Els Museus d'Olot presenten la nova línia de treball per als anys vinents

És el resultat d’un procés participatiu dut a terme el 2020 –i que s'exposarà a Can Trincheria–, enfocat en l’educació i en el museu com a centre de socialització on viure i compartir experiències

El Museu de la Garrotxa va ser reformat l'any 2017.
El Museu de la Garrotxa va ser reformat l'any 2017. | Martí Albesa.
NacióGarrotxa
08 de juliol del 2021
Actualitzat a les 12:21h
El batlle i regidor de Cultura, Pep Berga, ha presentat aquest matí des del Saló de Sessions de l'Ajuntament d'Olot la nova línia de treball dels Museus d’Olot. És el resultat d’un procés participatiu que es va dur a terme durant l'any 2020 i que es pot veure a l’exposició que s’obrirà aquest dissabte a Can Trincheria, tal com ha explicat la directora dels Museus d’Olot, Montse Malloll.

Els Museus d’Olot canvien, doncs, la manera de treballar i relacionar-se amb la població. El nou projecte entén els museus com un centre de socialització on viure i compartir experiències. En aquests sentit, s’impulsarà una nova manera de treballar que posa el focus central en l’educació al llarg de la vida i que considera el museu com un espai on la pedagogia n’és protagonista principal.  
 
A partir d’ara, les accions dels Museus d’Olot vetllaran sobretot pel benestar personal dels usuaris, contribuiran a fomentar l’esperit crític i l’aprenentatge de les persones i apostaran per la creació i l’experimentació a través de l’art.  
 
D’aquesta manera es vol que les diferents activitats que s’engeguin des dels museus olotins permetin la interacció, el treball col·laboratiu, la connexió amb l’actualitat i l’apoderament dels usuaris. L’art contribueix al benestar emocional i intel·lectual de les persones. Ajuda a connectar amb les emocions i permet expressar-les lliurement. Per això, des dels museus cal tenir una mirada oberta per a poder observar la realitat des de diferents perspectives i sempre amb una finalitat creativa i constructiva.  
 

Montserrat Mallol i Pep Berga en la compreixença d'aquest matí a l'Ajuntament d'Olot. Foto: @olotuit.


Els responsables dels museus olotins s’han marcat fites a curt i a llarg termini. De forma immediata s’han proposat engegar diverses iniciatives puntuals, de durada breu, que ajudin a crear una connexió de dins del museu cap enfora, tot lligant-los amb la ciutat d’Olot. Es tracta d’accions molt vinculades amb l’actualitat que poden tenir forma de conferències o visites específiques, entre d’altres. A llarg termini, s’engegaran projectes comunitaris de treball en xarxa amb altres col·lectius, com per exemple els centres educatius.  
 
Un dels objectius és convertir els Museus en espais de trobada on aprendre, crear, generar aliances, compartir experiències i coneixements. Els Museus d’Olot volen ser un veritable nucli d’acollida de la creativitat del territori. També, es potenciaran les activitats virtuals, enteses com a eines educatives i lúdiques, pensades per a tots els públics.  
 

S’engegaran projectes de treball en xarxa amb altres col·lectius, com els centres educatius. Foto: @museusolot.


Fruit d’un procés participatiu amb 67 persones
L’any 2020, els Museus d’Olot van iniciar un procés participatiu i d’escolta amb l’objectiu d’elaborar el nou Projecte Educatiu dels Museus d’Olot. Es volia saber què preocupava i interessava els ciutadans. Per això, es van dur a terme set sessions, on van col·laborar 67 persones de totes les edats i de diferents àmbits. Cadascuna va poder expressar lliurement què pensava dels museus i de l’educació.  
 
En el procés es va seguir la metodologia del Manual Thinking: un procés creatiu on tothom va poder parlar, pensar, imaginar i compartir les seves idees. Aquestes sessions participatives han anat a càrrec d’experts de la Facultat d’Educació de la Universitat de Barcelona i de l’empresa Adhoc Cultura, que han recollit les diferents idees i demandes dels participants i han elaborat el document del nou Projecte Educatiu dels Museus d’Olot.
Arxivat a