Patrimoni cultural

Tota l'artesania d'Olot ja es pot consultar en un mapa

L’Ajuntament d’Olot, l’Associació la IERA i DinàmiG l'impulsen després que la Generalitat declarés la capital de la Garrotxa Punt d'Interès Artesanal

per Redacció, 13 de juliol de 2021 a les 09:08 |
El mapa d'artesania d'Olot ja es pot consultar al web del Tallers dels Sastres. | NG.
Com ja va avançar NacióGarrotxa, el passat 9 d’abril la Generalitat de Catalunya va declarar Olot com a Punt d’Interès Artesanal de Catalunya. La distinció, atorgada a través del Consorci de Comerç, Artesania i Moda (CCAM) del Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, és un reconeixement a la revitalització i dinamització del centre històric de la ciutat on ha perviscut l’activitat artesana, lligada als valors i tradicions de la ciutat. Se’n destacava especialment el Nucli Antic, que avui dia concentra un gran nombre de tallers i botigues dedicades a l’artesania.  

Amb aquest reconeixement, també es posa de relleu la xarxa de persones i col·lectius que han bastit l’artesania olotina a través de la creació i venda de productes i peces úniques, així com els productes d’alimentació de gran qualitat. En aquest sentit, a més a més dels tradicionals artesans, la col·laboració que s’ha portat a terme els darrers anys entre administracions, entitats i la ciutadania, ha facilitat l’entrada d’una nova onada de creadors i professionals que han contribuït a l’impuls de reconeguts projectes com El Taller dels Sastres.  


Amb l’objectiu de donar rellevància i notorietat a l’artesania de la ciutat, des del PIAM del Nucli Antic, l’Ajuntament d’Olot, l’Associació la IERA i DinàmiG, s’han iniciat una sèrie d’accions que volen fer d’aquesta distinció una eina útil pel l’artesania de la ciutat, tal com han fet saber aquest dilluns el regidor de Promoció, Estanis Vayreda, i el tècnic de DinàmiG, Josep M. Catot, que han estat acompanyats de bona part dels artesans que formen part del projecte,
 

Estanis Vayreda durant la presentació de la iniciativa des de l'Ajuntament d'Olot. Foto: @olotuit.


Un mapa de l'artesania olotina


Una de les primeres accions és el llançament del primer mapa de l’artesania en línia. L’eina, que es pot consultar a través del web del Tallers dels Sastres, permet localitzar sobre el terreny els tallers i botigues d’artesania d’Olot. Actualment se’n poden localitzar una trentena amb disciplines ben diverses com la joieria, tapisseria, disseny, costura, art, artesania alimentària, entre d’altres.


Paral·lelament, la nova web permet descobrir i conèixer detalls sobre la història i la tradició artesanal de la ciutat, a través de fotografies i  entrevistes, així com del projecte El Taller dels Sastres. També s’han elaborat postals artesanals amb un codi QR per tal d’accedir ràpidament al mapa.  

Amb la voluntat d’aplegar al màxim nombre d’artesans possibles, es fa una crida a la ciutadania per sumar-s’hi. En aquest cas, cal omplir el formulari que trobaran al web. Una comissió mixta entre la IERA i DinàmiG s’encarregarà d’avaluar les sol·licituds, tenint en compte dos criteris clau: que siguin activitats recollides als repertoris de famílies d’oficis artesans i d’artesania alimentaria (o activitats assimilables) i que siguin espais d’elaboració i venda; o bé que a més de vendre facin promoció activa de l’artesania i els seus valors.  
 

Foto de família a l'Ajuntament d'Olot amb part dels artesans que formen part del projecte. Foto: @olotuit.


En paral·lel, s’ha elaborat el distintiu Olot, punt d’interès artesanal; un adhesiu que els artesans inscrits al mapa podran col·locar als seus establiments. Així, es pretén fer-los visibles i permetre que la ciutadania conegui de primera mà l’oferta artesana.

Actualment, també es treballa per a desenvolupar i engegar diverses accions promocionals com la campanya Artesania és, que permetrà lligar els valors de l’artesania al barri vell per a augmentar-ne la notorietat i reforçar la singularitat del centre històric d’Olot. Totes aquestes accions formen part del Pla integral d’accions de millora (PIAM) del Nucli Antic d’Olot.  
 

Els artesans lluiran un adhesiu per a fer-se visibles als ciutadans. Foto: @olotuit. 

 

Participació