El Consorci de l'Alta Garrotxa rep un ajut de la Diputació per a millorar-ne els hàbitats

Una de les principals actuacions està associada a la recuperació d’espais oberts i a la preservació de l'all salvatge

Els treballs a fer tractaran de preservar l'all salvatge, en perill d'extinció.
Els treballs a fer tractaran de preservar l'all salvatge, en perill d'extinció. | Arxiu NG.
NacióGarrotxa
23 de juliol del 2021
En el projecte de conservació del patrimoni natural, enguany es donarà continuïtat des del Consorci de l'Alta Garrotxa (CAG) a la línia del projecte de recuperació d’espais oberts iniciat l’any 2009.

Precisament, per a poder executar aquesta actuació el CAG va demanar una subvenció a la Diputació de Girona en el marc de la convocatòria de subvencions per al desenvolupament d’actuacions de conservació del patrimoni natural en espais d’interès natural, per a l’any 2021. Aquesta subvenció va ser resolta favorablement per part de la Diputació a principis del darrer mes de juny.

Salvar l'all salvatge
Per causa de la presència d’Allium pyrenaicum o all salvatge en zones properes a una de les àrees d’intervenció planificada, es planteja la realització de prospeccions prèvies per a evitar-ne l'afectació. Allium pyrenaicum és una planta de la família de les liliàcies, catalogada com a “vulnerable“ al Catàleg de flora amenaçada de Catalunya.

Aquest all salvatge és endèmic del Pirineu i Prepirineu, ja que només se’n coneix dos poblacions situades a Aragó-Navarra i a Catalunya. A l’Alta Garrotxa, es troba present als prats dels relleixos de roca i sobre els cingles de substrat calcari de les zones més altes de l’espai natural protegit (ENP).

En cas de detectar algun rodal de l’espècie objectiu durant aquest seguiment previ, s’hauran de replantejar els treballs per a poder aplicar mesures de protecció.

Les prospeccions de flora es duran a terme durant el més de juliol i agost, tot aprofitant la temporada de floració d’Allium pyrenaicum, i els treballs forestals a la tardor.

L’objectiu principal del projecte de recuperació d’espais oberts és incrementar i millorar la superfície d’aquests hàbitats en l’àmbit de l’ENP. L’assoliment d’aquest objectiu, també permetrà mantenir la biodiversitat associada a aquests hàbitats, reduir el risc d’incendi i donar suport a l’activitat ramadera.

Complementàriament a aquestes actuacions, en el marc del projecte s'ha previst, igualment, una actuació per a facilitar la gestió de les autoritzacions de barrancs mitjançant una aplicació web. Actualment, aquesta eina roman en fase de desenvolupament.