preses de 1987 a 2006. Foto: Marti Albesa.

Volem la variant no solament està d'acord amb l'alternativa proposada per la Generalitat al març (una altra de descartada només afectava territori de les Preses) –amb unes lleus correccions al sector de Codella–, sinó que veurien amb bons ulls que la variant d'Olot fos de 2+2 carrils, tot i que les darreres notícies no recolzen aquesta proposta inicial.

Des de diversos sectors, tant dels pobles que conformen la Vall d'en Bas com d'ecologistes (Salvem les Valls, Centre per a la Sostenibilitat Ambiental…), mantenen l'esperança que amb l'emergència climàtica a les portes, el ja efectiu pas de franc per l'AP-7 –que podria reconduir els camions cap a l'autovia de Banyoles per anar a les càrnies d'Olot– i els avenços en la mobilitat sostenible són suficients per a descartar l'alternativa de la variant, a banda del problema de finançament que, a hores d'ara, no sembla gaire falaguer.


 
Arxivat a