cultura popular

La Flama «més viva» del Canigó arriba aquesta tarda a la capital de la Garrotxa

S'estendrà a 3.000 indrets dels Països Catalans

per Pere Pratdesaba, 23 de juny de 2021 a les 09:09 |
La Flama del Canigó, a Coll d'Ares. | Josep M. Montaner.
La Flama del Canigó es torna a estendre arreu dels Països Catalans després d'un any marcat per la pandèmia i arribarà a més de 3.000 indrets. Enguany, ho farà sota el lema "La Flama es viva. Viu-la!", un missatge de resistència cultural i popular després del coronavirus. Podeu llegir el manifest a sota.

A la capital de la Garrotxa hi arriba aquest dimecres a dos quarts de set. Per bé que, en principi, la benvinguda s'havia de fer al Firal d'Olot, finalment, davant les previsions del mal temps, s'ha decidit fer la trobada a l'Hospici, tal com Òmnium Garrotxa ha fet saber al Twiter:

 
Com cada any, la Flama s'ha renovat al cim del Canigó, i centenars de voluntaris i equips de foc, amb l'ajuda dels Agents Rurals, la distribuiran arreu dels Països Catalans seguint diverses rutes per tal d'anar encenent les fogueres de la nit de Sant Joan. Entre aquestes, la del Ripollès, que arribarà a la majoria de poblacions de la comarca. Podeu veure les rutes principals i els seus horaris a sota.


Aquest any però, i per primera vegada a la història, s'ha fet la regeneració al Canigó a les 12.00 hores del 22 de juny i no a la mitjanit, ja que hi ha toc de queda nocturn a la Catalunya Nord. Han accedit al cim un grup reduït de persones en representació de tots els equips de foc.


Al llarg de dimecres, es faran diversos actes a Coll d'Ares, començant per una ballada de gegants a les 10 del matí. També hi ha haurà un concert de música tradicional, l'actuació de Joan Usart i sardanes, fins a tres quarts de quatre, quan es farà la rebuda de la Flama del Canigó, portada pels nord-catalans. Seguidament s'encendrà el peveter-escultura Flama d’Arrels, es faran els parlaments oficials i es repartirà la Flama a totes les entitats i pobles que vinguin a buscar-la per tal que l’escampin arreu dels Països Catalans.

El president d'Òmnium, Jordi Cuixart, ha recordat que la Flama és mirall d'una societat decidida a compartir la lluita per la llengua i per l'escola catalana i a protegir els drets humans i els valors universals de llibertat i fraternitat. Òmnium ha explicat que aquest any la Flama continuarà sent un record per als presos polítics i exiliats, per reivindicar la defensa dels drets fonamentals i que tindrà també en compte el moment d'emergència social que viu el país.

La Flama arriba al Parlament


Com cada any, el Parlament rebrà la Flama el 23 de juny al migdia. Ho faran la presidenta del Parlament, Laura Borràs; el membre de la Junta Directiva d’Òmnium Xavier Antich; la delegació d’Alaró de l’Obra Cultural Balear, i la presidenta d’Acció Cultural del País Valencià, Anna Oliver.

A més, a la tarda es farà un acte de cultura popular d’accés limitat a causa de la pandèmia a la plaça del Rei de Barcelona. També arreu del país cada municipi organitza la seva pròpia rebuda de la Flama.
 

Flama del Canigó 2021 by Pere Pratdesaba on Scribd

Manifest de la Flama del Canigó 2021 by Pere Pratdesaba on Scribd


 

FOTOS La Flama del Canigó es resisteix a la Covid-19

 

Participació