El cementiri d'Olot habilitarà un espai per als infants morts durant la gestació

L'Ajuntament preveu que estigui a punt el 15 d’octubre, amb motiu del Dia Internacional del Dol Perinatal i Gestacional

Els jardins del cementiri d'OLot habilitarn un espai per als nadons morts durant la gestació.
Els jardins del cementiri d'OLot habilitarn un espai per als nadons morts durant la gestació. | Martí Albesa.
NacióGarrotxa
15 de juliol del 2021
Actualitzat a les 11:58h
L’Ajuntament d’Olothabilitarà un espai de record per a les famíliesque han perdut un nadó durant la gestació o els dies posteriors al naixement. És una iniciativa impulsada a partir de la petició realitzada per Àngel Vallmajó i Pilar Ramiro, una família de la ciutat que va patir aquesta malaurada circumstància en diverses gestacions, i que es vol que sigui una realitat el 15 d’octubre, tot coincidint amb el Dia Internacional del Dol Perinatal i Gestacional.
 
Segons Pep Berga, batlle d'Olot, la petició d'aquesta família va arribar fa pocs dies i des de l'Ajuntament veuen amb molt bons ulls que el cementiri habiliti un espai dedicat al dol gestacional i perinatal per a recordar els nadons morts durant la gestació o al poc temps de néixer.

Amb l’objectiu que les famílies que han passat per aquesta situació puguin disposar d’un lloc de record per als nadons, l’Ajuntament d’Olot ha començat a treballar en una actuació per tal de donar-hi resposta.

A partir de la petició feta per la família esmentada, l’Ajuntament ha iniciat el procés per habilitar un memorial dedicat al dolperinatal al cementiri municipal.

En aquests moments s’estan ultimant els detalls d’aquest espai de record –que es podria emplaçar als jardins del cementiri– per a les famílies davant la pèrdua d’un nadó i que incorporarà la possibilitat de dipositar-hi les cendres. La iniciativa vol ser un suport a les famílies per acompanyar-los en el dolor de l’experiència viscuda i fer visible d’una realitat amb la qual altres ciutadans puguin sentir-s’hi identificats
 

Àngel Vallmajó i Pilar Ramiro, junt amb Pep Berga, en la presentació d'aquesta iniciativa. Foto: @olotuit.


Una situació molt dura"
"Nosaltres hem passat par quatre pèrdues en diferents setmanes de gestació –explica Pilar Ramiro–. Moltes vegades no queda reconegut, com que no ha passat res. Per als pares és una situació molt dura. Un cop passat el temps, ara som pares d’una nena i ja ho tenim superat, però no deixem de recordar els nostres nadons, que no van néixer vius."

Per això van decidir tirar endavant la petició a l’Ajuntament d'Olot, “per acompanyar totes les famílies que, malauradament, es troben o es trobaran en aquesta situació”. "Que hi hagi un lloc per al reconeixement, per als pares, significa molt", ha afegit Àngel Vallmajó.
 
L’Ajuntament d’Olot té previst portar a l’aprovació del proper ple municipal el reglament per a l’aprovació d’aquest nou espai al cementiri de la ciutat.

Aquest punt de record per a les famílies que han perdut un nadó per mort perinatal està previst que estigui a punt per al 15 d’octubre, amb motiu del Dia Internacional del Dol Perinatal i Gestacional.

A l’estat espanyol moren cada any, gairebé 2.500 nadons l’any per mortalitat perinatal (des de la setmana 22 de gestació fins als primers dies de vida del nadó). 
 
Arxivat a