Finalitza el cicle d’activitats de descoberta natural a la Vall d'en Bas

Amb "El bosc de nit a la Vall d'en Bas", en què van participar una vintena de persones

El biòleg Romero Roig amb alguns dels participants en la sortida nocturna.
El biòleg Romero Roig amb alguns dels participants en la sortida nocturna. | @ajuntamentbas.
NacióGarrotxa
26 d'agost del 2021
Actualitzat a les 12:29h
Aquest passat dimarts al vespre –tal com ja va avançar NacióGarrotxa–, Can Trona tornava a organitzar una activitat pensada per a conèixer millor el patrimoni natural de la Vall d’en Bas. En aquest cas concret, l’entorn i la fauna nocturna, amb una sortida per a fer una descoberta de nit, guiada pel biòleg Romero Roig, membre de l'Agrupació Naturalista i Ecologista de la Garrotxa (Anegx).

Els participants, una vintena de persones, van descobrir els diferents sorolls que emeten insectes com el saltamartí i el grill; les aus nocturnes com el xot, el gamarús o el mussol comú; i els amfibis que també es fan sentir de nit, com el tòtil. A més, van identificar excrements de petits mamífers com el gorjablanc, van conèixer anècdotes sobre els ratpenats i les cuques de llum i van experimentar la sensació de moure’s per la foscor en un entorn natural.

Les places es van exhaurir de seguida, ja que com passa des de l’inici de la pandèmia, ha calgut reduir considerablement els aforaments per a d’adaptar-se a les restriccions imposades des del PROCICAT.

Amb aquesta activitat es clou el cicle d’activitats divulgatives de descoberta natural d’enguany. Fins aquest 2021 a CanTrona (Centre de Cultura i Natura de la Vall d'en Bas). no hi havia hagut una programació contínua d’activitats de natura. Aquesta primera experiència ha tingut una gran acollida i, per tant, ha obert una nova línia d’actuació que, segons l'Ajuntament, de ben segur continuarà el 2022, ja que tant els usuaris com la direcció del centre ho valoren de forma molt positiva.

Al llarg d’aquest any, més de cent persones han après sobre la delicada relació que existeix entre la fauna i flora locals i que per a preservar els ecosistemes terrestres cal conèixer-los bé per a poder respectar-los i que es mantingui, així, l’equilibri de tots els cicles naturals.

A més de la sortida nocturna d’ahir s’han fet sortides d’observació d’aus migratòries, amb l’ornitòleg Fran Trabalón, de neteja de la llera del riu Fluvià amb el biòleg Nando Loras o de descobriment d’insectes i altres invertebrats amb Romero Roig.

Unes activitats que han estat fonamentals perquè els participants coneguin millor el patrimoni natural de la Vall d’en Bas, un municipi amb un paisatge singular molt ric i sensible que acull una mostra molt representativa i diversa de fauna –poc coneguda–, i que sovint està infravalorada. La mainada que a vegades va a les sortides, sembla que coneixen millor els animals exòtics que no pas els animals de bosc més pròxims com el gorjablanc, la geneta o el tòtil.

Cal recordar, també, que al llarg d’aquest any Can Trona ha estat punt de trobada de diverses associacions i organitzacions que defensen un territori i una mobilitat més sostenible, amb menys infraestructures per a vehicles rodats i amb una major inversió en la protecció ambiental i la salut. i tot plegat en el context de l'amenaça que podria significar l'execució de l' anomenada variant de les Preses-la Vall d'en Bas, que majoritàriament no és benvinguda pels habitants del municipi.

El Centre de Cultura i Natura de la Vall s’està posant les piles per a complir els objectius de desenvolupament sostenible (ODS) i millorar així el seu compromís ambiental.