Denuncien la direcció de la residència de Sant Joan les Fonts per la mort de set avis

Les famílies sospiten que una treballadora del centre, possiblement infectada amb Covid-19, es va prendre un antitèrmic per a no haver de romandre confinada i quedar-se sense vacances

El Centre Residencial Torreblanca, a Sant Joan les Fonts
El Centre Residencial Torreblanca, a Sant Joan les Fonts | @suaracoop.
25 d'agost del 2021
Actualitzat a les 10:10h
Aquest matí, a un quart de dotze, alguns dels familiars dels set avis morts amb Covid-19 al Centre Residencial Torreblanca de Sant Joan les Fonts, presentaran denúncia per homicidi imprudent contra la Cooperativa Suara a la comissaria dels Mossos d'Esquadra de la Travessera de les Corts, assistits per la lletrada Leyre Lopez del despatx Vosseler Abogados.

Segons fonts d'aquestes famílies –que pensen que no s'han complert els protocols– el contagi dels residents, tots ells vaccinats, l'hauria provocat una treballadora del centre que, tot i saber que podria estar infectada de Covid, es va automedicar per fer baixar la febre i no haver de romandre confinada, ja que s'hauria quedat sense poder fer vacances.

"Que en 24 hores la teva àvia passi d'estar bé a estar morta, em sembla d'una greu irresponsabilitat", explica el periodista garrotxí, fincat a Madrid, Joan Guirado, nét d'una de les víctimes mortals. "Estic convençut que el que cal fer ara és posar-ho en mans del jutge i de la justícia". Guirado lamenta al seu compte de Twitter que ara fa un any i mig ja hagués hagut d'actuar quan li van comunicar que la seva àvia podia ser positiva al coronavirus SARS-CoV-2:El periodista olotí també es queixa que el vestit amb què volia ser enterrada la seva àvia ha desaparegut del Centre Residencial Torreblanca: Investigacions obertes

Mentre la direcció del centre Torreblanca assegura que sí que s'han seguit els protocols –tot i que ha obert una investigació interna per saber les causes del brot–, també ha emprès una recerca el departament de Drets Socials per saber què ha passat i si les denúncies dels familiars tenen fonament, i, igualment, el Defensor del Pacient ha sol·licitat per escrit al Fiscal Superior de Catalunya que intervingui i investigui la mort de set ancians.

En un comunicat difós aquest dimarts, el Defensor del Pacient insta el fiscal que prengui mesures "per a evitar tanta mort i tanta falta de responsabilitat de residències i administració", i apunta que una vida no es pot perdre "sense que ningú assumeixi responsabilitats".

D'altra banda, l'Ajuntament de Sant Joan les Fonts, lamenta, en un comunicat fet públic, la mort dels residents, dóna el seu suport als treballadors de la residència "que des de l’inici de la pandèmia han treballat pel benestar dels residents en un escenari complex" i espera els resultats de la investigació interna oberta per la propietat de la residència "per a saber les causes" sobre l’origen del brot.

El brot de coronavirus ha afectat quinze dels 53 residents i sis dels 54 treballadors. Sis residents encara eren en fase d'aïllament en una zona sectoritzada de la residència. Fonts de centre han explicat que els sis contagiats que resten són asimptomàtics.

El brot es va detectar a principis d'agost arran d'un cribratge que es va fer entre els professionals del centre, i a partir d'aquí es van activar tots els protocols pertinents. , segons la direcció de la residència. Després de detectar els primers positius en els treballadors, el cribratge es va estendre als residents.

En aquesta primera prova se'n van detectar cinc casos, però posteriorment n'han aflorat més, fins arribar a la quinzena actual. Es preveu que en dies  vinentses faci un altre cribratge als residents negatius.

 
Arxivat a