Garrotxa Approp abasta 5.200 usuaris i més de 500.000 euros en vendes

És el balanç de mig any de funcionament d'aquesta aplicació mòbil comarcal promoguda per empresaris i administracions

Gerard Xifra, Pere Vila i Estanis Vayreda als jardins Vila Vella d'Olot.
Gerard Xifra, Pere Vila i Estanis Vayreda als jardins Vila Vella d'Olot. | Xavier Borràs.
06 de juliol del 2021
Actualitzat a les 9:01h
Per causa de la crisi generada per les restriccions imposades arran de la pandèmia, un gran acord entre associacions empresarials i l’administració pública va permetre el llançament de Garrotxa Approp, una aplicació mòbil pensada per a fomentar el consum local al territori.

Aquest dilluns a la tarda s'ha fet balanç dels primer sis mesos de funcionament als jardins Vila Vella d'Olot, part darrere del Consell Comarcal, en què han intervingut el conseller comarcal Pere Vila, el regidor de Promoció de l'Ajuntament d'Olot, Estanis Vayreda, i, en representació de les entitats, Gerard Xifra, de l'Associació d'Hostalatge de la Garrotxa (AHG).

El balanç dels sis primers mesos de funcionament de Garrotxa Approp és molt positiu, segons ha declarat Pere Vila, tant per part dels usuaris, com pel que fa als establiments comercials que hi són adherits.

Estanis Vayreda ha detallat que en aquest primer període ja són més de 5.200 els usuaris que tenen l’aplicació descarregada als seus dispositius i més d’un centenar els establiments d’Olot i de la Garrotxa els qui s’han adherit al projecte. Les xifres són clares: s'ha pogut arribar a un total de 9.559 vendes, amb un import de 553.571 euros de despesa realitzada en el comerç de proximitat, fetes per una majoria de gent de la pròpia comarca, amb una mitjana d'edat d'entre 35 a 50 anys. S’observa "que el divendres és el dia que els usuaris del Garrotxa Approp utilitzen més l’aplicació en les seves compres", ha especificat Vayreda. La despesa mitjana que es registra és de 57,86 euros per persona.

A més de la seva funcionalitat per a realitzar compres al comerç local, Garrotxa Approp vol ser també una eina per vehicular campanyes amb el mateix objectiu impulsades per municipis de la Garrotxa, segons ha destacat Gerard Xifra. N’és el cas l’actual campanya Olot + 50, promoguda per l’Ajuntament d’Olot i que té com a finalitat reactivar l’activitat comercial i d’hostaleria de la ciutat. Xifra també ha anunciat una campanya de captació de més socis entre els empresaris de la comarca de cara a la campanya de Nadal i, igualment, abordar els possibles avantatges que pot tenir l'aplicació amb el turisme.

190.000 euros a l'Olot +50

Des de l’inici de l’Olot +50, s’ha generat un increment del nombre mitjà de vendes diàries que ha passat d’una forquilla d’entre 20-30 a estabilitzar-se prop de les 140. A nivell de despesa, ja s’ha arribat als gairebé 190.000 € d’impacte i s’han lliurat més de 1.100 vals de 50€.
Tot i tractar-se d’un projecte incentivat per la crisi econòmica generada per la Covid-19, ha generat una oportunitat única per a la col·laboració entre sectors econòmics i entre el sector públic i privat. Així, s’ha promocionat l’economia local des d’un enfocament col·laboratiu. 

Sis mesos després del seu inici, Garrotxa Approp continua evolucionant i innovant per consolidar-se com una eina de foment i promoció de l’economia local que permet fixar la despesa i estabilitzar el sector comercial i de serveis a la comarca.  

Garrotxa Approp funciona, primer, amb la fidelització del consum local gràcies al retorn del 5% de totes les compres fetes en aquests establiments en forma de diners digitals per gastar en els mateixos establiments en despeses futures; i, segon, amb l’aportació d’obsequis als treballadors per part de diverses empreses de la comarca en forma de vals de descompte pels comerços, restaurants, allotjaments i activitats adherides a l’aplicació.

Les empreses interessades a formar part del projecte i aprofitar les sinergies que aquesta app genera, tenen a la seva disposició el web, on poden trobar tota la informació i condicions per a afegir-se a aquesta iniciativa. Per a estar al corrent de les novetats relacionades amb l’app només cal seguir-ne el perfil d’Instagram@garrotxa.approp.

Arxivat a