«La volta a peu a la Garrotxa» és la nova guia per a caminar i gaudir de la comarca

Proposa 10 rutes a peu, a la manera del camí de sant Jaume, amb un passaport a segellar en més de 40 establiments adherits a Turisme Garrotxa i codis QR per a les caminades

La nova guia per a conèixer la Garrotxa s'ha presentat al Consell Comarcal.
La nova guia per a conèixer la Garrotxa s'ha presentat al Consell Comarcal. | Martí Albesa.
01 de setembre del 2021
Actualitzat a la 13:23h

Tots els participants en la presentació als jardins del Consell Comarcal de la Garrotxa. Foto: Martí Albesa.


"És el projecte estrella de Turisme Garrotxa", ha manifestat amb il·lusió la presidenta d'aquesta entitat pública-privada, Gemma Canalias, durant la presentació aquest matí, als jardins part darrere del Consell Comarcal, de la nova guia, en format llibre, La volta a peu a la Garrotxa (Llibres del Batet), que proposa, a la manera del camí de sant Jaume, 10 rutes per a conèixer-la, amb un passaport a segellar en els ja més de 40 establiments adherits a la iniciativa i codis QR per a les caminades.

Es tracta d'"enamorar-se de la comarca i enamorar-se del caminar", tal com ha assenyalat l'autora Anna Prat que, junt amb Sergi Romero, han dedicat molt de temps, energies, ganes i il·lusions a fer les rutes proposades (i moltes altres de descartades) amb la intenció que les pugui practicar tothom sense gaire dificultats i amb el propòsit de conèixer el paisatge natural i el patrimoni del territori garrotxí en qualsevol moment de l'any. Aquestes 10 rutes es poden fer seguides durant diversos dies, en caps de setmana o quan plagui els visitants.

La presentació ha comptat, a més dels autors i de Gemma Canalias, amb la presència de la directora general de Turisme de Catalunya, Marta Domènech, l'editor Ricard Sargatal (Llibres del Batet) i el vicepresident de Turisme Garrotxa, Gerard Xifra.
 

Gemma Canalias, presidenta de Turisme Garrotxa, durant la presentació Foto: Martí Albesa.


Inicialment, La Volta a peu a la Garrotxava néixer com una guia de viatge per a conèixer la comarca pas a pas i per descobrir, de forma detallada i en diferents etapes, molts dels seus atractius, tal com ha comentat Sergi Romero. Aquesta publicació, que té format llibre de viatge –de mida 19x13 cm i tancat amb una goma elàstica– compta amb fotografies de Moi Soler. 
 
Turisme Garrotxa i Itinerànnia, amb la col·laboració dels autors de la guia, van unir-se per dissenyar un producte turístic que permetés descobrir la Garrotxa a peu, més enllà dels indrets àmpliament coneguts i visitats. Es tracta d’una oportunitat de poder "posar en valor aquesta ruta com a producte turístic", com ha comentat Gerard Xifra, vinculat a la natura i la salut, que ajudarà a "dinamitzar el desenvolupament econòmic del territori i que, a més, permet fomentar la mobilitat sostenible al territori", segons Canalias.

La directora general de Turisme de Catalunya, Marta Domènech, ha destacat que la Garrotxa era un exemple per a totes les comarques, amb assoliments com la Carta Euripea de Turisme Sostenible o la ISO aconseguida pel Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, única a tot l'Estat.
 

Anna Prat, coautora de la guia «La volta a peu a la Garrotxa» Foto: Martí Albesa.


La volta a peu a la Garrotxa segueix els camins de la xarxa de senders Itinerànnia, que a part de la seva senyalització habitual de marques grogues i banderoles, ha vist reforçades les indicacions en alguns punts, amb plaquetes identificatives de La Volta a peu a la Garrotxa, tot facilitant el seguiment de la ruta en totes les etapes. 
 

Sergi Romero, coautor de la guia «La volta a peu a la Garrotxa». Foto: Martí Albesa.


La singularitat d’aquesta ruta rau en el fet que, a més de la senyalització específica, establiments i professionals del turisme situats a alguna de les etapes del recorregut de la guia s’han adherit al projecte i ofereixen al viatger els seus serveis al llarg del camí. Els establiments adherits a La volta…, degudament identificats, ofereixen al viatger informació i avantatges, amb què creen, així, una ruta singular i amb personalitat pròpia
 

Es pot accedir al circuit (track) de la ruta i al mapa detallat a través del codi QR de la guia. Foto: @turismegarrotxa.


Les etapes de la ruta
La volta a peu a la Garrotxa, que suma una distància total de 201,5 km, es divideix en deu etapes, més una de circular per Olot i els seus voltants, que poden fer-se seguides, o es poden planificar en diferents dies, segons la disponibilitat del viatger.

Les característiques principals de cada etapa són:
 
    ▪    Etapa 1: Olot- Santa Pau. Distància: 16,69 km. Desnivell acumulat pujada: 410 m.
    ▪    Etapa 2: Santa Pau - Sant Ferriol – Mieres. Distància: 17,43 km. Desnivell acumulat pujada: 173 m.
    ▪    Etapa 3: Mieres - Sant Aniol de Finestres - Les Planes d’Hostoles - Sant Feliu de Pallerols. Distància: 25,56 km. Desnivell acumulat pujada: 994 m.
    ▪    Etapa 4: Sant Feliu e Pallerols- La Vall d’en Bas - Les Preses. Distància: 19,87 km. Desnivell acumulat pujada: 646 m.
    ▪    Etapa 5: Les Preses - Olot - La Vall de Bianya. Distància: 14,16 km. Desnivell acumulat pujada: 410 m.
    ▪    Etapa 6: La Vall de Bianya - Sant Joan les Fonts - Castellfollit de la Roca. Distància: 17,79 km. Desnivell acumulat pujada: 448 m.
    ▪    Etapa 7: Castellfollit de la Roca - Montagut – Tortellà. Distància: 14,18 km. Desnivell acumulat pujada: 463 m.
    ▪    Etapa 8: Tortellà - Sales de LLierca - Beuda – Besalú. Distància: 17,41 km. Desnivell acumulat pujada: 425 m.
    ▪    Etapa 9: Besalú - Sant Ferriol - Argelaguer - Sant Jaume de Llierca. Distància: 20,16 km. Desnivell acumulat pujada: 611 m.
    ▪    Etapa 10: Sant Jaume de Llierca – Olot. Distància: 17,91 km. Desnivell acumulat pujada:
    ▪    672 m.
    ▪    Etapa 10+1: Olot - Les Preses – Olot. Distància: 20,39 km. Desnivell acumulat pujada: 474 m.
 
Finalment, per a incentivar als viatgers a completar-la, s’ha creat un passaport de ruta que el visitant podrà mostrar a les oficines de turisme, restaurants, allotjaments i serveis adherits al  projecte, al seu pas per a cada etapa, i aquests establiments podran segellar el passaport com a comprovant d’haver realitzat un tram de recorregut. 
 

Marta Domènech, directora general de Turisme de Catalunya Foto: Martí Albesa.


Promocions i obsequis per als qui facin les deu caminades
Els visitants que completin les 10 etapes del passaport, obtindran com a obsequi la motxilla de La Volta a peu a la Garrotxa i un val de 30 € per a gastar als establiments inclosos a l’aplicació mòbil Garrotxa Approp. El passaport es podrà adquirir comprant la guia La Volta a peu a la Garrotxa, a les oficines de turisme i als establiments adherits.
 
Actualment, La Volta a peu a la Garrotxa ja compta amb una quarantena d’establiments participants que ofereixen algun avantatge als clients que realitzin la ruta. Els establiments o empreses interessades a participar en el projecte poden unir-s'hi de forma gratuïta, ja siguin allotjaments, bars, restaurants o empreses d’activitats, sempre que siguin socis de Turisme Garrotxa.
 
Per a consultar tota la informació referent a La Volta a peu a la Garrotxa, tant per a viatgers com per a establiments interessats, Turisme Garrotxa ha habilitat una secció específica al seu web

Aquesta mateixa tarda, a les set, es presenta el llibre al Parc Nou i ja es posa a la venda a un preu de 22 euros.