1 de 10
Estiu 2021

Juny i juliol omplen la Vall d'en Bas de visitants de l'àrea metropolitana

El darrer mes, l’àrea recreativa dels Pins de Sant Privat ha rebut més de 5.000 visitants, gairebé la meitat vianants i ciclistes

La barrera i la caseta d'accés a l'àrea dels Pins de Sant Privat per a accedir als gorgs. | Foto: Xavier Borràs.
per NacióGarrotxa, Vall d'en Bas, Catalunya | 17 d'agost de 2021 a les 10:54 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 17 d'agost de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Amb l’aixecament de les últimes mesures restrictives que afectaven la mobilitat, la Vall d’en Bas torna a posicionar-se com un destí turístic molt atractiu, principalment per al turisme intern. De fet, surant els mesos de juny i juliol, l’Oficina de Turisme de la Vall d’en Bas ha rebut prop de 400 visitants interessats a conèixer els diferents nuclis que conformen la Vall, així com les nombroses rutes i passejos que s'hi poden fer.

A aquests també cal afegir-ne els visitants que cada diavisiten el Centre de Cultura i Natura de Can Trona, que ha estat de gran interès turístic. I és que les últimes activitats i exposicions vinculades als Maquis i als Remences han atret un nombre significatiu de turistes interessats en la història del municipi. Igualment, s’ha posat a disposició dels visitants un plafó explicatiu amb la ruta dels maquis en format QR per a promoure un turisme que posi en valor la memòria històrica d'aquest territori. Destaca, també la excel·lent rebuda que ha tingut el conte El secret de la Vall, de Janina Bach i Laura Quicios, editat per l’Ajuntament de la Vall d’en Bas. Durant els mesos de juny i juliol s’han venut una quarantena d’exemplars, i es preveu que la xifra augmenti en les setmanes vinents.


Pel que fa al tipus de visitants en xifres, majoritàriament destaca el familiar procedent de l’àrea metropolitana de Barcelona. També, remarquen l’important nombre de turistes que  provenen de les comarques de l’Ebre i de la Catalunya central, així com de la demarcació de Lleida.

Com a novetat respecte de l’any anterior, ha augmentat el nombre de visitants procedents de diversos punts de l’estat espanyol, concretament d'Euskalherria, Castella la Manxa i l'Aragó. De forma residual també s'ha rebut viatgers dels Estats Units, Anglaterra, Grècia i Irlanda.


Pel que fa als itineraris més sol·licitats per amics i parelles destaquen el Puigsacalm i el Salt del Sallent. Les famílies prefereixen rutes més curtes i ombrívoles. L’aplicació Bas de Màgia també ha gaudit de popularitat entre aquelles famílies que volen descobrir els pobles de la Vall de la mà dels més petits. També, es demana amb major freqüència activitats que permetin la intermodalitat, és a dir, rutes que combinin trams a peu i amb bicicleta.

Com és freqüent a l’estiu, els gorgs han estat els espais més concorreguts. Durant el mes de juliol, l’àrea recreativa dels Pins de Sant Privat d'en Bas ha rebut més de 5.000 visitants, dels quals gairebé la meitat van ser vianants i ciclistes. Gràcies al control d’aforament de vehicles s’ha pogut regular i limitar el trànsit rodat per a preservar l’ecosistema adjacent al riu Gurn.


Alternativament, s’han proposat diverses rutes amb bicicleta i a peu que han tingut molt bona rebuda, especialment entre els més joves i les mainades. Reduir el nombre de vehicles privats circulant pel municipi respon a l’estratègia de mobilitat sostenible que es ve implementant a la Vall d’en Bas des de fa uns quants mesos i que ha culminat amb la instauració del transport a demanda. Des de finals de juliol d’aquest any, veïns i visitants es poden moure per tots els pobles de la Vall amb transport públic, així com també cap a la ciutat d’Olot.

Pel que fa a l’ocupació turística, les xifres han estat més modestes que al juliol de 2020. Responsables del sector indiquen que la primera quinzena no ha estat tan bona com la de l’any anterior, però que en nombres generals s’ha mantingut estable i ha estat millor que fa dos anys.

L’agost s’espera que aquestes xifres augmentin tenint en compte que l’ocupació serà pràcticament total a diversos dels establiments consultats. Pel que fa al perfil de clients, ha disminuït el familiar per donar pas a parelles i grups d’amics com a principals usuaris.

En definitiva, el juliol ha estat un mes de força estabilitat turística que s’espera que augmenti durant els mesos d’agost i la primera quinzena de setembre. Pel que fa a les iniciatives municipals, la mobilitat a demanda ha estat la principal novetat d’enguany i s’estan sumant esforços per a fomentar-ne l'ús, tant pels veïns com per part dels turistes.

Amb l’adopció de noves estratègies de mobilitat i de gestió dels visitants, s’ha volgut conciliar els diferents interessos presents, mentre es protegeix l'entorni el paisatge. "Entre tots i totes, continuem treballant per una Vall d’en Bas més sostenible i respectuosa amb els valors que ens defineixen", manifesten des de l'Ajuntament.

 
 
Participació