Laura Borràs inaugurarà la nova seu de la Biblioteca Francesc Caula al castell de Juvinyà

Serà aquest divendres, 25 de juny, a les cinc de la tarda, a Sant Joan les Fonts

La nova seu de la Biblioteca Francesc Caula al castell de Juvinyà de Sant Joan les Fonts.
La nova seu de la Biblioteca Francesc Caula al castell de Juvinyà de Sant Joan les Fonts. | @santjoanfontsaj.
NacióGarrotxa
23 de juny del 2021
Actualitzat a les 9:56h
Aquest divendres, a les 5 de la tarda, s’inaugura la nova seu de la Biblioteca Francesc Caula al castell de Juvinyà, a Sant Joan les Fonts. L’acte comptarà amb la presència de Laura Borràs, presidenta del Parlament de Catalunya, entre d’altres autoritats.

A banda de la inauguració de les noves dependències, es presentarà el llibre Per què no ballen els Gegagnts?, escrit per Neus Verdaguer amb il·lustracions de Vidal Rubió. També hi seran els Gegants de Sant Joan les Fonts, que estrenen els nous vestits.

D'altra banda, tot just aquest dimarts s'ha signat el contracte de donació del Fons Francesc Caula Vegas, entre l’Ajuntament de Sant Joan les Fonts i Lluís Caula Porta, nét de l’historiador i actual propietari del mas Peracaula.

Francesc Caula i Vegas (Osuna, 1887 – Barcelona, 1973) era llicenciat en dret i historiador. Va dedicar la seva activitat principalment a l’estudi de la història, amb una predilecció per l’època medieval. Va viure entre Barcelona i Sant Joan les Fonts. Les seves obres més destacades són Les parròquies i comuns de Santa Eulàlia de Begudà i Sant Joan les FontsEl règim senyorial a Olot Besalú, Comptat Pirinenc.
 

Un moment de la recpeció dels Fons Francesc Caula a l'Ajuntament de Sant Joan les Fonts. Foto: @santjoanfontsaj.


També va publicar articles de caràcter històric en publicacions locals com L’EstalviLa Tradició CatalanaRevista d’OlotMisión El Deber, i treballs més elaborats en revistes com Pyrene i el Butlletí del Centre Excursionista de Catalunya. A Sant Joan les Fonts va participar activament en la vida política, i va exercir el càrrec de regidor i alcalde de la població durant els anys vint del segle passat.

El fons documental consta de 22 capses d’arxiu de documentació en paper, 463 imatges i 43 pergamins, que abasten cronològicament de 1179 a 1972. Es tracta principalment de documentació relacionada amb l’activitat com a historiador del productor del fons i, en menor mesura, documentació personal i familiar i de la gestió del patrimoni del mas Peracaula. També forma part del fons una part de la biblioteca personal de Francesc Caula.

El Fons es troba disponible per a la investigació i obert a la ciutadania en general a l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa.

 
Arxivat a