Literatura

Francesc Serés guanya el Premi Llibreter 2021 de Literatura Catalana per «La casa de foc»

L'escriptor de Saidí, recentment nomenat director de l'Institut Ramon Llull, situa l'obra al veïnat del Sallent, a la Garrotxa

L'escriptor de Saidí, vinculat a la Garrotxa, Francesc Serés | Marti Albesa.
per Xavier Borràs, Olot | 7 de juliol de 2021 a les 08:26 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 7 de juliol de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'escriptor Francesc Serés (Saidí [Baix Cinca], 1972), ha guanyat el Premi Llibreter 2021 de Literatura Catalana amb La casa de foc (Proa). Amb aquest mateixa novel·la va guanyar el segon premi Proa el novembre de 2020, on els protagonistes són els vilatans de la Vall del Ser, a la Garrotxa.

En l'obra de Serés, un professor desubicat arriba a la vall i intenta entendre l'espai i les persones que hi viuen, que "són les que agafen protagonisme". "No és en cap moment una novel·la que vulgui explicar fins al darrer racó de la zona, sinó que narra com viu aquella gent i les seves vivències", va explicar Serés quan va guanyar el segon premi Proa.


"Amb una qualitat literària magnífica, l'autor juga amb l'ambigüitat, et retrata la foscor i les llums que pots trobar en una petita comunitat", han destacat els organitzadors del premi.

Serés ha manifestat que és un llibre que és complex saber d'on surt perquè en un principi no estava previst que acabés en una novel·la, sinó que era una vivència d'un temps que va viure en un lloc determinat i que en té molt bon record. "És igual què va passar i vam viure al Sallent, a Mieres o en tota aquella zona, sinó que el que quedarà és aquest record transformat que és la novel·la". Ha apuntat que "té una força simbòlica tan gran que fa que s'hagi transformat una mica el paisatge, el passat i potser fins i tot el futur del lloc".

 

Coberta de «La casa de foc», de FRancesc Serés. Foto: Marti Albesa.


L'escriptor ha dit que una de les coses boniques és tenir un llibre que pugui arribar a molta gent diferent. "És un ham que no vols deixar anar. Poder complaure crítica i públic és un exercici complicat i per això un pensa molt quin serà el següent pas perquè anar enrere, no hi vols anar".


Els altres guardons del Premi Llibreter 2021 de Literatura Catalana han estat per a Ivan Vera, de Literatura Infantil i Juvenil en català per Àunia (Akiara Books); El país dels altres (Editorial Angle), de Leïla Slimani, ha rebut el Premi Llibreter 2021 d'Altres Literatures; La nena del far (Pagès Editors), d'Annet Schaap, el de Literatura Infantil i Juvenil d'Altres Literatures; i, Els estels (Editorial Joventut), de Jacques Goldstyn, el d'Àlbum Il·lustrat.

Per altra banda, la llibretera Gemma Garcia, de les llibreries Vitel·la, i el periodista Toni Puntí, són els guanyadors del X Memorial Pere Rodeja. 

Participació