Francesc Serés ha estat nomenat nou director de l'Institut Ramon Llull

L'autor de Saidí, amb la premiada "La casa de foc", ha estat molt lligat a la Garrotxa amb l'impuls de la primera residència Faber a Olot

L'escriptor –i ara director de l'Institut Ramon Llull–, Francesc Serés.
L'escriptor –i ara director de l'Institut Ramon Llull–, Francesc Serés. | Martí Albesa.
30 de juny del 2021
Actualitzat a les 11:48h
Francesc Serés (Saidí [Baix Cinca], 1972), ha estat nomenat nou director de l'Institut Ramon Llull per pat de La Junta Rectora de l'IRL celebrada aquest dimecres, 30 de juny. L'escriptor substituirà Iolanda Batallé, que ha ocupat el càrrec des de setembre de 2018.

Francesc Serés va néixer el 1972 a Saidí (Baix Cinca). És escriptor i professor i una de les veus narratives més importants del panorama literari català contemporani. Va estudiar Belles Arts (1996), Antropologia a la Universitat de Barcelona (1998) i disposa del Grau de Suficiència Investigadora per la Universitat Pompeu Fabra, on va impartir classes d’Història de l’Art.

Des de 2016 és director de les Residències Faberllull, residències d'arts, ciències i humanitats, amb seus a Olot i Andorra, per on han passat centenars de residents provinents dels cinc continents i disciplines tan diverses com la robòtica, els estudis religiosos, la dansa, la teoria matemàtica, els estudis culturals o la pedagogia, i des de desembre de 2018 és el Director de l’Àrea de Creació de l’Institut Ramon Llull. Aquestes residències van néixer a Olot de la mà de Serés i el batlle actual de la capital de la Garrotxa, Pep Berga.

Com a escriptor, és autor d'Els ventres de la terra (2000), L'arbre sense tronc (2001) i Una llengua de plom (2002), trilogia posteriorment publicada amb el títol De fems i de marbres (2003).

Després va escriure el llibre de contes La força de la gravetat (2006), que li va valdre el Premi Nacional de Literatura. El llibre de cròniques La matèria primera (2007) va rebre el Premi Octavi Pellissa (2004). També, ha publicat Caure amunt. Muntaner, Llull, Roig (2008), Contes russos (2009), Premi Ciutat de Barcelona de Narrativa i Premi de la Crítica Serra d’Or i La pell de la frontera, entre d’altres.

La seva darrera publicació ésLa casa de foc –que es desenvolupa a la Garrotxa–, Premi Proa 2020.

L'obra de Serés ha estat traduïda al castellà, l’anglès, el francès o l’italià, entre d’altres. Ha col·laborat en mitjans com El País, l’Ara o TV3 i en revistes culturals com L’Avenç, La maleta de Portbou o El món d’ahir.

Han participat a la Junta Rectora de l’Institut Ramon Llull: Natàlia Garriga, consellera de Cultura; Catalina Solivellas, delegada de la Presidència del Govern Balear per a la Cultura; Esteve Caramés, director de programes culturals de l’Ajuntament de Barcelona; Esther Morales, secretària general de Recerca i Universitats; Gerard Martí Figueras, secretari d’Acció Exterior; Jordi Foz, secretari general de cultura; Francesc Xavier Vila, secretari de Política Lingüística; Josep Vives, director general de Promoció Cultural i Biblioteques; Marisol López, directora general d’Innovació i Cultura Digital; Miquel Curanta, director de l’Institut Català de les Empreses Culturals; Agustina Vilaret, secretària autonòmica d’Universitats, Recerca i Política Lingüística del Govern Balear; Joandomènec Ros, president de l’IEC; Josep Enric Llebot, secretari general de l’IEC; Jordi Montaña, vicepresident de la Xarxa Vives d’Universitats; Margarida Aritzeta, degana de la Institució de les Lletres Catalanes; Iolanda Batallé, directora srotint del Llull; Antònia Andúgar, gerent del Llull i Núria Brichfeus, secretària de la Junta rectora. A la reunió també hi ha assistit, Francesc Serés, nou director del Llull.

 
Arxivat a