El Jutjat d'Olot admet a tràmit la denúncia de Joan Guirado pels avis morts a la Garrotxa

Els Mossos d'Esquadra s'han fet càrrec de la investigació i ja disposen dels enregistraments de les càmeres de seguretat del Centre Residencial Torreblanca de Sant Joan les Fonts

Joan Guirado i la lletrada Leyre Lopez en el moment de posar la denúncia a Barcelona.
Joan Guirado i la lletrada Leyre Lopez en el moment de posar la denúncia a Barcelona. | ACN.
26 d'agost del 2021
Actualitzat a les 17:50h
El jutjat d'instrucció número 1 d'Olot ha admès a tràmit aquest matí la denúncia interposada per la família de Joan Guirado, d'una de les vuit persones grans mortes amb Covid-19 al Centre Residencial Torreblanca de Sant Joan les Fonts durant la darrera setmana. De fet, el Jutjat d'Olot ja ha facultat els Mossos d'Esquadra per a investigar totes les circumstàncies d'aquestes defuncions i en aquests moments ja disposen dels enregistraments de les càmeres de seguretat del centre residencial.

Segons ha revelat el periodista santjoanenc Joan Guirado a NacióGarrotxa –a qui se li va morir l'àvia a Torreblanca el passat 22 d'agost–, poques vegades havia "vist tanta celeritat en un cas" com en el de les malaurades morts d'aquests residents. En aquest sentit ha volgut agrair el tracte de la direcció de la residència, gestionada per la Cooperativa Suara, la trucada que va rebre de Violant Cervera, consellera de Drets Socials, i l'agilitat i bona disposició del Departament d'Interior.

El periodista, en actiu a diversos mitjans de Barcelona i Madrid, i que el pròxim 25 de setembre presentarà el seu darrer llibre, 295, los días que España vivió en estado de alarma [Círculo Rojo], a Olot, va interposar aquests dimecres, en nom propi i de la seva família, denúncia a la comissaria dels Mossos de la Travessera de les Corts de Barcelona, assistit per la lletrada Leyre Lopez del despatx Vosseler Abogados.

Guirado ha estat en contacte amb altres familiars dels avis morts i no es descarta que s'afegeixin a aquesta denúncia, encara que no seria el cas de l'ex cap del Consell Comarcal, Joan Espona, a qui també se li ha mort un familiar durant aquest brot.

En tot cas, segons Guirado, s'ha actuat amb rapidesa a l'hora de fer la denúncia per a evitar la pèrdua de proves, "amb independència del que pugui fer la Fiscalia o altres famílies". Si tothom estava vaccinat –avis i personal–, "entenem que, quan tothom ha complert, algú no ho ha fet –afegeix–. I per culpa d’això avui ens falta un familiar. També hem decidit que en cas d’haver-hi indemnització, si s’ha actuat malament, l’entregarem a Integra Olot, per la residènciaVorariu. Hauria estat el que l’avia hauria volgut".

Per al periodista santjoanenc, hi ha massa contradiccions que afecten el Centre Residencial Torreblanca. "Mai no se'n va permetre pujar a l'habitació de l'àvia ni dur-li algun àpat a l'hora del menjador", assevera. La majoria dels familiars encara no han pogut accedir als certificats de defunció, per bé que ja se'ls va informar que havien mort per la Covid-19, tot i estar vaccinats. En cap dels casos no s'ha procedit a fer cap autòpsia i, pels protocols actuals, ni tan sols han vist els cadàvers, ja que els taüts són tancats i precintats.

A banda, hi ha la sospita, que recau en una de les treballadores, que hauria anat a treballar conscient que era positiva al contagi i amb un antitèrmic al cos per a evitar romandre confinada i perdre els dies de vacances que ja tenia contractats. També, segons Guirado, s'especula que en certs espais del centre les persones que hi treballaven anaven sense les preceptives mascaretes,

"Tant de bo la investigació dels Mossos conclogui que es tracta de morts naturals", perquè si no, adverteix Guirado, "l'armarem molt grossa!".
 


 
Arxivat a