Educació infantil i primària, psicologia i ADE continuen essent els 3 graus més estudiats pels garrotxins

La universitat de Girona és el centre amb més estudiants de la comarca seguida per la Universitat de Barcelona i la UOC

Estudis més estudiats pels garrotxins
Estudis més estudiats pels garrotxins | Ajuntament d'Olot
Redacció
05 d'agost del 2021
Actualitzat el 07 d'agost a les 12:19h
Segons l’estudi de la Fundació d’Estudis Superiors d’Olot, Educació Infantil i Primària, Psicologia i ADE són els tres principals graus més estudiats per part dels universitaris garrotxins. Els darrers anys, aquests tres graus s’han mantingut entre les cinc principals carreres escollides pels estudiants de la comarca, només amb petites variacions puntuals. Complementen aquesta oferta d’estudis Dret i Enginyeria Informàtica, conformant així les cinc carreres més demandades pels estudiants garrotxins.

Els darrers anys, s’ha accentuat la dispersió geogràfica dels alumnes de La Garrotxa arreu de les universitats catalanes, tot i que es manté el pes de la Universitat de Girona (UdG) com l’elecció majoritària entre els joves amb un 37,15% dels estudiants seguida de la Universitat de Barcelona (UB) amb un 13,29% i la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) amb el 10,75%.

En total, 1.144 estudiants garrotxins  s’han matriculat en un grau universitat el passat curs 2020-2021, 678 dones (59,27%) i 466 homes (40,73%). Aquesta xifra suposa 17 alumnes menys que l’any anterior i encadena un any més la davallada d’estudiants que ve repetint-se al llarg de l’última dècada, sobretot més marcada els darrers 4 anys. En concret, en comparació amb el 2016, actualment hi ha 110 alumnes de grau menys i 49 estudiants menys que cursen màsters, postgraus o programes de doctorat.

Enguany, des de la Fundació d’Estudis Superiors s’ha volgut fer un pas més en l’anàlisi de les dades proporcionades per les universitats amb la voluntat d’avaluar l’elecció de les carreres predominants. A través de les dades dels darrers 10 anys la FES d’Olot ha detectat clares diferències de gènere pel que fa a l’elecció dels estudis. En concret, de les 678 dones que actualment estan cursant graus universitaris, el 37% ha escollit formacions vinculades amb l’atenció i la cura de les persones tals com Infermeria, Medicina, Pedagogia, Educació Infantil i Primària i Treball Social, entre d’altres.

En concret, la diferència entre gèneres pel que fa a graus en alguns casos és molt marcada. En el cas de Ciències de l’Activitat Física i l’Esport actualment estan realitzant aquests estudis 23 homes i 3 dones; en el cas d’Educació Infantil i Primària 27 homes i 71 dones; a Enginyeria en Tecnologies Industrials el cursen 27 homes i 5 dones o, en el cas del grau de Psicologia la diferència és de 2 homes per les 16 dones estudiants garrotxines.

Seguint la classificació del Departament d’Universitats i Recerca de la Generalitat de Catalunya, a l’hora de reunir i ordenar les dades dels estudiants universitaris de la Garrotxa és a la branca de Ciències Socials i Jurídiques on es troben més de la meitat dels estudiants de la comarca, el 55,1% (630), amb graus com Administració i Direcció d’Empreses, Educació Primària, Dret o Psicologia, que des de fa més de 5 anys són dels graus més estudiats pels universitaris de la comarca.

A continuació segueixen els estudis d’Enginyeria i Arquitectura, amb el 15,4% (176), que l’any passat es trobaven en tercera posició després dels de Ciències de la Salut, que enguany recullen el 10,8% d’estudiants (124). Els estudis d’Arts i Humanitats i Ciències estan pràcticament igualats amb el 9,4% (108) i el 9,3% (106) dels estudiants de la Garrotxa, respectivament.

L’estudi, realitzat per la Fundació d’Estudis Superiors d’Olot, analitza les dades aportades per les mateixes universitats, l’Àrea d’Ocupació de l’Ajuntament d’Olot i l’Observatori del Treball de Catalunya.