El Consell considera que els menjadors escolars són un servei públic comarcal

Ha explicat a les AFA que volia ordenar les opcions de prestació del servei de menjador escolar d’acord amb el marc legal i d’acord amb les responsabilitats que assumeixen

Menjadors escolars
Menjadors escolars | Consell Comarcal de la Garrotxa
Redacció
27 de juliol del 2021
Des del Consell Comarcal de la Garrotxa, arran del debat suscitat per part d’algunes Associacions de Famílies (AFA) de la comarca, considera que en cap cas “expropia o usurpa un servei que ens és propi”. El servei de menjadors escolars és un servei públic competència del Departament d’Educació i aquest el delega als consells comarcals. La delegació, en el cas de la Garrotxa, és de tots els menjadors escolars de titularitat pública, independentment de la modalitat de la gestió.

El Consell ha volgut renunciar parcialment a aquesta delegació, concretament als menjadors que no gestiona de forma directa. No obstant, fins ara, aquesta renúncia parcial no ha estat acceptada i, per tant, continuem com a responsables de la correcta prestació d’aquest servei a tots els centres públics.

El Consell Comarcal, fins el curs passat, ha facilitat a través de convenis que les AFA poguessin gestionar els menjadors. De fet, dijous de la setmana passada el Ple va aprovar dos convenis perquè les AFA de les escoles Verntallat i Bisaroques poguessin continuar portant els seus respectius menjadors a partir del curs que ve.

Al llarg dels darrers anys han anat explicant a les AFA que el Consell volia ordenar les opcions de prestació del servei de menjador escolar d’acord amb el marc legal i, sobretot, d’acord amb les responsabilitats que assumeixen com administració competent d’aquest servei. Finalment, el Consell ha establert tres modalitats de gestió dels menjadors:
 
  • De forma directa per part seva, amb un procés de licitació pública on totes les empreses puguin participar-hi amb igualtat de condicions.
  • De forma indirecta, mitjançant conveni amb els ajuntaments de la comarca que gestionen els menjadors.
  • De forma indirecta, mitjançant convenis amb les AFA que facin gestió directa.

Per tant, és possible la gestió dels menjadors a través de convenis amb les AFA si aquestes en fan gestió directa, és a dir, que assumeixin la contractació i la gestió del servei sense intermediaris, sense empreses del sector. Aquest punt estava inclòs en el darrer conveni que es va signar, fa un any, amb les AFA de les escoles Malagrida i Pla de Dalt. Malgrat aquest acord, aquestes AFA volen seguir gestionant els menjadors a través d’una empresa. Opció que el Consell no contempla.

El Consell garanteix el bon funcionament del servei de les empreses adjudicatàries d’acord amb les condicions dels plecs, fan el seguiment de forma regular amb les AFA dels menjadors que gestionen i garanteixen la reposició del material i de les infraestructures necessàries per l’adequat funcionament dels menjadors. Tot això ho fan oferint un servei de qualitat, amb productes de proximitat i amb el preu més ajustat possible d’acord a un procés de licitació pública.

La setmana passada el Consell va aprovar els preus públics pel proper curs escolar i, en el cas de les escoles que volen continuar portant el servei de menjador de manera indirecta, seran respectivament 0’20 i 0’10 cèntims/dia més econòmics. Entenen que això va a favor de les famílies d’aquests centres. En aquest sentit, des del Consell i com administració pública, sempre es basen amb uns estudis de costos i poden explicar amb total transparència els resultats econòmics del funcionament dels menjadors perquè els preus van sempre aplicats a finançar exclusivament aquest servei.

Finalment, des del Consell Comarcal lamenten la duresa d’algunes acusacions rebudes. Malgrat això, continuen oberts a dialogar i a facilitar totes les informacions necessàries, incloses les qüestions econòmiques que se’ls demanin.