eleccions

Els Verds-Alternativa Verda fa una crida a presentar llistes ecologistes a les municipals de 2023

L’objectiu és aglutinar l’electorat, les entitats cíviques i les noves generacions mobilitzades pel canvi climàtic i per a capgirar el model de creixement

per Redacció, Sant Feliu de Guíxols, Catalunya | 8 de setembre de 2021 a les 16:05 |
L’històric partit ecologista Els Verds-Alternativa Verda (EV-AV) –fundat el 1983 com Alternativa Verda-Moviment Ecologista de Catalunya i refundat el 1999–, fa una crida a les bases del moviment ecologista i ambientalista català per a presentar llistes a les eleccions municipals de 2023.

Aquesta crida ha estat acordada pels fundadors del partit Els Verds-Alternativa Verda durant una reunió celebrada el 26 d'agost a Sant Feliu de Guíxols amb la presència de representants del partit Europe-Écologie-Les Verts-Pays Catalan, de Catalunya Nord.


L’objectiu de la crida és aglutinar l’electorat, les entitats cíviques i les noves generacions mobilitzades pel canvi climàtic.  Hi ha un gran desencís amb els partits polítics tradicionals que quan governen no reaccionen davant l’emergència ecològica; organitzacions que continuen ancorades en un model de creixement basat en l’increment del PIB i que impulsen projectes que augmentaran les emissions de gasos d’efecte hivernacle: ampliació de l’aeroport del Prat, proposta de Jocs Olímpics d’Hivern; augment del turisme de masses; extensió del 5G; ampliació de ports esportius, noves urbanitzacions al litoral...
 

Tots els indicadors els fan pensar que el Govern Aragonès no podrà complir els objectius de la Llei de canvi climàtic (2017): el 50% de l’electricitat que consumim ha de ser subministrada per fonts renovables el 2030 i el 100% el 2050. Ara bé, crear 600 MW d’energia solar fotovoltaica i 400 MW d’energia eòlica durant una dècada serà una fita impossible sense concertació social.
 

Alguns dels fundadors d'Alternativa Verda: Xavier Garcia, Pilar Sentís i Santiago Vilanova. Foto: EV-AV.


Per als ecologistes catalans, si no s'impulsen ara i decididament les renovables després del tancament de les nuclears d’Ascó i Vandellòs a partir de 2035, haurem de rebre l'electricitat verda generada en els parcs solars i eòlics de l'Aragó, un fet que comportarà noves línies d’alta tensió fins al Baix Llobregat. També, perilla el compromís de reduir el 40% de les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle al 2030 respecte a les de 2005.
 
El canvi climàtic és el repte més gran de la història de la humanitat i dels Països Catalans, segons EV-AV. El recent sisè report del Grup Intergovernamental sobre el Canvi Climàtic (GIEC) és alarmant: la pujada del nivell del mar, l’acidificació dels oceans i el retrocés de les glaceres són ja irreversibles. Hi haurà fenòmens extrems en magnitud i freqüència i  onades de calor, inundacions, sequeres, reducció del cabal dels rius i pèrdua de biodiversitat.
 
El GIEC considera la conca mediterrània la "zona més sensible del planeta", ja que s'escalfa a un ritme superior a la mitjana. Però, davant d’aquesta "alerta roja" els
governs –també el de la Generalitat–, "reaccionen  de forma insuficient i continuen venerant el mite del creixement amb un intent inútil de conciliar-ho amb la mitigació del canvi climàtic". Ho va dir Albert Einstein: "No es resolt un greu problema amb les mateixes formes de pensar que l’han generat".
 
Si el planeta s'ha de mantenir per sota d’1’5 °C i que la temperatura no superi els 5 °C a finals del segle, són inevitables reformes radicals en el model productiu i una nova governança a nivell mundial, nacional i local. La pròxima cimera de Glasgow (COP-26) es presenta com la darrera oportunitat per a involucrar als Estats més contaminants (Brasil, Rússia, Austràlia, EUA., Índia i Xina) i per a descarbonitzar l'economia mundial.
 
L’acció local és decisiva per a impulsar aquest canvi de paradigma –afirmen els ecologistes– i per a repensar amb urgència la mobilitat, el consum, l’energia, l’urbanisme, l'habitatatge, l’agricultura, el reciclatge... Per això, fan aquesta crida tot apel·lant a la responsabilitat política del moviment en defensa del territori i de les dotzenes d’entitats locals i comarcals que el configuren. "És en el debat democràtic, la participació cívica i la mobilització que definirem el país que volem i que aturarem projectes incompatibles amb la mitigació del canvi climàtic", asseguren.
 
Per als ecologistes catalans ha arribat el moment de reaccionar i d'evitar més dispersió de les nostres forces. "Defugim tota pretensió hegemònica i posem la legitimitat del nostre partit al servei de les lluites ecologistes i ambientalistes que no tenen una expressió política", inviten. "Hem d’aconseguir que, finalment, tinguem veu i vot als nostres ajuntaments i alhora als mitjans de comunicació. No podem admetre que les forces alienes a l’ecologisme ens representin i segrestin el nostre ideari sedimentat durant moltes dècades", lamenten.


 

 

Participació