transformació social

El FESSRural 2021 se celebrarà el 7 d'agost a la Cooperativa de la Vall d'en Bas

La segona edició del festival de l'economia social i solidària abordarà la necessària transformació del sector carni

La Cooperativa Verntallat acull el FESSRural 2021. | Arxiu NG.
per Xavier Borràs, Vall d'en Bas, Catalunya | 26 de juliol de 2021 a les 11:16 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 26 de juliol de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Després que l'any passat es va haver de suspendre per causa de les restriccions imposades arran de la pandèmia, enguany, la segona edició del festival de l'economia social i solidària, FESSRural 2021, se celebrarà el vinent dissabte, 7 d'agost, a la Cooperativa Verntallat, a la Vall d'en Bas, amb el lema "Benvinguts a la nova normalitat", tot centrant els debats, especialment, en la necessitat de transformar el sector carni, tan important en comarques com la Garrotxa.

El festival vol ser un punt de trobada de les economies transformadores als territoris rurals, una jornada on conèixer i intercooperar amb els projectes de l'economia social i solidària dels territoris rurals que impulsen Resilience Earth, Núria Social, les xarxes d'economia social de la Garrotxa, el Ripollès, l'Empordà i el Pirineu-Aran, la cooperativa Mas La Sala, Pam a Pam i la cooperativa Arran de la Terra, amb la col·laboració del Cercle Garrotxa Ripollès, la Fira de l'Economia Social i Solidària de Catalunya, WebCoop, la Diputació de Girona i l'Ajuntament de la Vall d'en Bas.


{h3]Programa del FESS Rural 2021

A partir de les 9:00h i durant tot el matí: Jocs cooperatius per mainada.


10:30 h Taula Rodona: “Sobiranies i presa de decisions al món rural: Anàlisi i conseqüències”. Món rural; les decisions per qui l’habita! A la primera taula rodona parlarem sobre algunes de les tensions i conflictes que afecten a les comunitats rurals. Aquestes confrontacions mostren, en gran part, la distància entre els centres de decisió urbans i el món rural, i com aquests espais de poder no reconeixen els drets i les sobiranies de les persones que hi habitem. A partir de diverses experiències de lluita i vida quotidiana, analitzarem els reptes dels pobles a l’hora d’impulsar una governança més justa i democràtica.
Salvem les Valls, entitat ecologista de la Garrotxa.

Martina Marcet
Sergi Saladie

Dario Fornas
Facilitació: Carla Escarrà de la XES Ripollès – Eines ESS i Ruralitat

12:00 h Taula Rodona: “Impactes de la indústria càrnia, hi ha alternativa?”
A la segona taula rodona analitzarem els impactes del model de producció i transformació de carn dominant a Catalunya, i reflexionarem entorn quins canvis s’estan promovent i com els hi podem donar suport per tal d’avançar vers un escenari respectuós amb els drets socials i ambientals.
Ginesta Mary, presidenta del Grup de Defensa del Ter.
Montse Castañé, portaveu de Càrnies en Lluita.
Lluís Vila/Pino, membre de Llavora agropecuària.
Rocío Moreno, Ramaderes de Catalunya i Carns de Muntanya.
Facilitació: Alba Gros, Revista Agrocultura

12:00 h-13:30 h Desfilada de moda amb La Iera i la Petjada Solidària.
A partir de les 15:00h, Install Party
Instal·la’t el programari lliure al teu ordinador amb Webcoop. Porta el teu ordinador i t’ajudem a instal·lar el sistema operatiu GNU/Linux i t’assesorem sobre programari lliure. A càrrec de Jordi Sabaté. També hi haurà les iniciatives com Som Energia, Qperativa, Fiare, no deixeu perdre aquesta oportunitat!

16:30 h Taula Rodona “Del camp al plat, reptes de la distribució agroecològica”
Els reptes de les infrastructures agroecològiques a terres gironines. Volem compartir el recorregut del sector agroecològic al llarg de les darreres dècades i detectar com s’han anat abordant de manera conjunta reptes com la logística i distribució agroalimentària, així com, conèixer diverses experiències amb diferents trajectòries, magnitud, orígens i objectius per compartir processos i reptes.
Rosa Binimelis Arran de Terra i XaSACC.
Cooperativa Verntallat
Xarxa Pagesa
Fem-ho fàcil
Facilitació: Anna Fernández, membre de la XES i Pam a Pam.

16:30 h Taller amb CantAfrica Taller coral dirigit per Momi Maiga (músic, cantant i compositor de Senegal) i Núria Domènech (etnomusicóloga) de la Coral Cantem Àfrica, un projecte nascut Olot, a la Garrotxa. Un taller obert que ens aproparà a un ampli repertori de cançons tradicionals del poble Mandé adaptades al cant Coral.

18:30h. Concert amb Alba Tomàs i Joan Tomàs Germana i germà, que sempre han estat vinculades a la música tradicional, presenten un concert basat en repertori ballable i agafant influències de diferents llocs d’Europa. Des d’Argelaguer, a la Garrotxa, a ritme d’acordió i contrabaix per passar una vetllada d’allò més agradable!
20:00h Concert de Germà Negre
Quin sentit té, fer música, si no la fem junts? A partir d’una reivindicació sempre festiva del repertori tradicional, Germà Negre fa d’aquesta pregunta retòrica una autèntica màxima.

Amb el nou EP Picants, obscenes, amor i penes sota el braç i ganes renovades de revisitar els hits del repertori oral, els banyolins arriben al FESSRural 21′ amb un format d’allò més especial: en acústic i sense microfonar, en ‘format taverna’. Un concert on viure la seva música d’una forma diferent i especial, sense barreres i en un entorn màgic com és la cooperativa de la Vall d’en Bas!

22:00h Concert de Las Rubias Las Rubias arriben al FESSRural per oferir un show ludicofestiu i teatral, una versió satírica i onírica d’una varietat de cançons especialment seleccionades i versionades des de la seva personal visió del món.

Des de la irreverència, la crítica i l’alegria aquest trio d’Osona ha desenvolupat el seu propi estil barrejant diferents gèneres que van des de la rumba fins a interpretacions de cantautors, ranxeres, rock i clàssics de la cultura popular.

I durant tot el dia…, Mercat Ecosocial.

Podeu insciure-us prèviament o el mateix dia a la Cooperativa Verntallat.
 

El cartell del FESSRural 2021. Foto: @fessrural.


El Festival de l'economia social i solidària



Malgrat els processos de desagrarització i despagesització que ha patit el camp català des dels anys cinquanta del segle XX, encara a dia d’avui bona part l’activitat socioeconòmica i cultural del nostre món rural gravita entorn el sector primari.

Tanmateix, en general el sector primari del país addueix greus problemes estructurals (envelliment, masculinització, endeutament, contaminació d’aqüífers, degradació dels ecosistemes, esgotament dels recursos naturals, ineficiència energètica…) els quals són, en bona mesura, conseqüència de més de 60 anys d’industrialització i intensificació de les activitats agropecuàries. 

Hi ha però, motius per a l’esperança: la nova pagesia compromesa amb l’agroecologia, la Sobirania Alimentària i l’ESS és present arreu del territori català i representa una part cada vegada més important de les noves incorporacions al sector. Alhora, aquesta nova pagesia està jugant un paper clau en els processos que promouen la transformació des de baix dels sistemes alimentaris locals per fer-los més sans, més justos, més resilients i més sostenibles.

Conscients del protagonisme que en el món rural ha de tenir el sector primari en general, i la nova pagesia en particular, en la definició i la materialització de noves estratègies de desenvolupament local orientades a regenerar els ecosistemes i les economies locals, s'ha decidit dedicar una part significativa del programa del II FESSrural a reflexionar col·lectivament sobre els impactes i les implicacions d’un subsector del sector primari que tant a la Garrotxa com a la majoria de comarques veïnes té un pes específic determinant: el sector carni.

Efectivament, la importància del sector carni a comarques com ara la Garrotxa és incontestable ja que, degut a la seva dimensió, interconnexió i trets característics, té implicacions molt profundes i àmplies que abasten des del model agroalimentari fins el de la mobilitat, el turístic, l’energètic o el territorial. Dit d’una altra manera, per a transformar els nostres pobles, ciutats i comarques rurals en clau emancipadora i de justícia ecosocial cal encetar el debat sobre la necessitat de transformar el sector carni.

És per això que el programa de la II Fira de l’Economia Social i Solidària Rural inclou tres taules rodones que abordaran el present i el futur del sector carni des de perspectives diverses, i per mitjà del testimoni d’algunes de les persones i iniciatives que lluiten cada dia per consolidar les bases del que serà el sector carni del futur: ramaderia extensiva, producció ecològica, comercialització conjunta i per mitjà de circuits curts, consum cooperatiu i de proximitat, etc.

 

Participació