1 de 10
Ciència

La cultura científica de km 0 arriba a Olot amb el nou festival Toc de Ciència

Dissabte, 25 de setembre, tres bars de la capital de la Garrotxa acolliran científics de la comarca, art, concursos i altres sorpreses per a situar la ciència en un ambient festiu

La cultura científica arriba als bars amb el nou Toc de Ciència. | ACCC.
per NacióGarrotxa, Olot | 17 de setembre de 2021 a les 09:08 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 17 de setembre de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El dia 25 de setembre se celebrarà el Toc de Ciència, un festival de cultura científica de km 0, en què tres bars d’Olot acolliran científics de la Garrotxa, que explicaran les seves investigacions d’interès científic i social i on, a més, hi haurà art, concursos i altres sorpreses per a situar la ciència en un ambient festiu, "perquè la ciència és cultura", tal com ha assenyalat durant la presentació de la iniciativa, la doctora en biomedicina Nieves Lorenzo-Gotor –principal organitzadora i impulsora d’aquest esdeveniment–, que ha estat acompanyada pel regidor Estanis Vayreda a l'Ajuntament.

Anar a "fer el toc" (prendre alguna cosa) en un bar i trobar-hi cultura científica és el que oferiran el Cafè del Firal, el Bouquet i el Baobab, que acolliran El Toc de Ciència, amb un total de 5 conferències breus i interactives a càrrec de científics de la comarca.


L’esdeveniment –coorganitzat per la doctora Nieves Lorenzo-Gotor i l’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC)–, pretén apropar la ciència i el coneixement a la gent de la Garrotxa, en un format desenfadat i amè. En el marc de la Nit Europea de la Recerca, els investigadors convidats establiran un diàleg amb el públic, sense escenari ni el suport de diapositives. Les xerrades tindran una duració de 20 minuts i finalitzaran amb concursos que repassaran els conceptes clau. Artistes de la zona captaran el moment amb il·lustracions lliures i que serviran de premi per a qui guanyi cada concurs.
 

Estanis Vayreda i la doctora Nieves Lorenzo-Gotor han presentat la iniciativa. Foto: @olotuit.


Les activitats, patrocinades per Pintures Fontfreda, el Patronat d’Estudis d’Història d’Olot i Comarca (PEHOC) i la Càtedra de Cultura Científica i Comunicació Digital (CCCCD) de la Universitat de Girona, es duran a terme a les terrasses dels bars (o a l’interior en cas de pluja) mentre els assistents facin el toc. Amb cada consumició rebran targetes amb descobriments científics extraordinaris realitzats per dones.

El prgrama


El festival començarà a les 5 de la tarda al Cafè del Firal, on Blanca Pairó i Jordi Nonell del PEHOC parlaran d’aus rapinyaires i el seu projecte de ciència ciutadana.

Tot seguit, Carina Carré (psicològa de la residència Montsacopa) i Mireia Ortega (neurocientífica de l’ACCC) explicaran què és l’Alzheimer i com prevenir-lo. Qui faci el toc al Bouquet es trobarà a 2/4 de 7 amb Mita Castañer, investigadora de la UdG, que posarà la crisi climàtica sobre la barra i amb dades de la Garrotxa.

A 2/4 de 8 el Baobab rebrà l’ecotoxicòloga Laia Herrero, qui ajudarà a entendre que la dosi fa el verí. Finalment, agafarà el relleu l’Albert Sabater, tot exposant la necessitat de fer polítiques per a regular la intel·ligència artificial.

Nieves Lorenzo-Gotor, doctora en biomedicina i organitzadora del festival, explica que “la idea és desmitificar la ciència i portar al debat social i de carrer temes científics dels quals tots hauríem d’estar parlant. Amb la Covid i la crisi climàtica sembla que creix l’interès de la població en aquests temes, tot i que sovint hi ha molta confusió i costa distingir referents fiables de comunicació científica.”

Ciència i art de bracet


El Toc de Ciència potencia la hibridació entre cultura científica i artística per a bastir ponts entre disciplines. Els artistes no cal que tinguin coneixements científics per a participar-hi i crearan una il·lustració d’allò que vegin i sentin durant els 20 minuts de la xerrada, una expressió purament artística i sense finalitat didàctica. A més de la difusió de les seves obres, guanyaran un obsequi i un val de 20 euros cortesia de Pintures Fontfreda. (Encara hi ha places per artistes interessats.)

Un dels objectius principals del festival és oferir referents científics locals. En comarques rurals sovint existeix la creença que els descobriments científics només es fan a Oxford o a Harvard, o com a molt a Barcelona. En canvi, fàcilment oblidem que molts garrotxins omplen les universitats més llunyanes, i que també aquí, es fa ciència de qualitat.

És per això que els divulgadors són persones vinculades a la Garrotxa, amb qui els assistents de ben segur podran tenir la possibilitat de contactar i discutir continguts científics més enllà del dia de l’esdeveniment. A més, les xerrades, de temàtiques variades, focalitzen el discurs en dades de la Garrotxa i en interessos de la societat local.

[h3Un punt feminista
En l’àmbit científic, com en tota la societat, les dones han estat sistemàticament silenciades. Encara ara l’imaginari col·lectiu representa els grans referents científics amb figures masculines. Aquest és el motiu pel qual l’organització ha decidit repartir feminisme durant El Toc de Ciència. Així, les targetes que es repartiran amb les consumicions no només revelaran descobriments de gran transcendència científica, també són un petit altaveu de butxaca per a fer visible la dona en la ciència.

Nieves Lorenzo-Gotor és la principal organitzadora i impulsora d’aquest esdeveniment, que neix com a projecte final del postgrau en comunicació científica que ofereix la Universitat de Vic en col·laboració amb Eduscopi.
 

Cartell del Toc de Ciència que tindrà lloc el 25 de setembre en tres bars d'Olot. Foto: ACCC.


 

 

Participació